Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Mε το Thess Intec στόχος μας η Θεσσαλονίκη να λειτουργήσει ως διεθνής κόμβος νέων τεχνολογιών" Κύριο

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην ιστοσελίδα Seleo.gr και τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Ουζούνογλου, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 03 Ιουλίου 2020

Θ. Καράογλου: "Με το Thess Intec στόχος μας η Θεσσαλονίκη να λειτουργήσει ως διεθνής κόμβος νέων τεχνολογιών"

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, μιλάει στο Seleo.gr για την υλοποίηση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς "Thess Intec".
Τον προϋπολογισμό και το χρονοδιάγραμμα, αλλά και πως το έργο θα προσελκύσει επιστήμονες περιορίζοντας σημαντικά το φαινόμενο του brain drain.

1) Η παραχώρηση του οικοπέδου πλησίον του αεροδρομίου «Μακεδονία», από το Υπ. Οικονομικών στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, αποτελεί καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση του Τεχνολογικού Πάρκου 4ης Γενιάς "Thess Intec". Τι σημαίνει για τη Θεσσαλονίκη αυτό το έργο;

"Σημαίνει ότι η Θεσσαλονίκη, ο Δήμος Θερμαϊκού ως "οικοδεσπότης" και κατ' επέκταση η Βόρεια Ελλάδα αλλάζουν επίπεδο. Το Thess Intec είναι ένα εμβληματικό έργο με ουσιαστική σημασία στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας αφού αφενός είναι ικανό να αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο τη μοίρα της Μακεδονίας και της Θράκης και αφετέρου το παραγωγικό μοντέλο όλης της χώρας. Από τη στιγμή που θα ανοίξει τις πύλες του θα παράξει ανάπτυξη για όλους, ταυτίζοντας στην παγκόσμια συνείδηση τη Βόρεια Ελλάδα με έναν τόπο καινοτομίας. Έναν τόπο ο οποίος, εκτός από τουρίστες, θα προσελκύει και επενδυτές. Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τις ιδέες των υψηλού επιπέδου επιστημόνων μας σε βιομηχανία και η Θεσσαλονίκη να λειτουργήσει ως διεθνής κόμβος νέων τεχνολογιών. Ακούγεται δύσκολο, είναι όμως εφικτό εφόσον δυναμικές επιχειρήσεις "συγκατοικήσουν" με ομάδες έντασης γνώσης και αξιοποιήσουν κοινές υποδομές έρευνας και καινοτομίας".

2) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου;

"Εργαζόμαστε βάσει ενός "σφιχτού" αλλά ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος. Επιδιώκουμε το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς να λειτουργήσει στο τέλος του καλοκαιριού του 2023, με θεματοφύλακα την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.
Τα στάδια που έχουμε μπροστά μας είναι συγκεκριμένα. Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα συσταθεί η Εταιρεία Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου (Ε.ΑΝ.Ε.Π.), η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση του project, ενώ μέχρι το τέλος Αυγούστου θα ανατεθούν η πολεοδομική μελέτη και η μελέτη λειτουργίας του Πάρκου.
Από εκεί και πέρα, μέχρι την άνοιξη του 2020 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο και, όπως σας είπα στην αρχή, τέλος του καλοκαιριού του 2023 να τελεστούν τα εγκαίνια.
Για την πρώτη φάση του έργου θα αξιοποιηθεί το 10% της έκτασης του οικοπέδου των 761 στρεμμάτων, ενώ στις επόμενες δυο φάσεις θα διατεθεί το υπόλοιπο 90% σε διεθνείς επενδυτές για ανάπτυξη των εταιρειών τους. Ήδη, περισσότερες από 70 εταιρείες, μερικές εκ των οποίων είναι παγκόσμιοι κολοσσοί και 17 σπουδαία ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Ολλανδίας έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον να συμμετέχουν στο Thess Intec, γεγονός που μας οπλίζει με δύναμη και θάρρος ενόψει της απαιτητικής συνέχειας".

3) Η α' φάση είναι προϋπολογισμού που φτάνει τα 60 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν συνολικά. Από πού θα αντλήσετε τα κεφάλαια για την ολοκλήρωση του Thess Intec;

"Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήσαμε στις αρχές Ιουνίου στην αίθουσα συσκέψεων του Υπουργείου Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), ο Πρόεδρος του Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης, κ. Νίκος Ευθυμιάδης, διαβεβαίωσε ότι "δεν υπάρχει ούτε μια πιθανότητα στο δισεκατομμύριο να μην βρούμε τα χρήματα". Είναι αλήθεια πως το μέχρι στιγμής ζωηρό ενδιαφέρον που έχει καταγραφεί, επιβεβαιώνει την εκτίμησή του. Η χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του έργου θα προέλθει κυρίως από χορηγίες και δωρεές ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων της Ελλάδας και της διασποράς, αλλά και από επιχορηγήσεις μέσω κοινοτικών πόρων. Τα 60 εκ. ευρώ που θα διατεθούν για την πρώτη φάση του έργου αντιστοιχούν στο 10% του εγχειρήματος, ενώ τα υπόλοιπα στάδια υλοποίησης θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από τις εγκατεστημένες εταιρείες που θα θελήσουν να επεκταθούν".

4) Έχετε δηλώσει , «Για εμάς στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία, στη Βόρεια Ελλάδα, το Τεχνολογικό Πάρκο είναι εφάμιλλο με την επένδυση του Ελληνικού στην Αθήνα». Τόσο μεγάλη σημασία δίνετε γι' αυτό το έργο;

"Αναλογιστείτε πως όταν το Thess Intec αναπτυχθεί πλήρως θα δημιουργήσει τουλάχιστον 7.000 νέες θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα, ενώ εντός πενταετίας η συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας θα ανέρχεται σε περίπου 450 εκατομμύρια ευρώ.
Υπενθυμίζω, ακόμη, ότι ως project συγκεντρώνει τη συναίνεση όλων των τοπικών φορέων της Θεσσαλονίκης, ενώ η τροπολογία για τη μεταβίβαση του ακινήτου από το Υπουργείο Οικονομικών στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας υπερψηφίστηκε ομόφωνα από τα κόμματα του Κοινοβουλίου.
Στα παραπάνω προσθέστε ότι θα είναι διπλάσιο σε έκταση από ότι τα περισσότερα αντίστοιχα τεχνολογικά πάρκα στην Ευρώπη και πως αποτελεί μια ιδιαίτερα φιλόδοξη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα την οποία μπορώ να περιγράψω ως επωφελή συγκατοίκηση.
Τέλος, δίνουμε βαρύτητα στο όλο έργο και για έναν ακόμη λόγο. Ίσως τον πιο σημαντικό, αφού θα προσελκύσει Έλληνες επιστήμονες περιορίζοντας σημαντικά το θλιβερό φαινόμενο του brain drain. Είναι θέμα εθνικής αξιοπρέπειας και εθνικού συμφέροντος να κρατήσουμε τα παιδιά μας στην Ελλάδα, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να εξελιχθούν επαγγελματικά και να ανοίξουν τα φτερά τους εντός συνόρων".

5) Βασική παράμετρος για να προχωρήσει δημιουργικά το Thess Intec στη Θεσσαλονίκη, είναι να καθιερωθούν φορολογικά και άλλα κίνητρα για να επενδύσουν οι εταιρείες και να προσέλθουν επιστήμονες και ερευνητές με υψηλά προσόντα. Πόσο εύκολο πιστεύετε θα είναι αυτό καθώς εμπλέκεται το ελληνικό κράτος και ενδεχομένως και η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

"Στην τροπολογία -η οποία επαναλαμβάνω ψηφίστηκε ομόφωνα από τη Βουλή στις 29 Μαΐου- καθίσταται σαφές ότι κάθε σύμβαση μεταβίβασης δικαιώματος επιφάνειας, αγοραπωλησίας και δωρεάς κινητών και ακινήτων προς την ΕΑΝΕΠ για τη διασφάλιση της ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου, καθώς και έκτασης εντός του Thess Intec από την Εταιρεία Ανάπτυξης ή από επιχείρηση που έχει εγκατασταθεί ή μετεγκατασταθεί εντός του Πάρκου, απαλλάσσεται από το φόρο μεταβίβασης και το φόρο δωρεάς αντιστοίχως.
Αυτά είναι τα πρώτα από μια σειρά φορολογικών κινήτρων τα οποία λειτουργούν ως δέλεαρ για την άμεση προσέλκυση ξένων και εγχώριων επενδύσεων που θα βασίζονται στην υψηλή τεχνολογία, δίνοντας νέο προσανατολισμό στην εθνική μας οικονομία.
Κατανοώ το πνεύμα της ερώτησής σας, ωστόσο για να παράγουμε αποτελεσματικές πολιτικές προς όφελος της κοινωνίας και της χώρας πρέπει να βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα και όχι προβλήματα στις λύσεις.
Εκτιμώ πως από τη στιγμή που υπάρχει εκφρασμένη η πολιτική βούληση να κάνουμε άλματα προς τα εμπρός, η γραφειοκρατία δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην πρόοδο της πατρίδας μας".