Δήλωση στην εφημερίδα Documento για την ανεργία στα χρόνια της κρίσης

Δήλωση στην εφημερίδα Documento για την ανεργία στα χρόνια της κρίσης Κύριο

Δήλωση Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «Documento» για την ανεργία στα χρόνια της κρίσης, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

«Ένας στους τρεις με μερική απασχόληση»

«Το δικαίωμα στην εργασία είναι αναφαίρετο και δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με ταξικά κριτήρια. Από εκεί και πέρα, εάν θέλουμε να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για το πώς θα καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η ανεργία μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, οφείλουμε άπαντες να κατανοήσουμε ότι η λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να προέλθει από "όσες προσλήψεις αντέχει το δημόσιο", όπως υποστήριξε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κα. Όλγα Γεροβασίλη θυμίζοντας εποχές Μαυρογιαλούρου, αλλά από την παραγωγή εθνικού πλούτου.
Άρα, απαιτούνται τομές και στοχευμένες παρεμβάσεις οι οποίες θα στηρίζουν την ιδιωτική πρωτοβουλία. Μονάχα αυτή μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να ενισχύει την παραγωγική διαδικασία και να βάλει την ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά, στέλνοντας παράλληλα στην κοινωνία και τις διεθνείς αγορές ένα μήνυμα προοπτικής και σταθερότητας.
Οι προτάσεις της ΝΔ για χαμηλότερους φόρους, μειωμένες εισφορές και στήριξη της επιχειρηματικότητας οδηγούν σε γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας, που αποτελεί άλλωστε το μέγα ζητούμενο για κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα.
Η κοινωνία μας έχει ανάγκη νέες, ποιοτικές, καλύτερα αμειβόμενες θέσεις πλήρους απασχόλησης, ώστε να ανατραπεί η από το 2015 κυριαρχία της μερικής και εκ περιτροπής εργασία η οποία ευθύνεται για τη γενιά των "φτωχών" εργαζομένων των 327 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΚΑ (Φεβρουάριος 2018) ο ένας στους τρεις μισθωτούς στην Ελλάδα εργάζεται υπό το καθεστώς της μερικής απασχόλησης. Δηλαδή, από το σύνολο των 2,03 εκατομμυρίων μισθωτών εργαζομένων στην πατρίδα μας, οι 613.119 είναι ημιαπασχολούμενοι και αμείβονται με μέσο καθαρό μισθό 317,6 ευρώ.
Στο στοιχείο αυτό προσθέστε ότι από την πρωτοχρονιά του 2018 όλοι οι μισθοί μειώθηκαν εξαιτίας της κατάργησης της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου, ενώ από την πρωτοχρονιά του 2020 οι εργαζόμενοι θα χάσουν έναν ακόμα μισθό λόγω της μείωσης του αφορολόγητου στα 5.680 ευρώ, όπως προβλέπεται στο 4ο άτυπο μνημόνιο.
Το κλειδί, λοιπόν, ώστε να γίνει θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων είναι να στηριχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία και κατ' επέκταση η κυβέρνηση να πάψει να συμπεριφέρεται ως διώκτης της. Στήριξη της επιχειρηματικότητας, μείωση της φορολογίας και δημιουργία εθνικού πλούτου συνεπάγονται αποκλιμάκωση της ανεργίας».