Συνέντευξη στο περιοδικό "Βουλή και Ευρωβουλή"

Συνέντευξη στο περιοδικό "Βουλή και Ευρωβουλή"

Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Γιάννη Μακρυγιάννη για το περιοδικό "Βουλή και Ευρωβουλή"

Εκλογές τον Οκτώβριο, από τις οποίες θα προκύψει ισχυρή αυτοδυναμία της ΝΔ, εκτιμά ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου. Ο βουλευτής της β' Θεσσαλονίκης τάσσεται υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου και δεν βλέπει σε καμία περίπτωση προοπτική μετεκλογικής συνεργασίας της ΝΔ, είτε με το ΛΑΟΣ είτε με το ΠΑΣΟΚ. Κατηγορεί δε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι καταφεύγει στην πόλωση και τον Γιώργο Καρατζαφέρη για εθνικιστικές και λαϊκιστικές κορώνες.

Ο κ. Καράογλου είναι ξεκάθαρος για την υπόθεση των ομολόγων, τονίζοντας ότι εάν προκύψει ότι κάποιοι είναι ένοχοι πρέπει να πληρώσουν. Αρνείται πάντως ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, αφού, όπως σημειώνει, η κυβέρνηση δεν συγκάλυψε, αλλά αποκάλυψε την υπόθεση και έφερε τα πάντα στο φως.
Νεαρός βουλευτής ο κ. Καράογλου επισημαίνει ότι η ΝΔ έχει αξιόλογο πάγκο, με στελέχη, που συχνά είναι καλύτερα κι πολλούς, που συμμετέχουν σήμερα στην κυβέρνηση.

Θεωρείτε ότι έχουμε μπει ήδη σε προεκλογική περίοδο και πότε εκτιμάτε ότι θα γίνουν οι εκλογές;

Όταν βρισκόμαστε λιγότερο από 9 μήνες από την ολοκλήρωση της κυβερνητικής τετραετίας είναι λογικό και εν πολλοίς αναμενόμενο να διαμορφώνονται προεκλογικές συνθήκες. Αυτό ισχύει γενικότερα και όχι μόνο σε αυτήν την περίπτωση. Και σήμερα αν απομονώσει κάποιος τις περιοδείες των πολιτικών αρχηγών και τις δημόσιες εμφανίσεις και ομιλίες τους θα έλεγε κανείς πως βρισκόμαστε στην αιχμή της προεκλογικής περιόδου. Σε κάθε περίπτωση πάντως εκτιμώ πως οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να παρουσιάζει από το βήμα της ΔΕΘ τον σημαντικό απολογισμό του κυβερνητικού έργου και τον προγραμματισμό των μεταρρυθμίσεων για την νέα τετραετία. Θα ζητήσει επομένως νωπή λαϊκή εντολή για τη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών που θα οδηγήσουν σε ένα κοινωνικό κράτος δίχως παράλληλα να θεωρείται πρόωρη προσφυγή στην κάλπη. Άλλωστε νομίζω το γνωρίζουν όλοι καλά πως ο Καραμανλής σέβεται τους θεσμούς.

Αυτή η παρατεταμένη προεκλογική αντιπαράθεση δεν παραλύει την οικονομία και γενικότερα το κυβερνητικό έργο;

Θα μου επιτρέψετε πρώτα να πω, πως για τη διαμόρφωση μιας παρατεταμένης, όπως λέτε, προεκλογικής περιόδου δεν ευθύνεται η κυβέρνηση. Στη ΝΔ μπορεί να πραγματοποιούνται κομματικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα παρουσία του πρωθυπουργού αλλά βρισκόμαστε σε προσυνεδριακές διαδικασίες καθώς εδώ και πολλούς μήνες πριν εξαγγέλθηκε η πραγματοποίηση του 7ου τακτικού μας συνεδρίου από 6 ως 8 Ιουλίου. Η διαμόρφωση του προεκλογικού σκηνικού οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ΠΑΣΟΚ που υψώνει τους αντιπολιτευτικούς τόνους και πολώνει το κλίμα, αλλά και στα ΜΜΕ που εδώ και πλέον του ενός χρόνου προαναγγέλλουν διαρκώς πρόωρες εκλογές. Η αλήθεια είναι βέβαια πως όπου και να οφείλεται αυτό, μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δεν είναι ότι καλύτερο για την οικονομία αλλά και γενικότερα για την παραγωγή του κυβερνητικού έργου.

Οι δημοσκοπήσεις για πρώτη φορά καταγράφουν μια εμφανή φθορά του κυβερνώντος κόμματος. Μήπως τελικά η αναμέτρηση θα είναι ανοικτή σε κάθε αποτέλεσμα παρά το προβάδισμα που είχε η ΝΔ όλη την προηγούμενη τριετία;

Είμαι βέβαιος πως θυμάστε πολύ καλά πως λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές του 2004 πάλι εμφανίσθηκαν κάποιες δημοσκοπήσεις με αφορμή την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ που προσπαθούσαν να μας πείσουν πως οι εκλογές ήταν ντέρμπι. Τελικά η ΝΔ κέρδισε με διαφορά που άγγιξε τις 5 μονάδες. Σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα, σε κάποιες δε που φθάνει τις 4 μονάδες. Θα σας έλεγα επίσης πως είναι λογικό μια κυβέρνηση μετά από 3.5 χρόνια στην εξουσία και πριν υλοποιήσει ακόμη το σύνολο του προγράμματός της που πλέον προβλέπει γενναίες κοινωνικές παροχές να έχει μια φθορά. Μια φθορά από την οποία δεν μπορεί να ωφεληθεί το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο κόσμος και δικαίως είναι επιφυλακτικός μαζί του, βλέποντας πως δεν πήρε το μήνυμα των προηγούμενων εκλογών. Είμαι απόλυτα βέβαιος, στηριζόμενος και στα μηνύματα που εισπράττω από την κοινωνία, πως η ΝΔ θα κερδίσει με άνεση και τις επόμενες εκλογές για να συνεχίσει την μεταρρυθμιστική της προσπάθεια.

Τα ομόλογα έκαναν τελικά κακό στη ΝΔ; Με τα όσα έχουν συμβεί δεν αναιρούνται κάποιες προεκλογικές δεσμεύσεις για ηθική διακυβέρνηση, σεμνότητα και ταπεινότητα;

Κατ' αρχήν να πω ότι κανένας στην κυβέρνηση δεν είναι ευτυχής με την συγκεκριμένη υπόθεση. Παρά την προσπάθεια όμως του ΠΑΣΟΚ να εκμεταλλευθεί πολιτικά και επικοινωνιακά το θέμα, η υπόθεση δεν θα κάνει κακό στη ΝΔ. Και αυτό διότι η αντίδρασή της ήταν άμεση. Αποκάλυψε και δεν συγκάλυψε το θέμα, το έστειλε στην δικαιοσύνη, διευκολύνει τις έρευνες και τα βγάζει όλα στο φως εν αντιθέσει με πρακτικές του παρελθόντος. Φαίνεται επομένως η μεγάλη μας διαφορά από το ΠΑΣΟΚ. Διαφάνεια και όλα στο φως. Και αν προκύψουν ένοχοι θα πληρώσουν το τίμημα των πράξεών τους. Οι ελάχιστες μειοψηφίες που παντού και πάντα θα υπάρχουν και επιχειρούν ιδία οφέλη, επί κυβέρνησης ΝΔ θα αποκαλύπτονται και θα τιμωρούνται παραδειγματικά. Αυτό θέλουν οι πολίτες, αυτό απαιτεί η κοινωνία, αυτό κάνει η κυβέρνηση και για αυτό εξακολουθεί να τυγχάνει της αποδοχής και εμπιστοσύνης της κοινωνίας.

Στην υπόθεση των ομολόγων υπάρχουν πολιτικές ευθύνες; Και μήπως τελικά η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν καθυστερημένη;

Η αντίδρασή μας ήταν άμεση στην κατεύθυνση ‘'όλα στο φως''. Ο πολίτης πρέπει να γνωρίζει ακόμα και τις περιπτώσεις όπου έγιναν λάθη. Πολιτικές ευθύνες σε ότι αφορά την επιλογή προσώπων δεν διακρίνω. Αν αποδειχθούν στην πορεία των ερευνών θα πρέπει να αποδοθούν. Και να είναι παραδειγματικές. Κανείς βουλευτής ή απλό μέλος της ΝΔ δεν φταίει σε τίποτα να απολογείται για κάποιους ελάχιστους που ξέφυγαν του δρόμου και της αποστολής τους.

Το ΠΑΣΟΚ σας κατηγορεί ότι «υπήρξε οργανωμένο σχέδιο της ΝΔ στην υπόθεση των ομολόγων» και έχει μιλήσει για «μαύρο πολιτικό χρήμα». Εσείς απαντάτε με παραπομπές στη δική του διακυβέρνηση. Μήπως όμως πρόκειται για συμψηφισμό, που απογοητεύει τους πολίτες;

Είμαι κάθετα αντίθετος σε λογικές συμψηφισμού στην πολιτική. Δεν πρόκειται όμως εδώ για κάτι τέτοιο. Και οι δύο περιπτώσεις δεν μπορούν να συγκριθούν. Μπορεί η αποκάλυψη να συγκριθεί με την συγκάλυψη; Μπορεί αυτή η υπόθεση από την οποία τελικά δεν θα υπάρξουν ζημίες, να συγκριθεί με την υπόθεση του Χρηματιστηρίου που έχασαν τις οικονομίες τους 1.5 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες, κατόπιν κυβερνητικών ενθαρρύνσεων; Μπορεί το ΠΑΣΟΚ που έβλεπε την περίοδο 1999-2000 τη φούσκα του Χρηματιστηρίου και δεν προστάτεψε τους επενδυτές να παριστάνει την αθώα περιστερά; Το πολιτικό λάθος της κυβέρνησης δεν ήταν στο χειρισμό της υπόθεσης των ομολόγων αλλά στο ότι δεν έστειλε τα στοιχεία που είχε για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου στον εισαγγελέα ώστε να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για την απώλεια των περιουσιών των Ελλήνων.

Πολλοί προβλέπουν ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ εξαιτίας της εισόδου του ΛΑΟΣ στη Βουλή, ακόμη και να κερδίσει τις εκλογές με σημαντική διαφορά. Είναι ένα σενάριο που φοβάστε;

Θα συμφωνήσω μαζί σας στο ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές με σημαντική διαφορά. Καίτοι ο νέος εκλογικός νόμος οδηγεί σε κυβερνήσεις μικρότερης πλειοψηφίας, είμαι βέβαιος πως η ΝΔ θα σχηματίσει, ακόμη και με λιγότερους από ότι σήμερα βουλευτές, ισχυρή κυβέρνηση. Έχει τη στήριξη της κοινωνίας.

Το κόμμα του κ.Καρατζαφέρη εμφανίζεται αρκετά ισχυρό στη Βόρεια Ελλάδα και φυσικά η «δεξαμενή»του είναι κυρίως η εκλογική βάση της ΝΔ. Με ποιο τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα;

Είναι πραγματικότητα πως το ΛΑΟΣ παρουσιάζει υψηλότερα ποσοστά σε περιοχές της Μακεδονίας απ' ότι σε άλλες περιοχές της χώρας. Απέχουν όμως από το να χαρακτηριστούν ισχυρά. Με αυτό θέλω να πω πως στην πολιτική οφείλουμε να δίνουμε σημασία σε όλα αλλά στο βαθμό που πραγματικά πρέπει βάσει των δεδομένων. Όχι να τα διογκώνουμε ή να τα υποβαθμίζουμε. Σε ότι αφορά την εξήγηση γιατί το ΛΑΟΣ στη Μακεδονία έχει υψηλότερα ποσοστά απ' ότι σε άλλες περιοχές της χώρας είναι διότι συστηματικά ‘'πουλάει εθνικισμό''. Είμαι βέβαιος πως οι ψηφοφόροι της ΝΔ που ενδεχομένως να έχουν επηρεαστεί από τις λαϊκιστικές και εθνικιστικές σειρήνες του κ.Καρατζαφέρη μπορούν να ξεχωρίσουν τον ανέξοδο από τον υπεύθυνο λόγο. Από την άλλη βέβαια, η δεξαμενή του ΛΑΟΣ δεν είναι η βάση της ΝΔ όπως είπατε, αλλά αντλεί ψήφους από όλα τα κόμματα. Θα θυμάστε άλλωστε πως το 2004 η ΝΔ εκλέχθηκε ως η πολιτική δύναμη του μεσαίου χώρου και όχι των άκρων.

Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας μετά τις εκλογές θα ήσασταν υπερ μιας συνεργασίας με το ΛΑΟΣ ή με το ΠΑΣΟΚ. Σας ρωτώ γιατί ήδη έχουν τεθεί σχετικοί προβληματισμοί.

Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο διότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Η ΝΔ θα κερδίσει με διαφορά, θα αποκτήσει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα σχηματίσει ισχυρή κυβέρνηση. Τα σενάρια περί ισχνών αυτοδυναμιών, μη αυτοδυναμίας και συνεργασιών τα επιστρέφω στους πολιτικούς τους εμπνευστές που πίσω από αυτά θέλουν να κρύψουν την πολιτική τους αδυναμία.

Συμφωνείτε με τον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει για πρώτη φορά στις επικείμενες εκλογές; Ή πιστεύετε ότι πρέπει να κινηθούν διαδικασίες για την αλλαγή του;

Ο εκλογικός νόμος, άλλο ένα δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ όταν έβλεπε τις εκλογικές ήττες να έρχονται, πρέπει να αλλάξει στην κατεύθυνση ενίσχυσης των πρώτων κομμάτων για τη δημιουργία ισχυρών κυβερνήσεων. Η άποψή μου είναι πως η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα πρέπει να τον αλλάξει αλλά και τώρα απευθύνω νέα πρόσκληση-πρόκληση στο ΠΑΣΟΚ αφού εμφανίζεται βέβαιο για τη νίκη του να συναινέσει ώστε ο εκλογικός νόμος να αλλάξει και από τις επόμενες εκλογές.

Η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί δυσμενείς εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα ιδίως στο σκοπιανό. Πρέπει να ασκήσει βέτο η χώρα μας στην είσοδο της FYROM σε διεθνή φόρα με το όνομα Μακεδονία;

Η άποψή μου είναι σαφής και καθαρή. Η Ελλάδα πρέπει να ασκήσει βέτο ακόμη και αν τα Σκόπια επιχειρήσουν να μπουν σε ΝΑΤΟ, Ε.Ε. ή άλλον διεθνή οργανισμό ως FYROM. Το όνομα αυτό εμπεριέχει τη λέξη «Μακεδονία» και πολύ φοβούμαι πως αν ενταχθούν έστω και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος ώστε να αποκαλούνται και ουσιαστικά αναγνωρίζονται και από τους διεθνείς οργανισμούς με το κλεψίτυπο συνταγματικό τους όνομα.

Έχει ακουστεί ότι η ΝΔ δεν έχει πάγκο, δεν διαθέτει εφεδρείες δηλαδή στις τάξεις της ώστε τα νέα στελέχη πέραν των σημερινών επιφανών παραγόντων, να αναλάβουν κρίσιμα πόστα. Είναι έτσι;

Η άποψη αυτή είναι αυτή που προσπαθούσε να περάσει επικοινωνιακά το ΠΑΣΟΚ το 2000 και 2004 επιχειρώντας να κρύψει τις δικές του αδυναμίες πίσω από το ότι δήθεν η ΝΔ δεν μπορεί να κυβερνήσει καθώς δεν διαθέτει έμπειρα και ικανά στελέχη. Ουδέν ψευδέστερο από αυτό. Η ΝΔ έχει το κατάλληλο μείγμα έμπειρων και νέων στελεχών. Και φυσικά έχει και πάγκο που μάλιστα είναι πολύ καλύτερος από την ομάδα που παίζει σήμερα βασική καθώς κάποιοι φαίνεται πως κουράστηκαν. Οι αλλαγές υπάρχουν και είναι έτοιμες να σκοράρουν.

Η συμπεριφορά των υπουργών και υψηλόβαθμών κρατικών παραγόντων με διοικητικές θέσεις σε υπηρεσίες και οργανισμούς ακολουθεί τις οδηγίες για σεμνότητα ή διολισθαίνει και σε αλαζονικές κατευθύνσεις;

Η συντριπτική πλειοψηφία κυβερνητικών στελεχών και παραγόντων τηρούν κατά γράμμα την πρωθυπουργική εντολή για σεμνότητα και ταπεινότητα. Φυσικά όταν μιλάμε για εκατοντάδες ανθρώπους και μια περίοδο 3.5 ετών δεν μπορούν να αποκλειστούν μεμονωμένες περιπτώσεις όπου κάποιοι ζαλίστηκαν από το ύψος της εξουσίας και ξέχασαν την αποστολή τους. Αυτοί όμως είναι οι ελάχιστοι, οι λίγοι δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν το σύνολο, το ειδικό να γίνεται γενικό και να αμαυρώνεται η εικόνα της κυβέρνησης. Και αυτό που έχει σημασία είναι πως όσοι δεν τηρούν αυτές τις κατευθύνσεις απομακρύνονται άμεσα και με παραδειγματικό τρόπο.

Εκλέγεστε σε μια περιοχή που έχει έντονο αγροτικό στοιχείο. Η κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις της στους αγρότες ή κινδυνεύει να υποστεί φθορά;

Ο αγροτικός τομέας είναι δύσπιστος και απαιτητικός. Και ορθώς γιατί είχε ακούσει πολλά για χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και είχε δει λίγα. Η ΝΔ έκανε βήματα μπροστά, όπως τα πανωτόκια, αλλά καθυστέρησε σε άλλα, όπως το θέμα των επιδοτήσεων. Δεν κρύβω πως υπάρχουν παράπονα από την ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης, ανοικτά θέματα και πολλά αιτήματα αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι οι εξελίξεις στον αγροτικό τομέα με την νέα ΚΑΠ είναι ραγδαίες και πρέπει όλοι να προσαρμοστούν με αυτές. Χρειάζεται όμως και από εμάς περισσότερη δουλειά.

Είστε από τους βουλευτές που εξελέγησαν για πρώτη φορά το 2004 και ενσαρκώνετε το αίτημα για ανανέωση. Αλήθεια, δίνεται χώρος στην πολιτική και ειδικά στη Βουλή για νέους βουλευτές ώστε να δείξουν τις δυνατότητές και τη διάθεσή τους για δουλειά;

Η βουλή είναι ένας χώρος όπου όχι μόνο ένας νέος βουλευτής μπορεί να βρει ανοικτό βήμα έκφρασης και διατύπωσης πολιτικών απόψεων αλλά και να συγκριθεί εν πολλοίς με τους συναδέλφους του. Στεγανά υπάρχουν αλλού, στα ΜΜΕ ακόμα και στα κόμματα. Ικανότητες υπάρχουν, υπάρχει όρεξη για δουλειά, απομένει να δοθεί το γήπεδο.