Συνέντευξη: "Το ΠΑΣΟΚ θέλει δικαιοσύνη “a la carte”, η επιστολή του κ. Γκρούεφσκι αποτελεί διαπραγματευτικό ελιγμό"

Συνέντευξη: "Το ΠΑΣΟΚ θέλει δικαιοσύνη “a la carte”, η επιστολή του κ. Γκρούεφσκι αποτελεί διαπραγματευτικό ελιγμό"

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον Ηλία Χρυσικό και τον Θόδωρο Λιακόπουλο στην εφημερίδα «Πολίτης της Πιερίας» (Ράδιο Ενημέρωση 92,2 fm)

Ακούσαμε ότι ζητήσατε την αποπομπή του κ. Βουρλούμη, ισχύει κάτι τέτοιο;

Ανέφερα, πως η Νέα Δημοκρατία δεν απολογείται για κανέναν κ. Βουρλούμη, για οποιονδήποτε τον οποίο κατέχει μία θέση που του ανατέθηκε σαν θέση ευθύνης για να διοικήσει έναν οργανισμό και έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και αν προκύψει, για οποιονδήποτε προκύψει το παραμικρό στοιχείο τότε θα γίνουν τα δέοντα.

Αυτό που λέμε είναι ότι εμείς λειτουργούμε έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, δεν λειτουργούμε όπως το ΠΑΣΟΚ που τη δικαιοσύνη την χειρίζεται "a la carte", δηλαδή όπου το βολεύει είναι καλή η δικαιοσύνη και όπου δεν το βολεύει δεν είναι καλή και καταγγέλλει τους εισαγγελείς. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη και πιστεύουμε ότι από τις έρευνες θα καταλήξουμε σε συμπεράσματα, σε πορίσματα τα οποία θα πρέπει στη συνέχεια να προχωρήσουν και αν υπάρχουν ένοχοι, οπουδήποτε υπάρχουν να παραπεμφθούν.

Με αφορμή την φράση σας «δικαιοσύνη a la carte» που επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ όπως λέτε, θα θέλαμε ένα δικό σας πολιτικό σχόλιο για την αφίσα που κυκλοφόρησε το ΠΑΣΟΚ με τους εισαγγελείς.

Το ΠΑΣΟΚ έχει παράδοση να βγάζει κάποιες αφίσες, οι οποίες είναι σε πρώτη φάση προκλητικές, με την έννοια ότι προκαλούν το ενδιαφέρον των πολιτών, εκ των υστέρων αποδεικνύεται πόσο μεγάλη γκάφα κάνουν. Ποιος δεν θυμάται αλήθεια την αφίσα του Χρηματιστηρίου τις παραμονές των ευρωεκλογών το 1999, όπου η πορεία της οικονομίας συνδεόταν με την πορεία του χρηματιστηρίου και έλεγε πόσο ανοδική είναι η πορεία της οικονομίας μια που ο γενικός δείκτης τότε πλησίαζε τις 7-7,5 χιλιάδες μονάδες. Στην συνέχεια βέβαια ακολούθησε η δήλωση του κ. Σημίτη ότι τα θύματα του Χρηματιστηρίου, που ξεπερνούν το 1.000.000 πολίτες που έχασαν τις οικονομίες τους, ας πρόσεχαν, ήταν δική τους ευθύνη.
Τώρα, κάνουν κάτι ανάλογο για τη δικαιοσύνη. Μετά από λίγο χρονικό διάστημα θα το μετανιώσουν και θα λένε πάλι ότι ήταν μια λάθος στιγμή, μία λάθος επιλογή. Είναι καθαρά δική τους ευθύνη, δεν θέλω να τη σχολιάσω ιδιαίτερα, θεωρώ όμως ότι είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος η έκδοση αυτής της αφίσας.

Την επιστολή του κ. Γκρούεφσκι πως τη σχολιάζετε;

Προκλητικότατη και απαράδεκτη. Ο κ. Γκρούεφσκι φαίνεται ότι ξεχνάει κάποια πράγματα, μάλλον δεν ξέρει την ιστορία ή ίσως από ότι έχω ακούσει, έχει μια καταγωγή από ένα ελληνικό χωριό, οι γονείς του από εκεί έχουν φύγει, ξέρετε ότι οι Γενίτσαροι πολλές φορές είναι χειρότεροι από τους γηγενείς. Ξεχνάει λοιπόν, τις χιλιάδες των Σαρακατσάνων που ζούσαν στα Σκόπια πριν εκδιωχθούν από εκεί την περίοδο '56-'66 περίπου, μία δεκαετία οι περισσότεροι σχεδόν απομακρύνθηκαν, ξεχνά ότι και οι λίγοι αυτοί Έλληνες που έχουν απομείνει διώκονται σκληρά και τους απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους, το ελληνικό φρόνημά τους, και εγείρει θέματα ανύπαρκτων μειονοτήτων στην Ελλάδα.
Θεωρώ ότι αυτό γίνεται στα πλαίσια ενός διαπραγματευτικού ελιγμού γιατί πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο θα θέσει και άλλα ζητήματα στην ατζέντα, οπότε θα υποχωρήσει μεν στο ζήτημα αυτό πετυχαίνοντας κάτι καλύτερο στο θέμα του ονόματος. Περιμένω και νομίζω ότι αυτές τις μέρες θα σταλεί και επιστολή του Πρωθυπουργού, που θα απαντάει ρητά και κατηγορηματικά ότι θέμα ανύπαρκτης μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα (όπως το αποκαλεί) δεν υπάρχει.
Η Ελλάδα είναι μία χώρα όπου υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία για όλους τους πολίτες της ανεξαρτήτως θρησκείας ή οτιδήποτε άλλο θέλετε, οτιδήποτε άλλο δηλώσει ο Έλληνας πολίτης, υπάρχει απόλυτη δημοκρατία και διασφαλίζει όλα τα δικαιώματά του. Από κει και πέρα το μόνο ζήτημα που εκκρεμεί μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ της Ελλάδας και του κρατιδίου των Σκοπίων, είναι το θέμα της διαπραγμάτευσης για το όνομα, που όσο πιο γρήγορα καταλάβουν οι Σκοπιανοί γείτονές μας ότι πρέπει να το κλείσουν, τόσο πιο όφελος θα είναι και γι' αυτούς αλλά και για την περιοχή γενικότερα.

Την επιστολή του κ. Γκρούεφσκι, πιστεύετε ότι την συνέταξε ο ίδιος ή το State Department (αυτό το αναφέρω και χιουμοριστικά).

Πρόσφατα παραβρέθηκα στη Βοστόνη των ΗΠΑ για τις εκδηλώσεις της ομογένειας με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου, εκεί λοιπόν ήταν διάχυτη η εντύπωση, τότε τις ημέρες εκείνες υπήρχε και το βέτο της Ελλάδας στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, από όλους τους ομογενείς Έλληνες εκεί, ότι τα «γεράκια» του αμερικανικού State Department δεν θα το συγχωρήσουν και θα ψάχνουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν κάποιο θέμα.
Πιστεύω ότι η απερχόμενη πλέον κυβέρνηση, από ότι δείχνουν τα πράγματα και σε πολιτικό επίπεδο όχι απλώς σε φυσικό πρόσωπο του κ. Μπους, αλλά από ότι λένε οι δημοσκοπήσεις και το κόμμα των ρεπουμπλικάνων, θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κάποια προσχήματα γιατί απλούστατα το κρατάνε από το βέτο της Ελλάδος, δεν μπορούν να διανοηθούν πως μια μικρή χώρα έβαλε για πρώτη φορά στην ιστορία βέτο για ένα συγκεκριμένο θέμα, και όχι μόνο αυτό, αλλά και ότι είχε συμπαράσταση από άλλες χώρες, δηλαδή, με λίγα λόγια τους χάλασε την εικόνα του απερχόμενου προέδρου, ο οποίος αποδείχθηκε στην πράξη ότι δεν είναι τόσο δυνατός όσο ήθελαν να δείχνει.

Πιστεύετε ότι υπάρχουν ορισμένοι υπουργοί και υφυπουργοί της Κυβέρνησης οι οποίοι συμπεριφέρονται αλαζονικά, όπως διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες, και εννοώ ότι έχουν κλειστές τις πόρτες των υπουργείων και δεν καταδέχονται σχεδόν να δουν και να ακούσουν αιτήματα των βουλευτών επαρχίας που ουσιαστικά θέλουν μια αληθινή και ειλικρινή επικοινωνία.

Όλοι όσοι υπηρετούμε τα κοινά θα πρέπει να ξέρουμε ότι τα υπηρετούμε εκπροσωπώντας τους πολίτες, στην ουσία υπηρετούμε το δημόσιο όφελος, είμαστε υπηρέτες του Ελληνικού λαού. Αν λοιπόν, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν κλειστές τις πόρτες θα πρέπει να καταλάβουν ότι τα μηνύματα στέλνονται εκεί που πρέπει να σταλούν, ότι ο πρωθυπουργός γίνεται δέκτης καταγγελιών και παραπόνων και συμπεριφορών συγκεκριμένων μεμονωμένων περιστατικών και ότι όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν, πιστεύω, όταν έρθει η ώρα. Από κει και πέρα δεν θέλω να μπω στη λογική της ονοματολογίας. Πάντοτε, έχω την άποψη, ότι τέτοια ζητήματα πρέπει να καταγγέλλονται εκεί που πρέπει να καταγγέλλονται, υπάρχουν όμως και τέτοια φαινόμενα τα οποία εγώ καταγγέλλω, αλλά θα αντιμετωπισθούν από τον αρμόδιο που είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου.