Συνέντευξη στην Σάσα Σταμάτη στην εφημερίδα "Παραπολιτικά"

Συνέντευξη στην Σάσα Σταμάτη στην εφημερίδα "Παραπολιτικά" Κύριο

Συνέντευξη Θεόδωρου Καράογλου στην Σάσα Σταμάτη, στην εφημερίδα "Παραπολιτικά", που δημοσιεύτηκε το Σάββατο 07 Ιουλίου 2018

«Όταν ο γιατρός μου είπε για τη μάνα μου...»

Αν και έχει περάσει πολλά δεν χάνει ποτέ την ψυχραιμία του και την αισιοδοξία του! Συναντήσαμε στο Σύνταγμα τον πρώην υπουργό και βουλευτή Β΄ περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρο Καράογλου και σε μια εξομολόγηση ψυχής μας μίλησε για τα δύσκολα παιδικά του χρόνια, την περιπέτεια υγείας της μητέρας του που τον συγκλόνισε σε ηλικία 12 ετών, αλλά και μας εξήγησε γιατί μένει ακόμα με την αδελφή του.

-Πιστεύατε εξ αρχής οτι το θέμα του σκοπιανού θα προκαλούσε τόσο ισχυρές αναταράξεις στην κυβέρνηση ακόμη και παραιτήσεις βουλευτών;

«Όχι, για να είμαι ειλικρινής δεν πίστευα ότι θα υπάρξουν αυτού του είδους οι εξελίξεις. Στον προσωπικό μου κώδικα αξιών η έννοια του έθνους και της πατρίδας βρίσκονται πολύ υψηλά, για αυτό και θεωρώ ότι η μαζική αντίδραση του κόσμου ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Χαίρομαι που νέα παιδιά βγαίνουν στους δρόμους και διαδηλώνουν για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Χαίρομαι, επίσης, για το γεγονός ότι υπάρχει μια καθολική αντίδραση της κοινωνίας, όπως χαίρομαι και για το γεγονός ότι η κινητοποίηση του κόσμου δεν ελέγχεται, ούτε υποκινείται από κόμματα και είναι κάτι πρωτογενές».

-Έχετε περάσει απο το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Πως κρίνετε την στάση της σημερινής υπουργού;

«Θεωρώ ότι η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά έπρεπε να είχε αντιδράσει πριν την συμφωνία. Μια μακεδόνισσα υπουργός, ιδιαίτερα με έδρα το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης το οποίο είχα και εγώ την τιμή να υπηρετήσω στην κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία μάλιστα είναι και Σερραϊκής καταγωγής, με ό,τι αυτο συνεπάγεται, θεωρώ ότι έπρεπε να είχε αντιδράσει δυναμικά. Κατά την άποψή μου θα μπορούσε να παραιτηθεί ούτως ώστε να μην επιτρέψει να περάσει αυτή η κακή και εθνικά επιζήμια συμφωνία».

-Τελικά υπάρχει σχέδιο εκμαυλισμού των βουλευτών της κυβέρνησης με την υπογραφή της ΝΔ όπως υποστηρίζει το Μαξίμου;

«Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού οπότε υπάρχουν τα λεγόμενα όνειρα θερινής νυκτός. Προφανώς ένα τέτοιο βλέπουν και στο Μέγαρο Μαξίμου δεδομένου ότι δεν βρίσκεται σε εξέλιξη κανένα τέτοιο σχέδιο. Η κυβέρνηση παραπαίει, διαλύεται και για αυτόν το λόγο Τσίπρας-Καμμένος εφευρίσκουν διάφορες ιστορίες».

-θα σας ενδιέφερε η δημαρχία της Θεσσαλονίκης;

«Όχι και είμαι απόλυτος».

-Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας;
«Προφανώς να επανεκλεγώ στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Από εκεί και πέρα θέλω να είμαι χρήσιμος στον τόπο μου και στους συμπολίτες μου. Να προσφέρω με όλες τις δυνάμεις μου. Αυτό είναι το σύνθημά μου, αυτή είναι η αρχή μου, αυτή είναι η φιλοδοξία μου».

-Η ΝΔ τι θα κανει ως κυβέρνηση στο θέμα του σκοπιανού;

«Η θέση μας είναι κρυστάλλινη κυρία Σταμάτη. Η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκαθαρίσει πως είτε είμαστε Κυβέρνηση, είτε τώρα που είμαστε αντιπολίτευση, όταν η συμφωνία έρθει στη Βουλή θα την καταψηφίσουμε και θα δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη μάχη να μην ισχύσει. Αυτό είναι δεδομένο και αδιαπραγμάτευτο. Από εκει και πέρα ευχόμαστε και προσευχόμαστε -εδώ που φτάσαμε δυστυχώς- να μην επικυρωθεί ούτε στα Σκόπια, μέσω του δημοψηφίσματος που θα πραγματοποιηθεί στη γειτονική χώρα, ούτως ώστε να μην υπάρχει καμία συμφωνία. Από την άλλη πλευρά, αν επικυρωθεί από την πλευρά των Σκοπίων, δυστυχώς θα υπάρχουν διεθνείς συνέπειες και μια σειρά ζητημάτων τα οποία δεν ξέρουμε πως θα μπορέσουμε να τα αντιστρέψουμε. Για παράδειγμα η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που είναι προγραμματισμένη για τις 10-11 Ιουλίου... Φοβάμαι ότι αν προχωρήσει η διαδικασία, πολύ δύσκολα θα υπάρχει επιστροφή από εκείνη την απόφαση».

- Πως ήταν τα παιδικά σου χρόνια
«Γεννήθηκα και μεγάλωσα σε μια κωμόπολη του νομού Θεσσαλονίκης, το Ζαγκλιβέρι, περίπου 2.500 κατοίκων, η οποία βρίσκεται 40 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη. Η οικογένειά μου ήταν φτωχή, αγροτική και ζούσαμε από την καπνοκαλλιέργεια. Είχα την ατυχία σε ηλικία 14 ετών να χάσω την μητέρα μου, η οποία ταλαιπωρήθηκε δυο χρόνια εξαιτίας όγκου στο κεφάλι. Κατ' επέκταση μεγάλωσα με τον πατέρα μου και την αδελφή μου, η οποία είναι ένα χρόνο μικρότερη από εμένα και διανοητικά ανάπηρη. Τα παιδικά μου χρόνια ήταν δύσκολα. Έχω πεινάσει στη ζωή μου, για αυτό το λόγο αναγκάστηκα από πολύ μικρός να δουλεύω. Για παράδειγμα έχω υπάρξει σερβιτόρος, μπάρμαν σε Θεσσαλονίκη και Μύκονο».

- Ήταν δύσκολο να μεγαλώσεις την αδελφή σου που ήταν διανοητικά ανάπηρη;

«Ήταν δύσκολο... Δεν το κρύβω. Ωστόσο πρόκειται για μια δέσμευση ζωής γιατί οι συγχωρεμένοι οι γονείς μου, αυτό που μου έλεγαν πριν πεθάνουν και οι δυο, ήταν να προσέχω την αδελφή μου. Έχω την ευθύνη της, έχω την έννοια της, όπως συμβαίνει σε κάθε ελληνική οικογένεια ανάμεσα σε αγαπημένα αδέλφια. Για αυτόν το λόγο άλλωστε την έχω σπίτι μου, μιας και δεν ήθελα να είναι μόνη της κλεισμένη σε ένα ίδρυμα. Έδωσα τον λόγο και έχω μάθει από το σπίτι μου να μην τον αθετώ».

- Πιτσιρικάς τι ήθελες να γίνεις;

«Επειδή μου αρέσουν πολύ τα ταξίδια, ήθελα να γίνω ναυτικός. Να γυρίζω τον κόσμο. Ναυτικός δεν έγινα, όμως κάνω πολλά ταξίδια!»

- Έχεις κάποιο χόμπυ ;
«Έχω "αρρώστια" με τον Ηρακλή. Είμαι από τους λίγους που πιστεύω ότι οι Ηρακλειδείς είμαστε... πολλοί αριθμητικά. Έχω ασχοληθεί πολλά χρόνια με την ομάδα της καρδιάς μου και φιλοδοξώ, όταν με το καλό τερματίσω την πολιτική μου διαδρομή, να ασχοληθώ πιο ενεργά με τον Ηρακλή».

- Η πιο δύσκολη στιγμή μέχρι σήμερα ποια ήταν;
«Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν σε ηλικία 12 ετών ο γιατρός ο οποίος παρακολουθούσε την μαμά μου, μου είπε: "Θόδωρε, είσαι μεγάλο παιδί θέλω να ξέρεις ότι η μαμά σου είναι θέμα χρόνου το πότε θα πεθάνει". Είναι δύσκολο να συμβιβαστείς με αυτήν την ιδέα, πόσο μάλλον όταν είσαι παιδί... Εγώ ήμουν πιτσιρικάς τότε και τον ρώτησα: "αφού κάνατε εγχείρηση δεν θα γίνει καλά;" και μου απάντησε: "έχει όγκο στον εγκέφαλο δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι". Αυτή η στιγμή δεν ξεχνιέται με τίποτα... Όσα χρόνια και αν περάσουν.... Ήταν μια στιγμή που μου έχει μείνει ανεξίτηλη στο μυαλό γιατί ήταν συγκλονιστικό. Κάθε μέρα πήγαινα στο σχολείο και αγωνιούσα αν η μητέρα μου ζει ή έχει πεθάνει όταν γυρίσω σπίτι».