Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Στη Μακεδονία και τη Θράκη αξίζουν τα καλύτερα" Κύριο

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα Δημοκρατία, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Θ. Καράογλου: "Στη Μακεδονία και τη Θράκη αξίζουν τα καλύτερα"

Ο Θ. Καράογλου, με τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση, είναι η δεύτερη φορά που αναλαμβάνει την ίδια υπουργική θέση (2012, 2019). Γνωρίζει άριστα τα προβλήματα της Μακεδονίας και της Θράκης και έχει συγκεκριμένους στόχους, τους οποίους αναλύει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε.

1.Ποια είναι η ιεράρχηση των στόχων και των προτεραιοτήτων σας στο υφυπουργείο;
"Στον ένα χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ η Μακεδονία και η Θράκη ανέπνευσαν και αλλάζουν προς το καλύτερο, έχοντας αναπροσαρμόσει και επανακαθορίσει τη θέση τους σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Στο διάστημα αυτό υλοποιούμε δυο ιστορικά project για τη Βόρεια Ελλάδα, όπως είναι το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς "Thess Intec" και η ανάπλαση της ΔΕΘ-Helexpo, εφαρμόζουμε πέντε προγράμματα έμπρακτης ενίσχυσης των τοπικών επιχειρήσεων και της κοινωνίας και αναλάβαμε έξι αναπτυξιακές δράσεις για την ανάδειξη των επενδυτικών ευκαιριών στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Προτάσσοντας τον άνθρωπο, οι μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που δρομολογούμε έχουν στο επίκεντρο την κυβερνητική αποκέντρωση, την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη κάθε Περιφερειακής Ενότητας της Βόρειας Ελλάδας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την τόνωση της εξωστρέφειας, την ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και φυσικά τη θωράκιση της κοινωνικής συνοχής. Με λίγα λόγια, παράγοντας έργο για τους πολίτες εξασφαλίζουμε την ανάπτυξη για όλους".

2.Είναι σε θέση το υπουργείο, με τη δεδομένη δομή, χρηματοδότηση και στελέχωση, να συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Μακεδονία και η Θράκη;
"Προφανώς τα εργαλεία που μας διατίθενται αποτελούν σημαντικό παράγοντα επιτυχίας, όμως σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν τη διάθεση για δουλειά. Όταν υπάρχει θέληση να τα καταφέρεις, όταν υπάρχει βούληση να φέρεις εις πέρας την αποστολή σου, κανένα πρόβλημα δεν μένει άλυτο. Στο Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) εργαζόμαστε με μεράκι. Καθημερινά καταθέτουμε ψυχή και αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα πετύχαμε πάρα πολλά. Τόσα, όσα δεν υλοποιήθηκαν δεκαετίες πριν... αν και σε 12 μήνες βιώσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις όπως η πανδημία και αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την ασύμμετρη απειλή στον Έβρο. Εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο και εμείς εργαζόμαστε για αυτό, διότι στη Μακεδονία και τη Θράκη αξίζουν τα καλύτερα".

3.Τι θα ζητούσατε για ανάπτυξη της Μακεδονίας και της Θράκης, τι έχετε ζητήσει έως τώρα, που δεν υλοποιήθηκε και αναμένεται η υλοποίησή του;
"Η συνεργασία μου με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο είναι άψογη. Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία και φροντίζουμε να επιλύουμε τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών σε πραγματικό χρόνο. Αμφότεροι πιστεύουμε στην αμεσότητα της πολιτικής. Εργαζόμαστε με συνέπεια σε αυτά που έχουμε δεσμευθεί, για να προχωρά η χώρα μπροστά. Άλλωστε, η Κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη είναι Κυβέρνηση αυξημένων προσδοκιών από τον ελληνικό λαό και προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε καταθέτοντας κάθε ικμάδα των δυνάμεών μας. Σε προσωπικό επίπεδο, όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου, ζήτησα συνεργασία από όλους, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ένα χρόνο μετά είμαι ικανοποιημένος από το επίπεδο συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει με τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες πρώτου και δεύτερου βαθμού, όπως επίσης και με τους θεσμικούς φορείς. Τα προβλήματα της Μακεδονίας και της Θράκης, όπως και όλης της χώρας, είναι εθνικά και δεν έχουν πολιτικό χρώμα".

4.Ποια είναι τα πρώτα μέτρα που πήρατε για να βελτιώσετε την καθημερινότητα των πολιτών;
"Σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής άμεσα μειώσαμε φόρους και εισφορές, διαμορφώσαμε ένα γόνιμο αναπτυξιακό περιβάλλον και αποκαταστήσαμε αδικίες του ασφαλιστικού νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, διευκολύναμε τη ζωή των πολιτών μέσα από σειρά ψηφιακών μεταρρυθμίσεων που φέρνουν το ελληνικό δημόσιο στην οθόνη του υπολογιστή μας, ενώ εξίσου σημαντικό είναι ότι μέσα σε λίγους μόλις μήνες αναβαθμίσαμε το Ε.Σ.Υ. διπλασιάζοντας τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Προσωπικά δίνω ιδιαίτερη βαρύτητα και στο γεγονός ότι οι συμπατριώτες μας εμπιστεύονται ξανά το κράτος, αντιλαμβανόμενοι ότι η Ελλάδα κοιτά τον κόσμο κατάματα, έχοντας αποβάλλει σύνδρομα του πρόσφατου παρελθόντος.
Όσον αφορά στο Υπουργείο Εσωτερικών, ενισχύσαμε θεσμικά και οικονομικά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που κινδύνευε με παράλυση εξαιτίας της απλής αναλογικής που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με το αναπτυξιακό πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" δώσαμε στους Δήμους και τις Περιφέρειες νέα εργαλεία για την τοπική ανάπτυξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, δημιουργώντας 40.000 νέες θέσεις εργασίας".

5.Θεωρείτε ότι το υφυπουργείο συμβάλλει στην αποτροπή της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος και με ποιο τρόπο;
"Στο Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) πιστεύουμε ότι η φροντίδα και η προστασία του περιβάλλοντος μας αφορά όλους και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα κάθε σύγχρονης κοινωνίας. Γι' αυτό, μέσα από ένα πλέγμα δράσεων που υλοποιήσαμε την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, θέλοντας να τιμήσουμε και να αναδείξουμε την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, επιχειρήσαμε να την καταστήσουμε κεντρική ιδέα και άξονα ανάπτυξης.
Για να έχουμε ένα καθαρό, υγιές και όμορφο περιβάλλον πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Κάθε τι που κάνουμε εμείς σήμερα, έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι επιζήμιο για το αύριο. Στο πλαίσιο αυτό ξανακάνουμε το ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου φιλικό προς το περιβάλλον, αφού το οραματιζόμαστε ως ένα "πράσινο" κτίριο στην καρδιά της πόλης.
Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα BENEFIT αναβαθμίζουμε το ΥΜΑΘ κατά δυο κατηγορίες ενεργειακής κατάταξης, με άμεσα οφέλη τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, των εκπομπών ρύπων και του λειτουργικού κόστους.
Επίσης, για πρώτη φορά το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης) συμμετέχει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με τη δράση "πράσινη επιχειρηματικότητα". Στόχος του έργου είναι η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω της κατεύθυνσης των επιχειρήσεων και της βιομηχανίας σε καινοτόμες δράσεις για την αξιοποίηση ή την παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών, προϊόντων και υπηρεσιών.
Επιπρόσθετα, στις 20 Μαΐου δημοσιεύτηκε η δεύτερη πρόσκληση του προγράμματος "Δημιουργώ-2" που αφορά στην επιχορήγηση δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
Ιδιαίτερη αναφορά οφείλω στον επιφανειακό καθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου που επανεκκίνησε χάρη στη χορηγική υποστήριξη από ιδιωτική εταιρεία, στον καθαρισμό - ευπρεπισμό του Κυβερνείου και στις δυο σημαντικές περιβαλλοντολογικές δράσεις που αναλαμβάνουμε για την αντιμετώπιση του φλοιοφάγου εντόμου του Σέιχ Σου και την προστασία της λίμνης Κορώνειας".

6.Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Μακεδονία και η Θράκη και πώς θα το λύσετε;
"Η μεγαλύτερη "πληγή" είναι η ανεργία, γι' αυτό κυρίαρχη προτεραιότητα αποτελεί η δημιουργία νέων και σταθερών θέσεων εργασίας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ισόρροπης αναπτυξιακής δραστηριότητας σε όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, την προσέλκυση εγχώριων και διεθνών επενδύσεων και την εμπέδωση κλίματος οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας στην κοινωνία και τις αγορές.
Με όχημα την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, η οποία στεγάζεται από τα μέσα Ιουνίου σε νέες εγκαταστάσεις, ξεκινήσαμε την προσπάθεια αναχαίτισης του brain drain, καθιερώνοντας την ΑΖΚ ως "θερμοκοιτίδα" ανάπτυξης για όλη τη Βόρεια Ελλάδα.
Αποστολή της είναι να συνδέσει τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα με ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις, αξιοποιώντας το υψηλού μορφωτικού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει στην πατρίδα μας. Θέλουμε να κρατήσουμε την ευρηματικότητα των νέων ανθρώπων στη Μακεδονία και τη Θράκη, δείχνοντάς τους ότι αξίζει να επενδύσουν το ταλέντο, τις γνώσεις και τη ζωή τους στον τόπο που γεννήθηκαν.
Σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια είναι και το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς "Thess Intec", διότι η καινοτομία αποτελεί βασικό προσδιοριστικό παράγοντα της οικονομικής προόδου που ωφελεί συνολικά μια χώρα. Αναλογιστείτε ότι σε πλήρη ανάπτυξη θα απασχολεί 7.000 εργαζόμενους σε επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα, δημιουργώντας ικανές συνθήκες να επαναπατρίσουμε όσους συμπατριώτες μας αναζήτησαν τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης μια καλύτερη ζωής εκτός Ελλάδος".

7.Ποιο είναι το μεγάλο όραμά σας, ως υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, για την περιοχή;
"Το όνειρό μου είναι η Βόρεια Ελλάδα να εξελιχθεί σε επίκεντρο οικονομικής επιρροής για το σύνολο της Ν.Α. Ευρώπης και της Μεσογείου. Να διακριθεί για τον αναπτυξιακό της δυναμισμό και τη διεθνή της διάσταση, αφήνοντας οριστικά και αμετάκλητα πίσω της την εποχή της αποβιομηχάνισης, της εσωστρέφειας και της στασιμότητας.
Η Μακεδονία και η Θράκη που οραματίζομαι δεν αποτελούν μόνο έναν τόπο με ξεχωριστή ιστορία και πολιτισμό, αλλά ταυτίζεται στην παγκόσμια συνείδηση με έναν τόπο παραγωγής υψηλής ποιότητας προϊόντων τα οποία είναι διεθνώς κατοχυρωμένα, αναγνωρίσιμα και εμπορεύσιμα. Έναν τόπο που δεν προσελκύει μόνο τουρίστες, αλλά επενδυτές, επισκέπτες και καταναλωτές, δίνοντας έμφαση στην παραγωγική ανασυγκρότηση".