Συνέντευξη: "Προσπαθώ να είμαι χρήσιμος για τον τόπο μου"

Συνέντευξη: "Προσπαθώ να είμαι χρήσιμος για τον τόπο μου"

Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά για την Εφημερίδα των Πολιτών

Έχει περάσει από όλες σχεδόν τις θέσεις που μπορεί να διατελέσει ένας ενεργός -πολιτικά- άνθρωπος. Επέλεξε τη δύσκολη περιφέρεια της Β' Θεσσαλονίκης, μα όπως λέει πρόκειται για μια περιοχή με μεγάλες ανάγκες και όχι μια δεύτερης κατηγορίας περιοχή ή κατοίκους.
Μερικούς ανθρώπους είναι δύσκολο να τους ψυχολογήσεις, να διακρίνεις τι κρύβεται πίσω από αυτό που φαίνεται. Ο Θόδωρος Καράογλου όμως διαθέτει εκείνη τη φυσιογνωμία που κερδίζει την εμπιστοσύνη σου μέσα από την τυπικότητα και τη συνέπειά του, όχι μόνο σε όσα δηλώνει, αλλά κυρίως μέσα από όσα πράττει.

Η συνάντησή μας και η συζήτησή μας περιορίστηκε αρκετά σε πολιτικά θέματα και στο τι ζητά ο κόσμος σήμερα, ποια είναι τα προβλήματα και πως ένας βουλευτής προσπαθεί να τα λύσει, εξάλλου για αυτό αφιερώνονται οι πολιτικοί, για να υπηρετούν τον κόσμο, μια προσφορά που ο καλεσμένος στην «ΕφτΠ» ξέρει να κάνει και με μεγάλη αφοσίωση και με πολλή αγάπη.

Η ανέλιξη στο δημόσιο βίο πρέπει να έχει συγκεκριμένα βήματα και σειρά, όπως δημοτικός σύμβουλος, δήμαρχος, νομαρχιακός σύμβουλος και μετά βουλευτής;

Το βήμα που απαραίτητα πρέπει να έχει κάνει όποιος θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά, είναι αυτό της επαγγελματικής και κοινωνικής καταξίωσης. Αυτό είναι η πρώτη και βασική προϋπόθεση: να έχει αγωνιστεί στον επαγγελματικό στίβο, να έχει δει πως βγαίνει το μεροκάματο, να έχει γνωρίζει και βιώσει και ο ίδιος τα προβλήματα και να έχει προσφέρει πρώτα κοινωνικά. Αν τώρα κάποιος που ασχολείται με την κεντρική πολιτική έχει περάσει πρώτα από την τοπική ή νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, όπως εγώ που ξεκίνησα από πρόεδρος της κοινότητας Ζαγκλιβερίου, συνέχισα ως νομαρχιακός σύμβουλος και μετά εκλέχθηκα βουλευτής, νομίζω πως βοηθάει καθώς σε ωριμάζει πολιτικά, σε βοηθάει να γνωρίσεις πως λειτουργεί το διοικητικό σύστημα. Είναι ένα σχολείο από τη μια, αλλά από την άλλη σε γνωρίζει και ο κόσμος και σε αξιολογεί.

Από τη δική σας εμπειρία σε όλες αυτές τις βαθμίδες της κεντρικής και τοπικής πολιτικής σκηνής, που αισθανόσασταν και που δώσατε τα περισσότερα;

Από κάθε θέση ευθύνης στην οποία με εξέλεξαν οι συμπολίτες μου, προσπαθούσα και προσπαθώ να είμαι χρήσιμος στον τόπο μου. Κάθε χώρος, είτε η αυτοδιοίκηση είτε η Βουλή, έχει πεδίο προσφοράς. Και, ξέρετε, δεν είναι πάντα η θέση που κατέχεις, αλλά η διάθεση που έχεις. Ακόμη και χωρίς θεσμική ιδιότητα ή χωρίς αρμοδιότητα μπορείς να πετύχεις πράγματα.

Τι ζητάει σήμερα ο πολίτης από έναν βουλευτή;

Για να είμαστε ειλικρινείς κυρία Σαμολαδά ο κόσμος, ειδικά της Β΄ περιφέρειας, ζητάει πρώτιστα δουλειά. Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου και θα σας πω ότι δεκάδες πολίτες, και ειδικά νέοι άνθρωποι, κάνουν ουρές έξω από πολιτικά γραφεία για να ζητήσουν βοήθεια στην εξεύρεση εργασίας ακόμη και 4ώρης ημιαπασχόλησης. Υπάρχουν βέβαια και άλλα αιτήματα είτε προσωπικά είτε συλλογικά, με κυρίαρχα τα αγροτικά, το περιβάλλον και τη δημιουργία υποδομών. Θα έλεγα όμως πως οι πολίτες πρώτα και πάνω από όλα, ζητούν από τους βουλευτές ειλικρίνεια και μια σχέση διάρκειας και εμπιστοσύνης και όχι μόνο προεκλογική. Αν όλοι οι βουλευτές μιλήσουμε με λόγια αλήθειας στους πολίτες, κοιτώντας τους στα μάτια, δίχως προεκλογικές υποσχέσεις και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, τότε θα αποκατασταθεί και η σχέση πολίτη-πολιτικής αλλά και θα αντιμετωπιστούν πολλές στρεβλώσεις της πολιτικής ζωής και λειτουργίας.

Η Β' Εκλογική Περιφέρεια της οποίας είστε βουλευτής, με το κυβερνών κόμμα, ποιες ανάγκες έχει; Είναι και δεύτερης κατηγορίας;

Τον όρο δεύτερης κατηγορίας δεν μπορώ να τον αποδεχθώ αν και ξέρω πως τον αναφέρετε εξαιτίας των πολλών και σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η περιοχή αλλά και του ότι για πολλά χρόνια ήταν ξεχασμένη. Και δεν μπορώ να το δεχθώ διότι θα ήταν σαν να δεχόμουν και πως όσοι μένουν στην περιοχή είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δεν είναι λοιπόν όσο και αν κάποιοι με την αδιαφορία τους οδήγησαν τα πράγματα προς τα εκεί. Σε ότι αφορά τα προβλήματα αναφέρω την έλλειψη υποδομών, το περιβάλλον, τα αγροτικά κ.ά. Το κυρίαρχο όμως είναι η απουσία των προϋποθέσεων εκείνων που θα συντελέσουν στην ανάπτυξη και την επιχειρηματική τόνωση που με τη σειρά της θα φέρει κόσμο και χρήμα στην περιοχή. Χρειάζονται επομένως και αυξημένα κίνητρα και δημιουργία υποδομών και μεταφορά δράσεων που μπορούν να προσελκύσουν ανάπτυξη.

Εσάς τι σας προσέλκυσε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Έχω κληθεί να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση δεκάδες φορές. Η επιθυμία μου να δω τον τόπο μου να αναπτύσσεται, τους ανθρώπους του να χαμογελούν. Ακούγεται τετριμμένη η απάντηση αλλά πιστεύω ότι η πορεία μου αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Τι έχετε θυσιάσει για την επιτυχία σας στο χώρο της πολιτικής;

Κατ' αρχήν δεν εκτιμώ ότι μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία στο χώρο της πολιτικής αλλά σε αυτόν την κοινωνίας. Πως κρίνεται ο ‘'πολιτικά επιτυχημένος''; Από το αν γίνει υπουργός; Από το αν εκλεγεί πολλές φορές βουλευτής; Προσωπικά, δίχως να μην με ενδιαφέρουν οι πολιτικές προοπτικές, θα προτιμούσα να είμαι ένας απλός βουλευτής ο οποίος θα χαίρει της εκτίμησης της τοπικής του κοινωνίας καθώς θα προσφέρει σε αυτήν παρά π.χ. ένας υπουργός ο οποίος όμως δεν θα είχε τίποτα να δώσει στον τόπο του. Σε ότι αφορά τις προσωπικές θυσίες αυτές αφορούν τις ώρες που έχω στερηθεί από την οικογένειά μου, τη γυναίκα μου και κυρίως τα παιδιά μου.

Σας λείπει η προηγούμενη επαγγελματική σας δραστηριότητα;

Η ενασχόληση μου με την πολιτική ήταν μια συνειδητή επιλογή. Αυτό ωστόσο που θα έλεγα μου λείπει, είναι ο χρόνος που σε διαφορετική περίπτωση ασφαλώς θα ήταν περισσότερος και θα αφιερώνονταν στην οικογένεια, στους φίλους, σε εκδρομές, στην αγαπημένη μου ομάδα τον Ηρακλή κ.ά.


Σε ποιο υπουργείο εκτιμάτε ότι θα μπορούσατε το καλύτερο δυνατό; Ίσως στο οικονομικών εξαιτίας των σπουδών και της επιτυχημένης σας επαγγελματικής δραστηριότητας;

Δεν με αφορά η συζήτηση. Εγώ προσπαθώ να είμαι χρήσιμος για τον τόπο μου και φυσικά θα προσπαθήσω να επανεκλεγώ στη Βουλή. Η ΝΔ έχει μπροστά της μια σημαντική και κρίσιμη για την πορεία του τόπου εκλογική μάχη και η κυβέρνηση έχει μπροστά της να διαχειριστεί τις νέες μεταρρυθμίσεις. Η προσπάθεια επομένως είναι συλλογική και δεν επιτρέπεται σε κανέναν να βάζει το «εγώ» πάνω από το «εμείς». Με τιμάει η ερώτησή σας όπως και η εκτίμηση σας.

Γιατί διαλέξατε τη ΝΔ ως πολιτικό χώρο;

Η ΝΔ είναι το κόμμα της συνέπειας, του ευρωπαϊκού δρόμου, του σύγχρονου οικονομικού-κοινωνικού μοντέλου. Το κόμμα της σύνθεσης, της συναίνεσης, της συνεννόησης. Το κόμμα του κοινωνικού φιλελευθερισμού, του μεσαίου χώρου, της ειλικρίνειας. Σε όλα αυτά κρύβονται οι απαντήσεις και ικανοποιούνται οι ανάγκες του αύριο της χώρας και της κοινωνίας. Είμαι στη ΝΔ γιατί πιστεύω σε μια δίκαιη και αναπτυσσόμενη κοινωνία. Η ιστορική μας πορεία και ο σημερινός μας ηγέτης αποδεικνύει ότι μπορούμε να το επιτύχουμε.

Τα παιδιά σας έχουν τις ίδιες ανησυχίες με εσάς και πως αντιμετωπίζουν τη δική σας επιτυχία;

Στα της επιτυχίας νομίζω απάντησα νωρίτερα προς προσεγγίζω τα κριτήρια. Επειδή συνομιλώ καθημερινά με τα παιδιά μου επί παντός επιστητού, μπορώ να σας πω ότι έχουν ανάλογες ανησυχίες σε ότι αφορά τα εθνικά μας θέματα, τη Θεσσαλονίκη, το περιβάλλον, τα εργασιακά και γενικότερα το μέλλον της χώρας και της νέας γενιάς. Νομίζω θα δώσουν τον αγώνα τους από πολλά μέτωπα, μέσα από την πολιτική, ενδεχομένως από ΜΚΟ, οπουδήποτε τέλος πάντων μόνα τους αποφασίσουν. Καταλαβαίνετε όμως, όταν τα παιδιά ζουν σε ένα σπίτι έντονα πολιτικοποιημένο, μια που να θυμίσω και η γυναίκα μου Γιώτα, ήταν ενεργό στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο φοιτητικό συνδικαλισμό, είναι αυτονόητο «το σαράκι» της πολιτικής να υπάρχει στο αίμα τους.