Συνέντευξη: "Θα βοηθούσε ο ανασχηματισμός"

Συνέντευξη: "Θα βοηθούσε ο ανασχηματισμός"

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα για την εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής"

Υπέρ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στην παιδεία και του διαλόγου για το άσυλο τάσσεται ο βουλευτής της ΝΔ Θόδωρος Καράογλου μιλώντας στην «Μακεδονία της Κυριακής».

Βλέπει εκλογές από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά κι εκτιμά ότι θα βοηθούσε την κυβέρνηση ένας ανασχηματισμός με διορθωτικές αλλαγές σε πρόσωπα, αλλά και μείωση του αριθμού των υπουργείων. Προτείνει ακόμα μικρότερη βουλή με 200 βουλευτές και δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για τη νομαρχία Θεσσαλονίκης.


Υπάρχει ένα σενάριο που θέλει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον Ιούνιο με αφορμή τις αντιδράσεις στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης; Τι πιστεύετε;


Η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί μεταρρυθμίσεις και δεν παίζει με τους θεσμούς. Οι αλλαγές που προωθούνται στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης με αιχμή στην επικαιρότητα την αλλαγή στο άρθρο 16 του Συντάγματος για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων είναι απαραίτητες και στηρίζονται από την κοινωνία. Οι αντιδράσεις στις μεταρρυθμίσεις έρχονται από συντεχνίες συμφερόντων και αναχρονιστικές πολιτικές δυνάμεις και δεν πρόκειται να αποτελέσουν τροχοπέδη στην πορεία μας. Ποιος αλήθεια δεν μπορεί να βλέπει πως η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε ότι αφορά νέους που σπουδάζουν στην αλλοδαπή ή ποιος μπορεί να κλείνει τα μάτια στην ανάγκη συζήτησης για το τι είναι άσυλο, καθώς πλέον έχει μετατραπεί από άσυλο ιδεών σε κακοποιών.
Όσο για το χρόνο των εκλογών ο ίδιος ο πρωθυπουργός και με την ανακοίνωση της διοργάνωσης του συνεδρίου της ΝΔ έβαλε τέλος στην εκλογολογία που εν τέλει δεν βοηθάει τον τόπο. Πιστεύω ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με την ολοκλήρωση του έργου μας για αυτόν τον πρώτο κυβερνητικό μας κύκλο και για αυτό τις τοποθετώ από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά, δηλαδή περίοδο όπου σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν πρόωρες.

Τι πρέπει να βελτιώσει η κυβέρνηση, τι χρειάζεται;

Αν εννοείται να βελτιώσει τους ρυθμούς της, αυτό είναι μια διαρκής ανάγκη. Αυτή η κυβέρνηση μέσα σε 3 μόλις χρόνια έχει δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα και παθογένειες της χώρας αλλά ωστόσο πάντα πρέπει να προσπαθούμε για το καλύτερο. Εκτιμώ πως πριν τις εκλογές θα βοηθούσε ένας ανασχηματισμός, με διορθωτικές κινήσεις σε πρόσωπα που θα έδινε νέα ορμή στην κυβέρνηση, αλλά και δομικές αλλαγές για να πάμε σε μικρότερο σχήμα, όπως έχουμε δεσμευθεί, όπου στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί και η πρόταση μετατροπής του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης σε Περιφερειακής Ανάπτυξης, όπως έχει προταθεί και από τον αρμόδιο υπουργό.

Έχετε προτείνει μείωση του αριθμού των βουλευτών. Για ποιο λόγο;

Απαιτείται οι πολίτες να έρθουν πιο κοντά στην πολιτική και να συμμετάσχουν ουσιαστικά στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Αυτό χρειαζόμαστε για μια ισχυρή Δημοκρατία και όχι πολλούς βουλευτές. Έχω προτείνει τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200 και τη δημιουργία αντίστοιχων μικρών μονοεδρικών περιφερειών. Έτσι ο πολίτης θα γνωρίζετε άμεσα με τον πολιτικό και στον προεκλογικό αγώνα δεν θα κυριαρχεί το κόστος του ή το σταρ σύστεμ.

Τι λείπει από τη Θεσσαλονίκη;

Η Θεσσαλονίκη ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον της. Έργα υποδομής που για χρόνια ήταν βαλτωμένα προχωρούν με κυρίαρχο το Μετρό αλλά και τη Ζώνη Καινοτομίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Όμως χρειάζεται ισόρροπη ανάπτυξη του νομού με παρεμβάσεις και στην ύπαιθρο και ειδικά την επαρχία Λαγκαδά που έχει ανάγκη από μικρότερα έργα που είναι όμως σημαντικά για την ανάπτυξή της. Χρειάζεται επίσης να συζητήσουμε την νέα ατζέντα της Θεσσαλονίκης που μπορεί να περιλαμβάνει μεταφορά της ΔΕΘ εκτός πόλης, νέο αεροδρόμιο στα δυτικά, επεκτάσεις των πανεπιστημίων εκτός πόλης, εξωτερική περιφερειακή κ.ά.

Ουσιαστικά έχει ανοίξει το παιχνίδι των υποψηφιοτήτων για τις εκλογές και νέα στελέχη εκδηλώνουν ενδιαφέρον. Πρέπει να μπουν κανόνες;

Τα ψηφοδέλτια της ΝΔ είναι ανοικτά και ζητούμενο είναι να συμμετάσχουν σε αυτά καταξιωμένα στελέχη σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο καθώς στόχος είναι η ποιότητα και η ευρεία εκπροσώπηση. Όμως επειδή κανείς δεν μπορεί να μιλάει εξ ονόματος του πρωθυπουργού ή να αγνοεί τις κομματικές διαδικασίες πρέπει να μπουν προεκλογικοί κανόνες που να ισχύουν για όλους και η τήρησή τους να ελέγχεται.

Η διαμάχη νομάρχη-δημάρχου σας προβληματίζει;

Αναφέρεστε σε δύο πρόσωπα καταξιωμένα σε πολιτικό, αυτοδιοικητικό και κοινωνικό επίπεδο. Έχουν τις απόψεις τους και τις διατυπώνουν όπως κρίνουν αλλά μην ξεχνάτε πως οι ίδιοι κρίθηκαν πρόσφατα στις κάλπες από τους πολίτες θετικά. Το θέμα διογκώνεται σε παραπολιτικό επίπεδο, οι διαστάσεις που του δίνετε δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την προσφορά τους. Εν κατακλείδι όχι δεν με προβληματίζει διότι δεν βλέπω θέμα.

Προέρχεστε από το χώρο της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Θα σας ενδιέφερε επιστροφή από τη θέση αυτή τη φορά του υποψηφίου νομάρχη;

Ξεκίνησα από την τοπική αυτοδιοίκηση και ανδρώθηκα πολιτικά στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση όπου διετέλεσε για 10 χρόνια νομαρχιακός σύμβουλος. Είναι αλήθεια πως η πρώτη αγάπη δεν ξεχνιέται. Πάντα με ενδιαφέρει η αυτοδιοίκηση, πάντα με ενδιαφέρει η νομαρχία, πάντα με ενδιαφέρει ο νομός Θεσσαλονίκης. Τώρα οποιαδήποτε άλλη συζήτηση αν μη τι άλλο είναι πρόωρη και αν κάποια στιγμή ανοίξει υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις. Μπροστά μου τώρα όμως έχω μια άλλη μάχη, αυτήν της εκπροσώπησης των πολιτών του νομού Θεσσαλονίκης στη Βουλή αλλά και την επανεκλογή μου ως βουλευτής της Β' Θεσσαλονίκης.

Σήμερα διοργανώνει το πολιτικό σας γραφείο την εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας και είστε ο μόνος βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ που το κάνει. Δεν βρίσκετε αναχρονιστικές τέτοιου είδους εκδηλώσεις;

Από πότε η επαφή με τους πολίτες είναι αναχρονιστική; Είναι άλλη μια ευκαιρία να συναντηθώ με τους πολίτες του νομού και να συζητήσουμε. Η επαφή μου βέβαια δεν περιορίζεται εκεί αλλά γνωρίζετε πως κυρίαρχα γίνεται στις πόλεις και τα χωριά της υπαίθρου του νομού όπου φροντίζω να έχω τακτική παρουσία.