Συνέντευξη: "Δύσκολη περίοδος για τη ΝΔ, ζητούμενο η αλληλεγγύη"

Συνέντευξη: "Δύσκολη περίοδος για τη ΝΔ, ζητούμενο η αλληλεγγύη"

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Πλάκα για την εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής"

Πως κρίνετε τις τελευταίες πολιτικές κινήσεις του πρωθυπουργού; Δείχνει ότι έχει λάβει το μήνυμα και έχει εικόνα της κατάστασης;

O πρωθυπουργός έχει πλήρη εικόνα της πολιτικής κατάστασης και των απόψεων της κοινωνίας και πλήρη συναίσθηση του χρέους και των ευθυνών του. Τα μηνύματα που έστειλε προς υπουργούς, βουλευτές και στελέχη στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, αλλά και το πλαίσιο των πολιτικών πρωτοβουλιών και των μέτρων στήριξης των οικονομικά ασθενέστερων που ανακοίνωσε μετά το Υπουργικό Συμβούλιο αποδεικνύουν του λόγου του αληθές.


Ποιες πολιτικές πρωτοβουλίες χρειάζονται; Θα βοηθούσε ανασχηματισμός ή θα πρέπει να πάμε σε εκλογές;


Η εκλογολογία δεν βοηθά τον τόπο, δεν αφορά την κυβέρνηση, δεν αφορά τους πολίτες. Αναγνωρίζω πως είναι μια δύσκολη συγκυρία για την κυβέρνηση, αλλά δεν γίνεται κάθε φορά να ανοίγει συζήτηση περί εκλογών και μάλιστα όταν ακόμη η καθαρή λαϊκή εντολή στην ΝΔ είναι νωπή. Όσα ακούγονται και γράφονται για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν απηχούν την κυβερνητική βούληση, η οποία είναι μόνο η γρήγορη υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος. Σε ό,τι αφορά στον ανασχηματισμό το πότε και πως αφορά τον πρωθυπουργό, ο οποίος ξέρει καλύτερα από τον καθένα και τις αδυναμίες και τα πρόσωπα. Το μόνο που θέλω ωστόσο να σημειώσω είναι πως η ΝΔ έχει «πάγκο» με άξια νέα στελέχη που αν κληθούν μπορούν να προσφέρουν πολλά στην κυβέρνηση και την κοινωνία.

Ποιο το κλίμα στη βάση της ΝΔ; Ποια μηνύματα στέλνουν;

Είναι αλήθεια πως τα στελέχη και τα μέλη της ΝΔ προβληματίζονται από την εσωστρέφεια που αναπτύχθηκε το τελευταίο διάστημα, αλλά και από συγκεκριμένες συμπεριφορές κυβερνητικών στελεχών που δεν συνάδουν με τις εντολές του πρωθυπουργού. Ζητούν περισσότερη δουλειά, ανοικτές πόρτες, διάλογο και συμμετοχή και τήρηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων και σε επίπεδο πράξεων και συμπεριφορών. Σε κάθε περίπτωση πάντως εμπιστεύονται τον Κώστα Καραμανλή και την κυβέρνηση της ΝΔ ως τη μόνη επιλογή για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της χώρας.

Πως κρίνετε την διαγραφή Δαϊλάκη από την ΚΟ; Τελικά οι βουλευτές δεν μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους;

Οι βουλευτές μπορούν να λένε τις απόψεις τους, την κριτική τους όσο αιχμηρή και αν είναι στα αρμόδια κομματικά όργανα. Και αυτό έγινε και στην τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ε. Από εκεί και πέρα η κριτική στους συναδέλφους, οι διαμάχες των συναδέλφων, ή οι διαφοροποιήσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα, δεν βοηθούν την κυβέρνηση και το μόνο που κάνουν είναι να συντηρούν και αναπαράγουν ένα κλίμα εσωστρέφειας που τελικά εμποδίζει και το κυβερνητικό έργο. Στο πλαίσιο αυτό οι δηλώσεις του συναδέλφου κυρίου Δαϊλάκη, ειδικά που έγιναν στα κανάλια λίγο μετά τις συγκεκριμένες παραινέσεις του πρωθυπουργού, κινούνταν εκτός ενός συντεταγμένου κυβερνητικού πλαισίου αλληλεγγύης και ομαδικότητας. Όλοι πρέπει να θυμούνται πως δεν εκλέχθηκαν ανεξάρτητα, αλλά υπό τη σημαία ενός κόμματος. Αν διαφωνούν με κεντρικές πολιτικές επιλογές του οφείλουν να συζητούν στα αρμόδια όργανα και αν εξακολουθούν να έχουν αντίθετη άποψη πρέπει να διευκολύνουν το κόμμα το οποίο και τους εξέλεξε.

Οι Αλογοσκούφης και Ρουσόπουλος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις δημοτικότητας. Παράλληλα δέχονται και πολλά φίλια πυρά. Θα πρέπει να υπάρχουν αλλαγές ή παραιτήσεις;

Η στοχοποίηση είναι ο εύκολος δρόμος στην πολιτική. Οι κύριοι Ρουσόπουλος και Αλογοσκούφης ανεξαρτήτως των επιμέρους διαφωνιών που μπορεί να έχει κάποιος μαζί τους, είναι δύο κεντρικά πρόσωπα της κυβέρνησης που εκτίθενται περισσότερο, που σηκώνουν το βάρος δύσκολων αποφάσεων και λογικό είναι να δέχονται και μεγαλύτερη φθορά. Στην κυβέρνηση, όμως, πρέπει να λειτουργούμε συλλογικά και το βάρος των αποφάσεων, όταν αυτές εντάσσονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα, να το σηκώνουμε όλοι. Το κυρίαρχο δεν είναι επομένως τα πρόσωπα, αλλά οι πολιτικές, και φαίνεται πως η κυβέρνηση προσαρμόζει τις πολιτικές της δεδομένης και της διεθνούς οικονομικής κρίσης, στην στήριξη των ασθενέστερων.