Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"H Β. Ελλάδα περνά από το λήθαργο στις υψηλές ταχύτητες" Κύριο

Συνέντευξη του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής", που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

"Η Βόρεια Ελλάδα περνά από το λήθαργο στις υψηλές ταχύτυτες"

Η Βόρεια Ελλάδα αποκτά αυτοπεποίθηση, επιστρέφοντας στην κανονικότητα. Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στην "ΜτΚ" ο Θόδωρος Καράογλου. Ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης λίγες ώρες πριν να ανέβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, για να τσεκάρει την πορεία του κυβερνητικού έργου, σημειώνει ότι "η κυβέρνηση βάζει ψηλά τον πήχη, γιατί έχει ευθύνη και υποχρέωση απέναντι στους συμπατριώτες μας να βελτιώσει την καθημερινότητα και τη ζωή τους".
Όπως προαναγγέλλει, μέχρι τέλους του 2019 θα είναι έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα για την ανάπλαση της ΔΕΘ-Helexpo, τη νέα χρονιά ολοκληρώνονται οι μελέτες για την κατασκευή υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, εντός διετίας θα υλοποιηθεί το τεχνολογικό πάρκο "Thess Intec" στην Περαία, επιταχύνονται οι μελέτες για την ολοκλήρωση των κάθετων συνδέσεων της Εγνατίας Οδού, ενώ ήδη αυξήθηκαν κατά 100 (317 από 215) τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τους πολίτες στη Θεσσαλονίκη.

1. Κύριε Καράογλου, την Τρίτη ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να κάνει έναν πρώτο έλεγχο του κυβερνητικού έργου στη Βόρεια Ελλάδα. Ποιος είναι ο δικός σας απολογισμός ύστερα από τρεις μήνες κυβερνητικής θητείας για τα πεπραγμένα στον Βορρά;

"Αποδεικνύουμε καθημερινά πως είμαστε η κυβέρνηση των πράξεων και όχι των υποσχέσεων. Ο Πρωθυπουργός θέτει χρονοδιαγράμματα, θέτει στόχους και ζητά μετρήσιμα αποτελέσματα. Η νέα του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, δεύτερη σε διάστημα σχεδόν δυο μηνών, καταδεικνύει το προσωπικό του ενδιαφέρον για την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και την επιμονή της Κυβέρνησης στο τρίπτυχο εγρήγορση, παραγωγική αξιοποίηση του χρόνου, συνέπεια λόγων-έργων. Βάζουμε ψηλά τον πήχη γιατί έχουμε ευθύνη και υποχρέωση απέναντι στους συμπατριώτες μας να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και τη ζωή τους. Όσον αφορά στη Μακεδονία και τη Θράκη περνούν από το λήθαργο στις υψηλές ταχύτητες. Ενδεικτικά αναφέρω ότι μέχρι τέλους του 2019 θα είναι έτοιμο το Προεδρικό Διάταγμα που θα ανοίξει το δρόμο ώστε στις αρχές του 2020 να προκηρυχθεί η ανάπλαση της ΔΕΘ-Helexpo. Τη νέα χρονιά ολοκληρώνονται οι μελέτες για την κατασκευή υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, "τρέχουμε" προκειμένου εντός διετίας να υλοποιηθεί το τεχνολογικό πάρκο "Thess Intec" στην έκταση των 760 στρεμμάτων που παραχωρεί το Δημόσιο στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, επιταχύνονται οι μελέτες για την ολοκλήρωση των κάθετων συνδέσεων της Εγνατίας Οδού και αυξήθηκαν κατά 100 (317 από 215) τα λεωφορεία που εξυπηρετούν τους πολίτες στη Θεσσαλονίκη. Η Βόρεια Ελλάδα αποκτά αυτοπεποίθηση επιστρέφοντας στην κανονικότητα".

2. Μεγάλη κουβέντα άνοιξε για το μετρό της Θεσσαλονίκης και τα αρχαία στη στάση Βενιζέλου, με πολλές εντάσεις και αντιπαλότητες. Δε φοβάστε ότι αυτό μπορεί να πάει πίσω το έργο;

"Ο Πρωθυπουργός ήταν σαφής από το βήμα της ΔΕΘ. Το μετρό Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει ενιαίο και στο σύνολό του τον Απρίλιο του 2023. Επειδή, όμως, μιλήσατε για εντάσεις και αντιπαλότητες θέλω να σταθώ στη μεγάλη εικόνα. Για να μπορέσει η πρόοδος να γίνει πράξη πρέπει ως κοινωνία να σταματήσουμε να χωριζόμαστε σε στρατόπεδα. Τα σημαντικά ζητήματα της πόλης δεν είναι όχημα αυτοπροβολής όσων διεκδικούν πέντε λεπτά δημοσιότητας για να εξυπηρετούν προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες. Αυτού του είδους οι συμπεριφορές κρατούν τη Θεσσαλονίκη "όμηρο" της στασιμότητας εμποδίζοντάς την να προχωρήσει προς τα εμπρός".

3. Τι απαντάτε στους αρχαιολόγους για την τύχη των αρχαίων;

"Θέλουμε και τα αρχαία να αναδείξουμε και ένα λειτουργικό μετρό να έχουμε. Χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης με τους αρχαιολόγους έχω να επισημάνω ότι η ευαισθησία για τα αρχαία δεν είναι μονοπώλιο κανενός. Στη δική τους άποψη αντιπαραβάλλω την κοινή δήλωση όλων των φορέων της Θεσσαλονίκης πως 'η ενδεδειγμένη, ταχύτερη και οικονομικότερη λύση για την ολοκλήρωση του έργου και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου είναι να ακολουθηθεί η μέθοδος της απόσπασης, εκσκαφής και επανατοποθέτησης τους, όπως έγινε και στον γειτονικό σταθμό της Αγίας Σοφίας'".

4. Σε μεγάλο πρόβλημα αναδεικνύεται για όλη τη χώρα το προσφυγικό. Μπορεί να βάλει σε κίνδυνο την αναπτυξιακή πορεία της χώρας;

"Το πρόβλημα πλέον είναι περισσότερο μεταναστευτικό παρά προσφυγικό αφού αποδεδειγμένα οι ροές από εμπόλεμες περιοχές είναι περιορισμένες. Για την αντιμετώπισή του κινούμαστε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Εντός συνόρων τα αλλάζουμε όλα. Το σύστημα απονομής ασύλου γίνεται δίκαιο, αυστηρότερο, ταχύτερο και οι αποφάσεις για τους αιτούντες θα ολοκληρώνονται εντός τριών μηνών. Επιπρόσθετα εντείνουμε τη φύλαξη στα σύνορα με καθημερινές περιπολίες στο Αιγαίο και με τη συνδρομή της Frontex αποτρέπουμε τους διακινητές. Εκτός συνόρων προχωρούμε στη διεθνοποίηση του ζητήματος. Με προσωπικές ενέργειες ο Πρωθυπουργός το έθεσε στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξηγώντας στους εταίρους μας πως χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στην οποία οφείλουμε να συμμετέχουμε τόσο στη διαμόρφωσή, όσο και στην εφαρμογή της".

5. Τι απαντάτε στις μεγάλες επιφυλάξεις που διατυπώνουν οι τοπικές κοινωνίες που δε βλέπουν με καλό μάτι τη μεταφορά στην ενδοχώρα των προσφύγων από τα νησιά;

"Κατανοώ και συμμερίζομαι τις επιφυλάξεις διότι η Βόρεια Ελλάδα σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος. Είμαι ενήμερος και συζητώ με τους δημάρχους. Η Κυβέρνηση εφαρμόζει τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τους Περιφερειάρχες της χώρας. Έτσι ξεκίνησε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών με την αναλογική μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στις 10 από τις 13 περιφέρειες, με εξαιρούμενες τη Θράκη και τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Στα ξενοδοχεία θα διαμένουν μόνο οικογένειες με μικρά παιδιά και η χρηματοδότηση θα γίνεται από τα έκτακτα κονδύλια της επιτροπής DG home, μετά από αίτημα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

6. Και η επιθετικότητα της Τουρκίας; Πως αντιμετωπίζεται;

"Με σύνεση και ψυχραιμία. Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ προτάσσουμε κάθε διπλωματικό μέσο που έχουμε στα χέρια μας, θέτοντας το ζήτημα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, η αποφυγή δημιουργίας εντάσεων και προκλήσεων και η εμπέδωση κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης αποτελούν απαράβατες προϋποθέσεις καλής γειτονίας".

7. Να πάμε λίγο στην εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, όπου γίνονται πολλές συζητήσεις. Ποιος θα ήταν ένας καλός πρόεδρος; Με κεντροδεξιό ή κεντροαριστερό πρόσημο;

"Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν περιορίζεται σε κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά στεγανά ούτε μπαίνει σε πολιτικά "καλούπια" γιατί, βάσει της αποστολής του, είναι πρόσωπο ευρείας αποδοχής το οποίο ενώνει τους Έλληνες. Είμαι σίγουρος ότι ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν έρθει η ώρα, θα πάρει την καλύτερη δυνατή απόφαση για το πρόσωπο που θα προτείνει στο ανώτατο Πολιτειακό αξίωμα".

8. Και κάτι τελευταίο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου ακούγονται εσχάτως πολλές φράσεις αυτοκριτικής για το 2015. Το σχόλιό σας

"Άρχισαν να βγαίνουν τα... άπλυτα στη φόρα. Οι δημόσιες παραδοχές βουλευτών και πρώην υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύουν πως είναι άλλο να κυβερνάς και άλλο να βρίσκεσαι στην εξουσία. Όπως επίσης ότι είναι άλλο να ασκείς διοίκηση και άλλο απλώς να κάθεσαι αναπαυτικά σε μια καρέκλα παριστάνοντας τον υπουργό. Πλέον οι Έλληνες γνωρίζουν τι σημαίνει ΣΥΡΙΖΑ και υπάρχει μέτρο σύγκρισης".