Συνέντευξη: "Για το Βατοπέδι θα μιλήσει η Δικαιοσύνη"

Συνέντευξη: "Για το Βατοπέδι θα μιλήσει η Δικαιοσύνη"

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον δημοσιογράφο Γιώργο Σαρρή για την εφημερίδα Espresso

Ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου μιλά για τα εσωκομματικά, τις δημοσκοπήσεις και τα φαινόμενα ακρίβειας

Πιθανή θεωρεί τη δημιουργία ενός νέου κεντροαριστερού κόμματος ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Καράογλου, σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ υποστεί νέα ήττα στις εθνικές εκλογές. Παράλληλα, ασκεί έμμεσα κριτική σε όσους συναδέλφους του απέκτησαν αυτήν την περίοδο ραδιοφωνικές εκπομπές, λέγοντας ότι «ο βουλευτής δεν μπορεί να κάνει τον σχολιαστή στο ραδιόφωνο». Και τα λέει αυτά φέροντας και την ιδιότητα του δημοσιογράφου.

Όσον αφορά το εσωκομματικό μέτωπο, τονίζει με νόημα ότι «ο πρωθυπουργός ξέρει να επιλέγει πρόσωπα και συνεργάτες καλύτερα από τον καθένα» και λίγο αργότερα επισημαίνει ότι «ο κ. Ρουσόπουλος είναι λογικό να δέχεται πυρά, καθώς είναι πρόσωπο που εκτίθεται περισσότερο από πολλούς υπουργούς και βουλευτές», ενώ δεν παραλείπει να προσθέσει «η εσωστρέφεια στη Νέα Δημοκρατία έχει να κάνει με ατυχείς δημόσιες δηλώσεις βουλευτών».
Για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου τονίζει ότι η Δικαιοσύνη θα κρίνει αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, ενώ όσον αφορά το Σκοπιανό δεν είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί σύντομα κάποια λύση.

Εκτιμάτε ότι οδηγούμαστε σε λύση του Σκοπιανού ή σε ένα νέο αδιέξοδο;

Αρκούμε να σας υπενθυμίσω την επισήμανση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη ΔΕΘ πως δεδομένης της αδιαλλαξίας των Σκοπίων δεν μπορεί να είμαστε αισιόδοξοι ότι πλησιάζει η λύση. Η Ελλάδα εξακολουθεί να δείχνει εποικοδομητική στάση. Το «μπαλάκι» πλέον είναι στην άλλη πλευρά, στην ηγεσία των Σκοπίων, να κάνει τις υποχωρήσεις που οφείλει, ώστε να καταλήξουμε σε μια κοινά αποδεκτή ονομασία συμβατή με την ιστορική αλήθεια. Κάτι τέτοιο, δυστυχώς, δεν διαφαίνεται δεδομένων και των εσωτερικών προβλημάτων και διαφωνιών στη γειτονική χώρα. Αν χρειαστεί πάντως θα θέσουμε και άλλο βέτο τον Δεκέμβριο.

Το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ή της «Άνω» ή της «Νέας» σας ικανοποιεί;

Δεν πρόκειται να μπω σε ονοματολογία, ιδιαίτερα δημόσια. Δεν βοηθά σε αυτήν τη φάση της διαπραγμάτευσης. Εμείς μένουμε σταθεροί σε μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό προ του ονόματος και όχι προ του πολιτεύματος. Βέβαια δεν είναι μόνο η ονομασία: κυρίαρχο είναι και η χρήση της, αλλά και θέματα όπως η εθνικότητα και η γλώσσα τα οποία προσπαθούν τα Σκόπια να περάσουν από το παράθυρο. Δεν πρόκειται εμείς φυσικά να τα δεχθούμε και μένουμε σταθεροί στη θέση για μια ονομασία έναντι όλων με γεωγραφικό προσδιορισμό.

Πάντως απ' ό,τι φαίνεται το «Μακεδονία» στο όνομα δεν πρόκειται να το αποφύγουμε...

Άλλο το ευκταίο, άλλο το εφικτό. Ακολουθούμε μια πολιτική ρεαλιστική που διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά μας δίκαια και την ελληνική ιστορική αλήθεια.

Θα συνεχίσετε να εκφράζετε δημόσια τις απόψεις σας ως βουλευτές ή είστε διατεθειμένοι να βάλετε φίμωτρο, όπως ζητείται από κάποιους μέσα στο κόμμα σας;

Δεν υιοθετώ τους χαρακτηρισμούς που επιλέγετε. Η κριτική που ασκείται σε θέματα εσωκομματικής λειτουργίας ή είναι αντίθετη σε δομικά ζητήματα πολιτικής, πρέπει να ασκείται εντός των οργάνων. Ειδάλλως ή ενισχύει την εσωστρέφεια ή εξυπηρετεί προσωπικά συμφέροντα.

Γιατί η Νέα Δημοκρατία πέφτει στις δημοσκοπήσεις;

Η ΝΔ κυβερνά τον τόπο επί πέντε χρόνια. Από την πρώτη στιγμή δήλωσε πως θα λάβει αποφάσεις αναγκαίες για τον τόπο και το μέλλον του ακόμη και όταν αυτές είναι δύσκολες. Επιλέγει το δρόμο της ευθύνης και όχι του εντυπωσιασμού. Το δρόμο της πολιτικής και όχι της μικροπολιτικής. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν έναν προβληματισμό πολιτών γύρω από σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν με λήψη δύσκολων οικονομικών αποφάσεων, αλλά είναι αποτέλεσμα και ενός κύκλου εσωστρέφειας που άνοιξε στο κόμμα, τόσο λόγω ατυχών ενεργειών ή συμπεριφορών κάποιων υπουργών, όσο και από δημόσιες διαφωνίες ορισμένων βουλευτών. Ο πρωθυπουργός έχει λάβει τα μηνύματα και ήδη δίνει τις πολιτικές απαντήσεις.

Σας βρίσκει σύμφωνο η άποψη του κ. Πολύδωρα ότι οι υπερ-έμπιστοι υπουργοί κάνουν ζημιά στον πρωθυπουργό;

Ο πρωθυπουργός ξέρει ανάγκες και πρόσωπα καλύτερα από τον καθένα. Επιλέγει τη σύνθεση των κυβερνήσεων και τους συνεργάτες του. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, την παραγωγή δηλαδή έργου και την εκλογική νίκη το 2004 και το 2007, είναι επιλογές επιτυχίας.

Τη δημιουργία νέου κόμματος τη βλέπετε πιθανή;

Διαβάζω και παρακολουθώ τα σενάρια, αλλά δεν βλέπω τόσο ριζικές πολιτικές εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση αυτό θα μπορούσε να συμβεί στο χώρο της κεντροαριστεράς μετά από την νέα ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές, όποτε αυτές γίνουν.

Εκτιμάτε ότι το μήνυμα του πρωθυπουργού περί του τέλους της εσωστρέφειας ελήφθη από τα στελέχη του κόμματος;

Απαντώ μονολεκτικά: ναι. Τα μηνύματα του πρωθυπουργού για την πολιτική και την οικονομία ελήφθησαν από το σύνολο της κοινωνίας που στηρίζει το μεταρρυθμιστικό της έργο.

Μήπως η εσωστρέφεια έχει να κάνει με την αποτυχία της κυβέρνησης να λύσει τα μεγάλα προβλήματα του λαού και του τόπου;

Η εσωστρέφεια έχει να κάνει με ατυχείς δημόσιες δηλώσεις βουλευτών που διογκώθηκαν από τα ΜΜΕ. Λέω ατυχείς διότι δεν πιστεύω πως κανείς συνάδελφος στη ΝΔ μπορεί να έχει κάτι διαφορετικό στο μυαλό του. Όλοι στηρίζουμε το πρόγραμμά μας και τον πρωθυπουργό.

Δεν ήταν διαγραφή - παρωδία αυτή του κ. Δαϊλάκη; Τη μια ημέρα διαγράφεται και αφού διαγράφεται του ζητούν να παραιτηθεί όντας πλέον ανεξάρτητος βουλευτής (!) και δύο ημέρες αργότερα επανεντάσσεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Η ΝΔ δείχνει σοβαρή και υπεύθυνη στάση. Ο κ. Δαϊλάκης μετά από μια δήλωση που αξιολογήθηκε, και σωστά αξιολογήθηκε, πως ενισχύει την εσωστρέφεια και δεν αφορά ΜΜΕ αλλά κομματικά όργανα, δέχθηκε μια πειθαρχική ποινή. Στη συνέχεια ζήτησε ειλικρινή συγγνώμη η οποία και έγινε αποδεκτή -και πάλι σωστά συμπληρώνω.

Τελικά, που έχει τοποθετηθεί η κόκκινη γραμμή για τη διαγραφή ενός βουλευτή; Μέχρι και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής γνωρίζαμε ότι ήταν στην καταψήφιση ενός νομοσχεδίου. Από την ημέρα εκείνη και μετά έχει περάσει πια και σε λεκτικές υπερβάσεις υπουργών ή στελεχών της Νέας Δημοκρατίας;

Επιμένετε να με ρωτάτε για τα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας που αμφιβάλω αν απασχολούν την κοινωνία που επιζητεί λύσεις στα θέματα της καθημερινότητας. Σε επίπεδο λόγων όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί στις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Είπαμε πως υπάρχουν τα αρμόδια όργανα στο κόμμα. Σε επίπεδο πράξεων, όλους μας δεσμεύει το πρόγραμμά μας το οποίο ψηφίσαμε και στο συνέδριο της ΝΔ και στη Βουλή. Όποιος διαφωνεί με το σύνολο, επιλέγει τον έντιμο δρόμο της αποχώρησης.

Δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση του σκανδάλου του Βατοπεδίου;

Η κυβέρνηση ανακάλεσε τις αποφάσεις για να διασφαλίσει τη δημόσια περιουσία. Από εκεί και πέρα η δικαιοσύνη θα αποφανθεί αν υπήρχαν λαθεμένες πολιτικές αποφάσεις ή ακόμη περισσότερο ευθύνες. Αν θέλετε όμως γυρίστε λίγα χρόνια πίσω και αναζητήστε τις από το ΠΑΣΟΚ που άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι της υπόθεσης και να ανοίγει το δρόμο στις επιδιώξεις της Μονής.

Η τυχόν παραίτηση του υπουργού Επικρατείας θα συνέβαλε προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της κρίσης που ταλανίζει τη Νέα Δημοκρατία;

Δεν βλέπω κρίση στη ΝΔ. Δεν συνδέω την πτώση της στις δημοσκοπήσεις με τον υπουργό Επικρατείας που έχει προσφέρει στην κυβέρνηση πολλά. Είναι όμως πρόσωπο που εκτίθεται περισσότερο από πολλούς υπουργούς και βουλευτές και λογικό είναι να δέχεται πυρά.

Στη μάχη της ακρίβειας θα πρέπει να το παραδεχθείτε ότι δεν έχετε καταφέρει και τίποτα σημαντικό. Και δεν το λέω εγώ, αλλά όλος ο κόσμος και όλες οι μετρήσεις! Γιατί;

Δεν διαφωνώ πως ο κόσμος προβληματίζεται από τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Μόλις πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Υπουργείο Ανάπτυξης και έδωσε σαφείς εντολές για ελέγχους στην αγορά ώστε να λειτουργήσει εύρυθμα, ανταγωνιστικά και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα συμπεφωνημένων πρακτικών ή αισχροκέρδειας.

Εσείς προσωπικά βρίσκετε κλειστές πόρτες υπουργείων;

Θα έλεγα πως είναι ένα θέμα στο οποίο χωρούν περιθώρια βελτίωσης. Αφορά και υπουργούς και στελέχη της κρατικής μηχανής. Αυτό άλλωστε δεν είναι δική μου διαπίστωση αλλά πρωθυπουργική εντολή.

Συνάδελφοί σας αποκτούν αυτό τον καιρό ραδιοφωνικές εκπομπές. Θα το σκεφτόσασταν και εσείς;

Η δημοσιογραφία είναι μεράκι μου από τα παιδικά μου χρόνια. Έβγαζα μάλιστα και τοπικές εφημερίδες πριν μπω στην κεντρική πολιτική σκηνή και είχα τακτικές συνεργασίες, αλλά και ραδιοφωνική εκπομπή την εποχή που ήμουν νομαρχιακός σύμβουλος. Πλέον όμως είμαι στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο βουλευτής και γενικότερα ο πολιτικός δεν είναι σχολιαστής. Το αντίθετο. Οφείλει να ακούει σχόλια και παρατηρήσεις και να δίνει λύσεις. Αυτή είναι η δουλειά του.