Συνέντευξη: "Αυτοκάθαρση τώρα στον δικομματισμό"

Συνέντευξη: "Αυτοκάθαρση τώρα στον δικομματισμό"

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου για την εφημερίδα "Αγγελιοφόρος της Κυριακής"

Υπάρχει πολιτικό ζήτημα με το Μιχάλη Λιάπη;

Η Κυβέρνηση έχει δείξει εμπράκτως με την πολιτική της πρακτική πως επιδεικνύει μηδενική ανοχή στη διαφθορά και η ίδια ρίχνει φως στις σκιές. Η Κυβέρνηση, η ΝΔ και όλα τα στελέχη της, δεν δείχνουν κατ' επέκταση καμία πολιτική αλληλεγγύη σε φαινόμενα διαφθοράς, όπως και σε όσους εμπλέκονται. Γνωρίζοντας αυτήν την πολιτική στάση της Κυβέρνησης και έχοντας εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, είμαι σίγουρος πως όλα θα αποκαλυφθούν. Όσο για τον κ. Λιάπη μένω στις εξηγήσεις που έχει δώσει, αλλά και τα στοιχεία που παρουσίασε, τα οποία καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς ότι το ταξίδι πληρώθηκε από τη Siemens. Όσο για την κοινωνική σχέση, αυτή δεν πρέπει να ποινικοποιείται ούτε να αναζητούμε δήθεν σκάνδαλα για να κρύψουμε τα πραγματικά.


Οι πολίτες πάντως -όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις- εκτιμούν ότι τελικά η υπόθεση θα κουκουλωθεί και ότι η ρήση «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο» θα μείνει στα λόγια.


Είναι αλήθεια ότι η υπόθεση βαθαίνει το χάσμα μεταξύ πολιτών και πολιτικής. Η ισοπέδωση όμως και η απαξίωση, οι αποστάσεις και η μη συμμετοχή, δεν βοηθούν, αλλά αντίθετα ενθαρρύνουν τέτοια φαινόμενα. Ο πολίτης οφείλει να συμμετέχει και να ξεχωρίσει τους καλούς, έντιμους και άξιους που είναι η συντριπτική πλειοψηφία. Όσο για τη διερεύνηση της υπόθεσης, προφανώς και οι πολίτες προβληματίζονται όταν βλέπουν το ΠΑΣΟΚ να επιτίθεται σε θεσμούς, όπως η δικαιοσύνη και να επιχειρεί να επιμερίσει τις ευθύνες σε όλο τον πολιτικό κόσμο δίχως στοιχεία για να κρύψει τις δικές του. Σας θυμίζω άλλωστε, ότι το μόνο μέχρι στιγμής αποδεδειγμένο σκάνδαλο -και ομολογουμένως άλλωστε- είναι αυτό της παράνομης χρηματοδότησης του ΠΑΣΟΚ από τη Siemens μέσω του κ. Τσουκάτου. Οτιδήποτε άλλο ακούγεται, γράφεται ή λέγεται, είναι απλώς φήμες και διαδόσεις που δεν τεκμηριώνονται από πουθενά.

Πως θα επηρεάσει η υπόθεση τις πολιτικές εξελίξεις; Βλέπετε πρόωρες εκλογές, ανατροπή του δικομματισμού ή ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος;

Αναμφίβολα ο δικομματισμός πλήττεται από την υπόθεση. Εξελίξεις, όπως για παράδειγμα, εκλογές δεν βλέπω. Όσο για νέα κόμματα, το βλέμμα πρέπει να εστιαστεί στο ΠΑΣΟΚ τόσο με την εμπλοκή του στην Siemens, όσο και με τις εσωκομματικές κόντρες, που στο κόμμα αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη. Ενδεχομένως πάντως, να δίνεται με το σκάνδαλο της Siemens μια μοναδική αφορμή, αν όχι για αναδιάταξη, για αυτοκάθαρση του συστήματος και των εμπλεκόμενων με μια παράλληλη έναρξη συζήτησης στα πλαίσια μιας διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής -πρόταση του πρωθυπουργού της χώρας- για σημαντικές θεσμικές αλλαγές στο δημοκρατικό μας πολίτευμα, που θα το εδραιώσουν και θα το εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο.