"Η χώρα δεν έχει περιθώρια για άλλα χαμένα χρόνια"

"Η χώρα δεν έχει περιθώρια για άλλα χαμένα χρόνια" Κύριο

Συνέντευξη κ. Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα Politik και στον δημοσιογράφο Σταμάτη Βαλασιάδη, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Θ. Καράογλου: «Η χώρα δεν έχει περιθώρια για άλλα χαμένα χρόνια»

«Είναι πρωτοφανές στα πολιτικά χρονικά ο άνθρωπος που ως υπουργός Εξωτερικών έχει ορκιστεί να υπερασπίζεται τα εθνικά μας συμφέροντα να αποτελεί απειλή για την ίδια του τη χώρα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» λέει για το Νίκο Κοτζιά, τον οποίο αποκαλεί «χρήσιμο ηλίθιο» του Αλέξη Τσίπρα, ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Politik.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του κόμματος της αξιωματικής υποστηρίζει πως «το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δεν πρέπει να είναι αναδιανεμητικό» και τονίζει πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έρχεται στη ΔΕΘ για να τάξει», χαρακτηρίζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού «το κύκνειο άσμα ενός ψεύτη».

1. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με ένα σχόλιο για όσα συνέβησαν στα εγκαίνια της ΔΕΘ έξω από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

«Πραγματικά απογοητεύτηκα! Τα όσα ζήσαμε το βράδυ του Σαββάτου ήταν θλιβερά και ήρθαν να επιβεβαιώσουν την αναγκαιότητα να αλλάξει το μοντέλο διεξαγωγής της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα θεσμό "γιορτή" για την πόλη και μόνο ως τέτοιον πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε. Πιστεύω πως ωρίμασαν οι συνθήκες η ΔΕΘ να διεξάγεται χωρίς την παρουσία πολιτικών προσώπων. Θα μπορούσε για παράδειγμα, σε ανεξάρτητο χρόνο, να διοργανώνεται στην πόλη ένα οικονομικό φόρουμ τύπου Νταβός, υπό την ευθύνη φυσικά του εκθεσιακού μας φορέα. Ανάλογα με τη θεματική που θα επιλέγεται κάθε φορά, θα συμμετέχουν σε αυτό οι εκάστοτε υπουργοί και φυσικά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης. Μέσα, λοιπόν, από έναν ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο, με ανταλλαγή επιχειρημάτων, η συζήτηση για τα θέματα της Θεσσαλονίκης, αλλά και συνολικά της ελληνικής επικράτειας, θα είναι πιο αποδοτική. Με λίγα λόγια προτείνω από το τρίπτυχο "εξαγγελίες-διαδηλώσεις-αστυνομοκρατία" να περάσουμε στο "αλήθεια-ωριμότητα-ειλικρίνεια"».

2. Μέσα στο Βελλίδειο, τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε το όραμά του για τη «μεταμνημονιακή εποχή». Σας φάνηκε πειστικός;

«Σέβομαι απεριόριστα το θεσμό του Πρωθυπουργού αλλά η παρουσία του φέτος στη ΔΕΘ μου θύμισε το κύκνειο άσμα ενός ψεύτη! Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ο Πρωθυπουργός έδωσε την τελευταία του σκηνοθετημένη παράσταση. Η ρητορική του θύμιζε αρχηγό της αντιπολίτευσης. Δεν εξήγγειλε μέτρα για το σήμερα ή το αύριο της χώρας, αλλά για το... μεθαύριο. Για τότε, δηλαδή, που δεν θα βρίσκεται ο ίδιος στο Μέγαρο Μαξίμου. Υποσχέθηκε ότι θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, ενώ τον αύξησε μόλις τον προηγούμενο μήνα ακόμη και για τους πιο αδύναμους. Μιλά για έξοδο από τα μνημόνια τη στιγμή που η Ελλάδα απέχει από οποιαδήποτε κανονικότητα όπως αποδεικνύει η διατήρηση των capital controls, ενώ ταυτόχρονα είμαστε εκτός προγράμματος στήριξης και αγορών. Για το ιδιωτικό χρέος δεν είπε κουβέντα... Οι ελπίδες του είναι κάλπικες, όπως και ο λόγος του! Προσέξτε, όμως, το θέμα δεν είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκε πειστικός σε εμένα, αλλά πως αξιολόγησε τα λεγόμενά του η κοινωνία η οποία δοκιμάζεται σκληρά από την κυβερνητική του πολιτική. Ξέρετε, στην πολιτική υπάρχει το ευφυολόγημα ότι οι υποσχέσεις δεσμεύουν εκείνους που τις ακούν και όχι όσους τις λένε... Και στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα η χώρα δεν έχει περιθώρια για άλλα χαμένα χρόνια. Οι Έλληνες οφείλουμε να κοιτάξουμε το μέλλον, την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει το παρελθόν».

3. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγγειλε μειώσεις φόρων και εισφορών από την Πρωτοχρονιά (άμεσα ή σταδιακά). Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τι διαφορετικό θα έχει να προτείνει στην αυριανή του ομιλία;

«Πρώτα από όλα, κ. Βαλασιάδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έρχεται στη ΔΕΘ για να τάξει. Έρχεται με σχέδιο αυτοδυναμίας να κοιτάξει στα μάτια τους Έλληνες και να τους παρουσιάσει το ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα που θα εφαρμόσει ως Πρωθυπουργός. Άρα από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως θα μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας και της αξιοπιστίας. Θα απευθυνθεί στους άνεργους, τη νέα γενιά, τη μεσαία τάξη, τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θα σταθεί στις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας οι οποίες περνούν μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τη χαλάρωση -ύστερα από συνεννόηση με τους εταίρους- των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ο πολιτικάντης, όπως ο κ. Τσίπρας, έχει το βλέμμα μονάχα στις εκλογές. Για αυτό και σήμερα χρειάζεται διμοιρίες των ΜΑΤ να τον προσέχουν σε όποια περιοχή της χώρας και αν επισκέπτεται. Ο υπεύθυνος πολιτικός, όπως ο κ. Μητσοτάκης, έχει την προσοχή του στραμμένη στο αύριο της χώρας».

4. Ο πρωθυπουργός είπε πως φοβάται ότι «το νεοφιλελεύθερο σχέδιο του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ στη χώρα» και υπενθύμισε ότι στην Αργεντινή «αυτές τις μέρες, ένας ακραία φιλελεύθερος πρόεδρος επανέφερε το ΔΝΤ μετά από αρκετά χρόνια».

«Με συγχωρείτε, αλλά πρόκειται για ένα σαχλό επιχείρημα που εντάσσεται στο πλαίσιο μιας φοβικής προπαγάνδας που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως λέει και ο λαός μας: "ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται". Διαστρεβλώνουν σκόπιμα το πρόγραμμά μας μόνο και μόνο για να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Άλλωστε η προπαγάνδα ήταν πάντα το... δυνατό χαρτί της Αριστεράς. Εγώ ωστόσο θα εστιάσω σε άλλο σημείο. Η εμμονή του Αλέξη Τσίπρα με τα ψέματα φανερώνει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, κάτι που τον οδηγεί σε εξαγγελίες copy paste. Όσο και αν προσπαθεί να "καλλιεργήσει" φιλοευρωπαϊκό προφίλ, όσο και αν παριστάνει τον εξωστρεφή, δεν πείθει κανέναν διότι οι τρεις στους τέσσερις υπουργούς του δεν πιστεύουν και ούτε θέλουν τις μεταρρυθμίσεις».

5. Για πρώτη φορά ρητά, ο κ. Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Η δική σας πολιτική εκτίμηση για το χρόνο των εκλογών ποια είναι;

«Μακάρι να γινόντουσαν χθες γιατί είναι η μόνη ευκαιρία λύτρωσης της χώρας. Προσωπικά εκτιμώ ότι επειδή ο Πρωθυπουργός "γλυκάθηκε" με την εξουσία θα προσπαθήσει να κερδίσει πολιτικό χρόνο. Παρόλα αυτά η κλεψύδρα αδειάζει, κάτι που εμμέσως παραδέχθηκε και ο ίδιος. Υπό αυτό το πρίσμα οι πενταπλές κάλπες τον Μάιο (Ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές, τοπικών συμβουλίων, εθνικές) είναι ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο».

6. Όποτε κι αν γίνουν, η πρώτη θέση θεωρείτε πως έχει κριθεί; Την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ την αποκλείετε;

«Όσα show του ψέματος και αν στήσει το Μέγαρο Μαξίμου τους επόμενους μήνες, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αντιστρέψει το κλίμα, όση λάσπη και αν πετάξει στον ανεμιστήρα, οι Έλληνες πλέον γνωρίζουν πολύ καλά τι πρεσβεύουν Τσίπρας, Καμμένος, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Το πάθημα έγινε μάθημα, διότι τα... εγκλήματα της συγκυβέρνησης σε βάρος της Μακεδονίας μας και της Ελλάδας γενικότερα δεν έχουν προηγούμενο στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Το επιβεβαιώνω καθημερινά στην επαφή που έχω με τον κόσμο. Το σύνθημα "φύγετε" που απευθύνει η κοινωνία προς την κυβέρνηση αποκτά μέρα με την ημέρα παλλαϊκό χαρακτήρα και δεν είναι μακριά η στιγμή που θα επιβεβαιωθεί και στην κάλπη».

7. Ο κ. Κοτζιάς υπενθύμισε πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών αφήνουμε πίσω το «Δημοκρατία της Μακεδονίας» που αναγνωρίζουν πάνω από 130 χώρες-μέλη του ΟΗΕ, για να περάσουμε στο «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»• και ο κ. Τσίπρας είπε πως ο Κ. Μητσοτάκης «κάνει τον τζάμπα μάγκα», καθώς δεν λέει «ότι θα ξηλώσει τη συμφωνία, όπως λέει για το νόμο Κατρούγκαλου».

«Η θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι κρυστάλλινη και αδιαπραγμάτευτη. Δεν πρόκειται να κυρώσει την απαράδεκτη και εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών που ξεπουλά το όνομα, την εθνότητα και τη γλώσσα της Μακεδονίας μας. Τελεία και παύλα. Όσον αφορά στον κύριο Κοτζιά, τον "χρήσιμο ηλίθιο" του Αλέξη Τσίπρα, θα του συνιστούσα να σταματήσει να κουνά το δάκτυλο διότι είναι υπόλογος σε εκατομμύρια Έλληνες. Είναι πρωτοφανές στα πολιτικά χρονικά ο άνθρωπος που ως υπουργός Εξωτερικών έχει ορκιστεί να υπερασπίζεται τα εθνικά μας συμφέροντα να αποτελεί απειλή για την ίδια του τη χώρα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

8. Μιας και είστε ο αρμόδιος αναπληρωτής τομεάρχης, δε θα μπορούσα να μη ζητήσω την άποψή σας για όσα είπε ο κ. Καραγκούνης και σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως – ότι θα ανατρέψετε το νόμο Κατρούγκαλου, και θα εφαρμόσετε τον «προσωπικό κουμπαρά», όπως «ο δικτάτορας Πινοσέτ στη Χιλή».

«Ο καλός συνάδελφος έχει διευκρινίσει τι ακριβώς εννοούσε και ως εκ τούτου δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα. Στο δια ταύτα θα επισημάνω ότι το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δεν πρέπει να είναι αναδιανεμητικό, ούτε να έχει αυτόν τον χαρακτήρα. Εμείς προτείνουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα με αποταμιευτικά χαρακτηριστικά που θα εγγυάται 100% τις συντάξεις ανεξαρτήτως της κάθε οικονομικής συγκυρίας στο μέλλον. Για τους μεν σημερινούς συνταξιούχους, για τους οποίους ο πρωθυπουργός εξέφρασε από τη ΔΕΘ την ελπίδα του όσοι είναι άνω των 70 χρόνων να μην... μακροημερεύσουν, θα διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω μείωση στο άμεσο ή μακρινό μέλλον, ενώ για τους εργαζόμενους εξασφαλίζει ότι θα πάρουν σίγουρα σύνταξη, μειώνοντας παράλληλα το βάρος των ασφαλιστικών εισφορών. Άρα, ως ΝΔ, μιλάμε για μια συνολική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού που θα δίνει οριστικές λύσεις και θα απομακρύνει τον εφιάλτη νέων μειώσεων».