Συνέντευξη: "Μετεγκατάσταση της Δ.Ε.Θ."

Συνέντευξη: "Μετεγκατάσταση της Δ.Ε.Θ."

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον Δημήτρη Συρμάτση για το Πρακτορείο Ειδήσεων Album International - www.press-bank.gr

Πότε βλέπετε να πραγματοποιείται και ποια τοποθεσία τελικά θα επιλεγεί;

Εκτίμησή μου είναι, ότι ήταν πάρα πολύ σημαντική η εξαγγελία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή κατά τα πρόσφατα εγκαίνια της ΔΕΘ, για την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης είναι ένα θέμα άλλωστε που έχω θίξει και στο παρελθόν με σχετική αρθρογραφία στον τύπο, ερωτήσεις στη βουλή, αλλά και σε προηγούμενες συνεντεύξεις. Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας που θα δώσει «ανάσα πνοής» τόσο στην εξέλιξη της Διεθνούς Εκθέσεως όσο και στο πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης, που θα απεμπλακεί κυρίως από το συγκοινωνιακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, αλλά και κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων κλαδικών εκθέσεων.
Προσωπικά εκτιμώ ότι οι διαδικασίες μετεγκατάστασης της ΔΕΘ θα πρέπει να ξεκινήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, όσο πιο σύντομα επιτρέπουν οι απαραίτητες διαδικασίες εξεύρεσης κατάλληλης τοποθεσίας. Ως πιθανοί χώροι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν είτε η έκταση περίπου 1000 στρεμμάτωντου δημοσίου που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της πόλης κοντά στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, είτε αντίστοιχη έκταση 700 περίπου στρεμμάτων μεταξύ των δήμων Μυγδονίας και Λαγκαδά στην Επαρχία Λαγκαδά. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μεγάλες εκτάσεις, σε αναπτυσσόμενες περιοχές στις οποίες εκθέτες και επισκέπτες θα μπορούν να έχουν εύκολη πρόσβαση από την ΠΑΘΕ, την Εγνατία Οδό, αλλά και το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Ποια τα οφέλη από την όλη διαδικασία;

Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ αναμφίβολα είναι ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας, από την οποία υπάρχουν μόνο οφέλη. Οφέλη για τους εκθέτες και τους εργαζομένους, αλλά και για τους πολίτες της πόλης της Θεσσαλονίκης. Η Θεσσαλονίκη ασφυκτιά και η δημιουργία χώρων πρασίνου είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για τους Θεσσαλονικείς και όχι επιλογή.
Ο σημερινός χώρος της ΔΕΘ με την αποδέσμευσή του θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως χώρος πρασίνου με τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου. Πρόκειται για μια σημαντική έκταση στο κέντρο της πόλης που μπορεί να αξιοποιηθεί ως χώρος αναψυχής και πρασίνου με τη διατήρηση μόνο των ιστορικών κτιρίων. Επιπλέον με τη δημιουργία ενός υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων θα δινόταν λύση και στο πολύ σημαντικό πρόβλημα στάθμευσης εντός της πόλης.
Παράλληλα οι διαδικασίες μετεγκατάστασης της ΔΕΘ θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην συνολική ταχεία ανάπτυξη μίας ολόκληρης περιοχής, δημιουργώντας σημαντικά έργα και υποδομές. Είναι γεγονός ότι ο περιορισμένος χώρος όπου λειτουργεί σήμερα η ΔΕΘ λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάπτυξη και εξέλιξή της.
Οι καινούργιες και μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, οι νέες υποδομές που θα δημιουργηθούν κατόπιν μελέτης, θα δώσουν τη δυνατότητα στη ΔΕΘ να δέχεται περισσότερους εκθέτες, σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, αλλά και να πραγματοποιεί περισσότερες και μεγαλύτερες κλαδικές εκθέσεις.

Ποια η προσωπική σας άποψη για το γενικό ζήτημα της ΔΕΘ; (προοπτικές ανάπτυξης, προβλήματα προς επίλυση;)

Η ανάπτυξη της ΔΕΘ αναμφίβολα ξεπερνά τα όρια του νομού Θεσσαλονίκης. Είναι ένα ζήτημα εθνικής σημασίας και για αυτόν τον λόγο οφείλουμε πολιτικοί και φορείς να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε συστηματικά για την άμεση μετεγκατάσταση της ΔΕΘ, για μια μετεγκατάσταση που συνεπάγεται την αναβάθμισή της, την στήριξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας.