"Στις 7 Ιουλίου τίθενται αντιμέτωποι δυο διαφορετικοί κόσμοι"

"Στις 7 Ιουλίου τίθενται αντιμέτωποι δυο διαφορετικοί κόσμοι" Κύριο

Συνέντευξη Θεόδωρου Καράογλου στην ιστοσελίδα «Offlinepost.gr» και τον Μάνο Ανδριγιαννάκη, που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

Θ. Καράογλου: «Στις 7 Ιουλίου τίθενται αντιμέτωποι δυο διαφορετικοί κόσμοι»

Ο Θεόδωρος Καράογλου με εμπειρία πολλών ετών στον πολιτικό στίβο, γεννήθηκε στο Ζαγκλιβέρι Καλλινδοίων, στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης, το 1960. Είναι οικονομολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων της Ανώτατης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης και μέλος του Οικονομικού Επιστημονικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, από το 1986.
Εκλέγεται αδιαλείπτως βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία, από το 2004, ενώ την περίοδο 2012-2014 διετέλεσε Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης, επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά. Πριν την εκλογή του ως βουλευτής, εργάσθηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (φοροτέχνης – λογιστής), ενώ στη συνέχεια εργαζόταν στο Υπουργείο Οικονομικών, ως εφοριακός.
Στις ερχόμενες εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης, με τη Νέα Δημοκρατία.
Στη συνέντευξή του στο OffLine Post, μας μίλησε για το μήνυμά του ενόψει των εκλογών, το κλίμα που επικρατεί στη συμπρωτεύουσα, το πανεπιστημιακό άσυλο, τους νέους και το brain drain, καθώς και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

1. Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους συμπολίτες σας ενόψει των ερχόμενων εκλογών και της υποψηφιότητάς σας;

«Κύριε Ανδριγιαννάκη, στις 7 Ιουλίου τίθενται αντιμέτωποι δυο διαφορετικοί κόσμοι, δυο διαφορετικές νοοτροπίες. Από τη μια πλευρά βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπεί το λαϊκισμό και τη μιζέρια και από την άλλη η Νέα Δημοκρατία που εκφράζει τον θετικό πολιτικό λόγο και την πραγματική ελπίδα. Κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα οφείλει να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα καλούμενος να απαντήσει στο θεμελιώδες ερώτημα "σε ποια Ελλάδα θέλει να ζήσει αυτός και τα παιδιά του". Κατά την προσωπική μου άποψη το διακύβευμα των εθνικών εκλογών δεν είναι άλλο από την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Όσον αφορά στη δική μου υποψηφιότητα, θέλω πρώτα από όλα να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τους πολίτες της Β΄ εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης για την αγάπη, την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη προς το πρόσωπό μου. Από το 2004 με τιμούν με την ψήφο και την αγάπη τους, δίνοντάς μου την ευκαιρία να είμαι η φωνή τους στο κοινοβούλιο. Η σχέση μας είναι σταθερή αξία και αγωνίζομαι με όλες μου τις δυνάμεις προκειμένου να συνεχίσω να είμαι η επιλογή εμπιστοσύνης τους. Από εκεί και πέρα, στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το πολιτικό μου γραφείο με τίτλο "δύναμή μου η φωνή σου", μέσω των οποίων έχω την ευκαιρία να συνομιλώ με τους κατοίκους όλης της εκλογικής μου περιφέρειας, τους προσκαλώ να συμμετέχουν με ορμή και αποφασιστικότητα και σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση. Και αυτό διότι, όπως επισημαίνω σε κάθε ευκαιρία που μου δίνεται, το πρωί της 7ης Ιουλίου οι κάλπες θα είναι άδειες μιας και δεν θα έχουν μέσα τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών. Δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός, καμία προεξόφληση του εκλογικού αποτελέσματος, δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια ψήφος».

2. Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί στην εκλογική σας περιφέρεια, τη Β' Θεσσαλονίκης, και πώς έχει διαφοροποιηθεί από την προηγούμενη εθνική κάλπη;

«Οι πολίτες της Β' εκλογικής περιφέρειας της Θεσσαλονίκης "διψούν" για τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος. Θέλουν να χαμογελάσουν ξανά, να ονειρευτούν ένα καλύτερο μέλλον, να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες ζωής για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, να έχουν περισσότερες ευκαιρίες δημιουργίας και προόδου, να ζουν με αξιοπρέπεια. Αυτό είναι το κλίμα που εισπράττω από την καθημερινή επαφή μαζί τους. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας πάντα ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα από τη Β΄ εκλογική περιφέρεια του νομού μας, η οποία αποτελεί διαχρονικό σημείο αναφοράς και δύναμη ισχύος για το κόμμα μας. Στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου η Β΄ Θεσσαλονίκης έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα. Το ίδιο θα πράξει εμφατικά και στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, ανοίγοντας πρώτη το δρόμο για να ξημερώσει στην πατρίδα μας η πραγματική ελπίδα».

3. Ακούγεται συχνά ότι ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα στην περιοχή επηρεάζουν έντονα τις εξελίξεις στην Συμπρωτεύουσα. Πιστεύετε ότι τέτοιες φήμες έχουν βάση;

«Κύριε Ανδριγιαννάκη, αν η Θεσσαλονίκη θέλουμε να γίνει πρωτεύουσα της εξωστρέφειας και σημείο αναφοράς για την επιχειρηματικότητα θέλουμε επενδύσεις. Από εκεί και πέρα είναι ξεκάθαρο πως άλλο είναι το επιχειρείν και άλλο η πολιτική. Έχουμε υποχρέωση ως επόμενη κυβέρνηση να διαμορφώσουμε ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Όλα τα άλλα που λέγονται και γράφονται περί συμφερόντων είναι φημολογίες που δεν με αφορούν».

4. Μετά τα τελευταία γεγονότα στα ελληνικά πανεπιστήμια και ιδιαίτερα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εκτιμάτε ότι έχει έρθει, επιτέλους, η στιγμή για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου;

«Εφόσον είμαστε οι νικητές των εκλογών το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί αμέσως ώστε τα ΑΕΙ της πατρίδας μας να απελευθερωθούν από την ανομία, τους μπαχαλάκηδες και από όσους τραμπουκίζουν καθηγητές και φοιτητές, επικαλούμενοι τη δήθεν ιδεολογική τους υπεροχή. Θέλουμε τα πανεπιστήμια να πάψουν να είναι χώροι ανομίας και να λειτουργούν ως επίκεντρο ανταλλαγής γόνιμων ιδεών. Να γίνουν πραγματικά "κύτταρα" γνώσης, έρευνας και σύνδεσης με την αγορά εργασίας. Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου εντάσσεται στο ευρύτερο κυβερνητικό σχέδιο που έχουμε καταστρώσει για να επανέλθει η δημόσια τάξη στη χώρα και να νιώθουν οι πολίτες σιγουριά και ασφάλεια στα σπίτια τους, στις δουλειές τους, στην καθημερινότητά τους».

5. Η ελληνική οικονομία, παρά την βαθμιαία και αργή βελτίωση, δεν έχει καταφέρει να απελευθερώσει πλήρως όλη τη δυναμική της. Με ποια μέτρα, πιστεύετε, μια επόμενη κυβέρνηση της χώρας με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, μπορεί να πραγματοποιήσει τον στόχο αυτό;

«Ισχυρή ανάπτυξη σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Και αναφέρομαι στην ισχυρή ανάπτυξη διότι αυτή είναι η μόνη λύση για να πάρει μπροστά η μηχανή της ελληνικής οικονομίας. Λέμε, λοιπόν, τέλος στην υπερφορολόγηση και καθιερώνουμε ισχυρά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό δεσμευόμαστε για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από 28% σε 20%, μέσα σε δυο χρόνια και τον φόρο μερισμάτων από 10% σε 5%. Επίσης θα βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον με ριζική απλοποίηση και θέσπιση ρητών προθεσμιών στις διαδικασίες αδειοδότησης, με καθιέρωση ηλεκτρονικής υπογραφής για πολίτες και επιχειρήσεις και με ταχεία εκδίκαση των προσφυγών για επενδύσεις σε ειδικά τμήματα δικαστηρίων.
Επιπλέον, θα διατηρήσουμε το αφορολόγητο και θα μειώσουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, ενώ δεσμευόμαστε και για την καθιέρωση νέας φορολογικής κλίμακας με χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή. Τέλος, στο οικονομικό μας πρόγραμμα ξεχωρίζει η σταδιακή μείωση των εισφορών στην κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της επόμενης τετραετίας, όπως και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης».

6. Ας υποθέσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν επιτυγχάνει την αυτοδυναμία που επιδιώκει στην επόμενη σύνθεση της Βουλής. Τι, κατά τη γνώμη σας, θα έπρεπε να συμβεί στην περίπτωση αυτή; Επιδίωξη κυβέρνησης συνεργασίας ή νέες εκλογές με απλή αναλογική;

«Η Νέα Δημοκρατία θέλει καθαρές λύσεις για να μπορέσει να εφαρμόσει ανόθευτο το κυβερνητικό της πρόγραμμα. Όπως τονίζω σε όλες τις πολιτικές μου ομιλίες, αυτοδύναμη ΝΔ σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα. Σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ πιθανό να βρεθούμε μπροστά σε περιπέτειες λόγω του γεγονότος ότι οι επόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με απλή αναλογική. Και απλή αναλογική σημαίνει ακυβερνησία. Προσωπικά πιστεύω ότι η αυτοδυναμία μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί, διότι στις 8 Ιουλίου δεν υπάρχει ούτε... δευτερόλεπτο για χάσιμο. Άρα, την Κυριακή 7 Ιουλίου πρώτα ψηφίζουμε και μετά πηγαίνουμε στη θάλασσα. Και κάτι τελευταίο, η αποχή είναι ήττα της Δημοκρατίας. Καλώ τους συμπατριώτες μου και κυρίως τα νέα παιδιά να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες».

7. Πρόσφατα διοργανώσατε μια βραδινή εκδήλωση για τους νέους ανθρώπους της Θεσσαλονίκης. Θεωρείτε, λοιπόν, ιδιαίτερα σημαντική την ενεργοποίηση και τη συμμετοχή των νέων στα κοινά; Πώς αυτή η διαδικασία μπορεί να διευκολυνθεί;

«Η νέα γενιά αποτελεί πηγή έμπνευσης για εμένα! Έχω καθημερινή επαφή με τις νέες και τους νέους και μέσα από αυτήν αφουγκράζομαι τις ανάγκες και τις αγωνίες τους, με μεγαλύτερη από όλες το brain drain. Η φυγή των νέων μας στο εξωτερικό αποτελεί τη μεγαλύτερη εθνική πληγή. Αναλογιστείτε μονάχα ότι περισσότερα από 500.000 νέα παιδιά έφυγαν από τη χώρα τα τελευταία 10 χρόνια αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό. Η συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών δεν έφυγε από επιλογή, αλλά επειδή δεν υπήρχαν δουλειές. Άρα το "κλειδί" για την αντιμετώπισή του brain drain είναι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Είμαι απολύτως σίγουρος ότι η μεγάλη πολιτική αλλαγή που θα ξημερώσει το πρωί της 8ης Ιουλίου θα στείλει ηχηρό μήνυμα στα νέα παιδιά ότι αξίζει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να "χτίσουν" την Ελλάδα που τους αξίζει. Όσον αφορά στην ενεργοποίησή τους στα κοινά, σας θυμίζω πως η ΝΔ με πράξεις απέδειξε πόσο πιστεύει στη νέα γενιά. Το αποδεικνύει η ανανέωση του ψηφοδελτίου μας σε ποσοστό 72%, όπως επίσης και το γεγονός ότι 139 υποψήφιοι βουλευτές είναι κάτω των 45 χρόνων και 12 έχουν γεννηθεί τη δεκαετία του 1990».