"Πληρώνουμε ακριβά τη διπλωματία των selfies"

"Πληρώνουμε ακριβά τη διπλωματία των selfies" Κύριο

Συνέντευξη Θ. Καράογλου στην ιστοσελίδα «Voria.gr» που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 02 Ιουλίου 2019

Καράογλου για Πρέσπες: «Πληρώνουμε ακριβά τη διπλωματία των selfies»

Ένα από τα φαβορί για εκλογή στη Β' περιφέρεια Θεσσαλονίκης μιλά στη Voria.gr για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη Θεσσαλονίκη και το brain drain.

Αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά «χαρτιά» του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για τις επερχόμενες εκλογές, με τις προβλέψεις στους «γαλάζιους» κύκλους να αναφέρουν πως δεν θα δυσκολευτεί να εξασφαλίσει εκ νέου μια έδρα στη νέα Βουλή.

Ο λόγος για τον υποψήφιο βουλευτή Θεόδωρο Καράογλου, ο οποίος διεκδικεί με αξιώσεις για ακόμη μία εκλογική αναμέτρηση την πρωτιά στη Β' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Καράογλου μιλώντας στη Voria.gr υποστηρίζει πως η ΝΔ θέλει την αυτοδυναμία προκειμένου «να αποφύγουμε τις περιπέτειες που θα φέρει η απλή αναλογική», παραθέτει τις προτεραιότητές του για την πόλη, ενώ χαρακτήρισε «εθνική ήττα» τη Συμφωνία των Πρεσπών, «η οποία γεννά περισσότερα προβλήματα, πληρώνοντας ακριβά τη διπλωματία των χαριεντισμών και των selfies».

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το δίλημμα «αυτοδυναμία ή εκλογές στις 15 Αυγούστου». Δεν ακούγεται κάπως εκβιαστικό αυτό; Και γιατί αποκλείετε εκ των προτέρων το ενδεχόμενο συνεργασίας με κάποιο κόμμα;

«Κύριε Σαμαρτζίδη, η αυτοδυναμία είναι αναγκαίος όρος πολιτικής σταθερότητας. Και αυτό το συμπέρασμα το υπαγορεύει ο ρεαλισμός. Το βράδυ της 7ης Ιουλίου η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση και η ΝΔ ισχυρή λαϊκή εντολή. Πρώτον για να μπορέσει να εφαρμόσει ανόθευτο το κυβερνητικό της πρόγραμμα, βασιζόμενη στην πλατιά κοινωνική συμμαχία που θα διαμορφωθεί από το αποτέλεσμα της κάλπης και δεύτερον ώστε να αποφύγουμε τις περιπέτειες που θα προκύψουν εξαιτίας της διεξαγωγής των επόμενων εθνικών εκλογών με το σύστημα της απλής αναλογικής και το καθεστώς ακυβερνησίας που αυτό θα επιφέρει. Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω πως αυτοδύναμη ΝΔ σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα. Όπως επίσης ότι κάθε ψήφος μετράει προκειμένου το "κεφάλαιο κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ" να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα για τη χώρα. Η πατρίδα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Η χώρα πρέπει να φύγει μπροστά και μόνο μια ισχυρή κυβέρνηση ΝΔ μπορεί να εγγυηθεί την επίτευξη του παραπάνω στόχου. Έχουμε καταθέσει στους πολίτες ένα ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα με συγκεκριμένες προτάσεις. Περιμένουμε από εκείνους να το αξιολογήσουν και να αποφασίσουν ποιος θέλουν να κυβερνήσει τη χώρα. Αυτό που ζητάμε, λοιπόν, είναι καθαρές λύσεις. Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, υπενθυμίζω τη σαφή δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως ακόμα και αν είμαστε αυτοδύναμοι θα επιδιώξουμε ευρύτερες κοινοβουλευτικές συγκλίσεις, όχι όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ με τον οποίο μας χωρίζει ιδεολογική "άβυσσος"».

-Έχετε καταδικάσει ως κόμμα, αλλά και προσωπικά ο ίδιος, σε πολύ υψηλούς τόνους, τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία την επαύριο των εθνικών εκλογών, σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας; Θα την ακυρώσει;

«Έχουμε τονίσει επανειλημμένα προς κάθε κατεύθυνση πως η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια και ως ΝΔ ορθώς την καταψηφίσαμε. Δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε καθημερινά ότι πρόκειται για μια εθνική ήττα η οποία "γεννά" περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα λύσει. Ως χώρα πληρώσαμε πολύ ακριβά τη διπλωματία των χαριεντισμών και των selfies, διότι δώσαμε... πατήματα σε συγκεκριμένους κύκλους να αποθρασυνθούν μιλώντας για δήθεν "μακεδονική" μειονότητα στην Ελλάδα και για δήθεν "μακεδονική" γλώσσα την οποία μάλιστα απαιτούν να διδάσκεται... Το ξεκαθαρίζω πως από τη στιγμή που οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Κοτζιάς έβαλαν την υπογραφή τους στη Συμφωνία των Πρεσπών εκείνη αποτέλεσε μήτρα εθνικών δεινών με ορατές συνέπειες. Πέντε φορές αποκάλεσε "μακεδόνες" τους Σκοπιανούς ο Ζόραν Ζάεφ, ενώπιον του Έλληνα πρωθυπουργού, προτού καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι στην υπογραφή της Συμφωνίας. Δείτε, επίσης, τι συμβαίνει με τις περίπου 4000 ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες βρίσκονται στον "αέρα" επειδή χρησιμοποιούν τον όρο "μακεδονικός", "μακεδονική", "μακεδονικό" στις εμπορικές επωνυμίες τους. Με λίγα λόγια η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έπρεπε ποτέ να υπογραφεί, ούτε φυσικά να επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Δική μας ακλόνητη θέση, ως Νέα Δημοκρατία, είναι πως θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο το δικαίωμα άσκησης βέτο της Ελλάδας στην ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων, προκειμένου να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειες μιας ιδιαίτερα προβληματικής Συμφωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ γνώρισε τη συντριβή στη Βόρεια Ελλάδα στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, θα συντριβεί εκ νέου και στις εθνικές εκλογές της Κυριακής».

-Ποια είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της Β΄ Θεσσαλονίκης που δεσμεύεστε ότι θα λύσετε ως κυβέρνηση αλλά και εσείς ως βουλευτής της συγκεκριμένης περιφέρειας;

«Χωρίς δεύτερη σκέψη σας απαντώ πως είναι η ανεργία. Ό,τι συμβαίνει δηλαδή σε όλη τη χώρα. Για αυτό και αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας να επαναφέρουμε στην οικονομία τα κίνητρα για εργασία και επιχειρηματικότητα, που θα πυροδοτήσουν ανάπτυξη, επενδύσεις και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Η μόνη λύση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις, μέσα από ένα ξεκάθαρο αδειοδοτικό και χωροταξικό σχέδιο, φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον, χαμηλότερη και πιο δίκαιη φορολογία, ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων, αξιοποίηση κοινοτικών πόρων και συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Μόνο στον τουρισμό, για παράδειγμα, σήμερα είναι "κολλημένες" μεγάλες επενδύσεις ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ως Νέα Δημοκρατία λέμε όχι στην επιχειρηματικότητα που λειτουργεί με βάση τη φοροδιαφυγή και την μαύρη εργασία, ναι σε εκείνη που καινοτομεί, εξάγει και μοιράζει το μέρισμα της επιτυχίας της στους εργαζόμενούς της».

-Μια από τις μεγαλύτερες πληγές της χώρας στα χρόνια της κρίσης είναι το brain drain και η φυγή χιλιάδων νέων επιστημόνων -και όχι μόνο- στο εξωτερικό. Ως τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, αλλά και ως οικονομολόγος, πείτε μας τι συγκεκριμένα θα κάνει η ΝΔ για να δημιουργηθούν νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας και να επιστρέψουν στην πατρίδα αυτοί οι Έλληνες που οδηγήθηκαν στο εξωτερικό λόγω της βαθιάς κρίσης;

«Το brain drain είναι η μεγαλύτερη εθνική μας "πληγή". Και δεν το αντιμετωπίζω μόνο ως τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ ή ως οικονομολόγος, αλλά και ως πατέρας μιας και η κόρη μου ζει και εργάζεται στο εξωτερικό. Είναι μια από τους 500.000 συμπατριώτες μας οι οποίοι αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό. Η Ελλάδα του 2019 δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει νέους ανθρώπους με εξαιρετικές σπουδές επειδή αδυνατεί να τους κρατήσει στην αγκαλιά της. Βλέπετε, οι περισσότεροι από αυτούς δεν έφυγαν από επιλογή αλλά επειδή δεν έβρισκαν δουλειές. Επειδή δεν μπορούσαν να κάνουν όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον. Άρα, εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το θλιβερό αυτό φαινόμενο, οφείλουμε να δημιουργήσουμε καλές δουλειές στην πατρίδα μας, ώστε να πείσουμε τους νέους μας να επιστρέψουν πίσω και να "χτίσουν" την Ελλάδα που τους αξίζει. Δικό μας καθήκον είναι να τους παρέχουμε όλα τα απαραίτητα μέσα για να το καταφέρουν».

-Γιατί ο ψηφοφόρος να επιλέξει να «σταυρώσει» το όνομά σας στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ;

«Κύριε Σαμαρτζίδη, πιστεύω πως έχω κερδίσει το προνόμιο να κοιτώ τους συμπολίτες μου στα μάτια, διότι ποτέ δεν υπέστειλα τη σημαία της αξιοπρέπειας. Είμαι πατέρας και γνωρίζω τι σημαίνει να βλέπεις το παιδί σου να αναζητά ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. Υπήρξα ελεύθερος επαγγελματίας και ξέρω τι σημαίνει να αγωνιείς να κρατήσεις όρθια την επιχείρησή σου. Είμαι οικογενειάρχης και βιώνω καθημερινά τις δυσκολίες της μέσης οικογένειας. Για αυτό και στην πολιτική μου διαδρομή αγωνίζομαι προκειμένου να έχω συνέπεια λόγων και πράξεων. Είμαι ενεργός πολίτης από πεποίθηση και εξακολουθώ να πιστεύω στην πολιτική των αξιών, των πράξεων και των αποδείξεων. Σε εκείνη που λύνει προβλήματα και δεν τα διαιωνίζει. Με σταθερά βήματα, καθαρές κουβέντες και αποφασιστικές παρεμβάσεις πιστεύω πως τίμησα την εμπιστοσύνη, τη στήριξη και τη φιλία των συμπολιτών μου. Εξ ου και, όπως λέω, η σχέση μου μαζί τους είναι σταθερή αξία που έχει δομηθεί στα ακλόνητα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της αμοιβαίας εκτίμησης. Απευθυνόμενος, λοιπόν, στους συμπολίτες μου τους καλώ να συνεχίσουμε μαζί τον αγώνα για να κάνουμε πράξη το κοινό μας όραμα να δούμε την πατρίδα μας να στέκεται και πάλι αγέρωχη, υπερήφανη και δημιουργική».