"Η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει... χθες"

"Η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει... χθες" Κύριο

Συνέντευξη του βουλευτή της ΝΔ Θ. Καράογλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και το δημοσιογράφο Νίκο Αρμένη

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΕ ΚΛΕΙΣΕΙ ΧΘΕΣ»

«Αγωνιζόμαστε να τελειώσει το μαρτύριο του μισθωτού, του ελεύθερου επαγγελματία, του επιστήμονα και του συνταξιούχου», τονίζει ο Θεόδωρος Καράογλου στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και επικρίνει με σκληρή γλώσσα την Κυβέρνηση.
Ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέει πως ήταν συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης να α αυξήσει τους φόρους και να μην κόψει δαπάνες και πως «απέναντι σε αυτήν τη λογική η ΝΔ απαντά πως η λιτότητα παρατράβηξε».
Εκτιμά επίσης ότι οι απαιτήσεις των δανειστών οφείλονται στην αναξιοπιστία της κυβέρνησης και υπογραμμίζει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που θα κάνουν την Ευρώπη ξανά «κανονική ευρωπαϊκή χώρα».
Ο πρώην Υπουργός παράλληλα επιμένει στο αίτημα της ΝΔ για εκλογές και αφού επιρρίπτει την ευθύνη στην Κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι η Β΄ αξιολόγηση δεν έχει κλείσει, επισημαίνει πως πρέπει αυτό να συμβεί... χθες «προκειμένου να πάψει η χώρα να βρίσκεται στον αέρα».

Η συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στον Νίκο Αρμένη και το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει ως εξής:

1. Κύριε Καράογλου η ΝΔ είναι ιδιαίτερα επικριτική για την κυβέρνηση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι εκείνη ευθύνεται για το γεγονός ότι δεν έχει κλείσει ακόμη η β' αξιολόγηση. Δηλαδή θεωρείτε ότι ευθύνη δεν έχουν και οι πιστωτές; Όταν μάλιστα φαίνεται ότι ΕΕ και ΔΝΤ έχουν διαφορετικές απόψεις σε μία σειρά από θέματα...

«Σημαντικό μέρος της ευθύνης έχουν και οι πιστωτές μας, δεν το αρνείται κανείς. Δεν πρέπει, ωστόσο, να κλείνουμε τα μάτια στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η καθολική αποτυχία της Κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις βαραίνει αποκλειστικά τον Αλέξη Τσίπρα και τους Υπουργούς του. Ως εκ τούτου πίσω από τη σκληρή στάση των δανειστών μας κρύβεται η καθολική αμφισβήτηση της Ευρώπης στις δυνατότητες της παρούσας Κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση. Σας θυμίζω ότι η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει από τον περασμένο Φεβρουάριο. Αντί για αυτό, είτε από ανικανότητα του Μεγάρου Μαξίμου, είτε από υποκρισία, είτε από ιδεολογικές εμμονές, φτάσαμε στα μέσα Φεβρουαρίου, δηλαδή έχουμε καθυστερήσει έναν ολόκληρο χρόνο, με αποτέλεσμα η οικονομία να βυθίζεται στο τέλμα εξαιτίας των συνεχόμενων παρατάσεων. Πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι η δεύτερη αξιολόγηση έπρεπε να είχε κλείσει... χθες, προκειμένου να πάψει η χώρα να βρίσκεται στον αέρα. Μονάχα έτσι θα έρθουν οι πόροι που περιμένει η αγορά, ίσως προλάβουμε να επωφεληθούμε από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και θα κλείσουμε επιτέλους το παράθυρο που άνοιξε εκ νέου περί επιστροφής στη δραχμή. Κάθε ημέρα που περνά και η αξιολόγηση δεν ολοκληρώνεται, κ. Αρμένη, είναι καταστροφική για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία».

2. Τι διαφορετικό θα έκανε δηλαδή η ΝΔ αν ήταν στην κυβέρνηση για να κλείσει νωρίτερα η αξιολόγηση; Γιατί η κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σας κατηγορεί ότι αυτό που θα κάνατε θα ήταν να δεχτείτε κι άλλα μέτρα λιτότητας χωρίς καμία διαπραγμάτευση..

«Σας επαναλαμβάνω ότι οι απαιτήσεις των δανειστών οφείλονται στην αναξιοπιστία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτή είναι η ποιοτική μας διαφορά και η απάντηση στο ερώτημά σας. Εάν θέλουμε να πείσουμε τους πιστωτές ότι απαιτείται δημοσιονομική χαλάρωση οφείλουμε να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, για αυτό και ό,τι έχουμε πει και παρουσιάσει ως Νέα Δημοκρατία στο πλαίσιο της "Συμφωνίας Αλήθειας" είναι πλήρως κοστολογημένο. Πρέπει να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, να εξελίξουμε και να καταστήσουμε αποδοτικότερη τη δημόσια διοίκηση, να υπερασπιστούμε την κοινωνική πρόοδο, να αφήσουμε πίσω μας τις πελατειακές λογικές. Μονάχα έτσι θα υλοποιήσουμε αλλαγές που θα ωφελήσουν τους πολλούς και θα δημιουργήσουν ευκαιρίες για όλους. Μονάχα έτσι η Ελλάδα θα ξαναγίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα και θα επιστρέψει στη φυσική της θέση, που δεν είναι άλλη από τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα, λοιπόν, είναι θέμα εμπιστοσύνης, την οποία κερδίζουμε βήμα-βήμα με την αξιοπιστία του λόγου μας και τις τεκμηριωμένες προτάσεις. Το μήνυμά της Νέας Δημοκρατίας, εντός και εκτός συνόρων, είναι ένα: εμπιστευθείτε μας».

3. Ζητάτε εκλογές συνεχώς και με κάθε αφορμή. Πως είναι δυνατόν από τη μία πλευρά να συμφωνείτε ότι χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και από την άλλη εν μέσω διαπραγμάτευσης να θέλετε να γίνουν πάλι εκλογές..;

«Πρώτα από όλα το κόστος παραμονής της Κυβέρνησης στην εξουσία είναι μεγαλύτερο από εκείνο της προκήρυξης εκλογών. Από εκεί και πέρα δεν ζητούμε εκλογές από φιλοδοξία αλλά γιατί μας κυβερνά η χειρότερη Κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, γιατί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βλάπτουν τη χώρα και υποβαθμίζουν τη ζωή των Ελλήνων, γιατί όσο ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει στην εξουσία η Ελλάδα χάνει πολύτιμο χρόνο, γιατί στη Νέα Δημοκρατία οραματιζόμαστε την Ελλάδα της ανάπτυξης, της αξιοκρατίας, της αλληλεγγύης, της αριστείας και της αξιοπιστίας, γιατί σε τελική ανάλυση το απαιτεί η ίδια η κοινωνία που κουράστηκε από τα ψέματα. Με λίγα λόγια, η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα, αποφασισμένη και αποτελεσματική κυβέρνηση που θα γνωρίζει και θα μπορεί να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε όλα τα μέτωπα και κυρίως να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα που θα εγκρίνει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του. Ως εκ τούτου η κυβερνητική αλλαγή είναι αναγκαία προϋπόθεση για να επιτευχθεί πολιτική και οικονομική σταθερότητα ώστε να γίνει η Ελλάδα επίκεντρο εκσυγχρονισμού, προόδου και ανάπτυξης».

4. Μιλάτε για μείωση φόρων, μείωση δημοσίων δαπανών, μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων..Γιατί όλα αυτά να τα δεχτούν οι δανειστές από μία δική σας κυβέρνηση ενώ σήμερα φαίνεται πως τα αρνούνται;

«Όπως σας εξήγησα και παραπάνω όλα είναι θέμα εμπιστοσύνης. Οι δανειστές βάζουν στόχους κ. Αρμένη, δεν επιβάλλουν μείγμα πολιτικής. Κανείς από το εξωτερικό δεν μας είπε αυξήστε φόρους και μην κόψετε δαπάνες. Ήταν μια συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησης. Απέναντι σε αυτήν τη λογική η Νέα Δημοκρατία απαντά πως η λιτότητα παρατράβηξε. Οι Έλληνες δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν ακόμα περισσότερους φόρους. Σας υπενθυμίζω ότι συνολικά 4,3 εκ. φορολογούμενοι, δηλαδή πάνω από το 50% έχουν σωρευτικά χρέη προς το δημόσιο άνω των 95 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή το 54% του ΑΕΠ. Για αυτό και εμείς ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη επιθετικής αποκλιμάκωσης της φορολογίας, τολμηρή υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων και ενίσχυση της ρευστότητας η οποία μπορεί να επιτευχθεί με εξόφληση των οφειλών του κράτους στους ιδιώτες και ρύθμιση των λεγόμενων "κόκκινων" δανείων δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. Και εδώ έγκειται το θέμα εμπιστοσύνης στο οποίο εστιάζω τόσο πολύ, γιατί οι διεθνείς παράγοντες γνωρίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία έχουμε συνολικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση. Ένα σχέδιο το οποίο στοχεύει σε ένα μικρότερο κράτος, με λιγότερη φορολογία και με μεγαλύτερη αυτονομία στον πολίτη και τον επιχειρηματία να διαχειρίζονται οι ίδιοι τα χρήματά τους».

5. Υπάρχει κάτι που αναγνωρίζετε ως θετικό στην κυβέρνηση;

«Μέσα στο ζόφο της τελευταίας διετίας το μόνο καλό που μπορώ να βρω στην κυβέρνηση είναι ότι αποδόμησε πλήρως την περίφημη ιδεολογία της Αριστεράς, η οποία γνωρίζει πολύ καλά πώς να ασκεί αντιπολίτευση και όχι πώς να κυβερνά. Το προεκλογικό δίλημμα "μνημόνιο-αντιμνημόνιο", πάνω στο οποίο δόμησαν την αντιπολιτευτική τους τακτική τα προηγούμενα χρόνια με απώτερο σκοπό να αναρριχηθούν στην εξουσία, αποδείχθηκε παραμύθι χωρίς δράκο. Ήταν όμως αρκετό για να χτίσει πολιτικές καριέρες και να ράψει υπουργικά κοστούμια. Πλέον κανείς δεν δικαιούται να ισχυριστεί πως δεν γνωρίζει ή δεν ξέρει τι εστί ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξης Τσίπρας. Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, στα μάτια του Έλληνα αποδομήθηκε και ο λαϊκισμός, ο οποίος αποδεδειγμένα πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα και σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει λύσεις. Το έχει αποδείξει και η πρόσφατη εμπειρία. Ως γνήσιοι λαϊκιστές και εκπρόσωποι ενός κόμματος που στηρίζεται στην αντίδραση, από την επόμενη ημέρα των εκλογών του Ιανουαρίου 2015 έσπευσαν να ελέγξουν απόλυτα το κράτος, έχοντας ως άλλοθι τη λαϊκή εντολή. Τώρα που οι μάσκες έπεσαν, βιάστηκαν να αποδώσουν την αποτυχία τους σε ξένους παράγοντες, κατηγορώντας την... επόμενη και όχι την προηγούμενη Κυβέρνηση».

6. Με δεδομένο ότι η ΝΔ ήταν από τα κόμματα που είχαν την ευθύνη της διακυβέρνησης αρκετές φορές στα προηγούμενα χρόνια, πως μπορείτε να πείσετε τους πολίτες ότι όντως έχετε κάνει αυτοκριτική, ότι αναγνωρίζετε τα λάθη που τυχόν κάνατε στο παρελθόν και τώρα αν έρθετε πάλι στην εξουσία δεν θα επαναλάβετε;

«Την έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας κ. Αρμένη και να είστε σίγουρος ότι μάθαμε από τα λάθη μας. Η Νέα Δημοκρατία σήμερα ανανεώνεται, προσελκύει νέους ανθρώπους, ανοίγεται σε καινοτόμες ιδέες και είναι έτοιμη να δώσει πειστικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Μέλημά μας δεν είναι οι επόμενες εκλογές αλλά οι επόμενες γενεές. Αγωνιζόμαστε να τελειώσει το μαρτύριο του μισθωτού, του ελεύθερου επαγγελματία, του επιστήμονα και του συνταξιούχου. Χάσαμε δυο πολύτιμα χρόνια. Η δήθεν περήφανη διαπραγμάτευσή τους μας κόστισε το πρώτο εξάμηνο του 2015 πάνω από 86 δισ. ευρώ, έφερε νέα μέτρα λιτότητας ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, επέβαλλε "κόφτη" διαρκείας σε μισθούς και συντάξεις προκαλώντας δυσμενείς ανατροπές στην αγορά εργασίας. Στην Ελλάδα του 2017, σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος "ΕΡΓΑΝΗ", σχεδόν 6 στους 10 εργαζόμενους έχουν ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Στο ίδιο διάστημα οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνθηκαν, το μεταναστευτικό οξύνθηκε, η φτώχεια αυξήθηκε, η παραγωγική Ελλάδα συρρικνώθηκε, ενώ και στα εθνικά μας θέματα οι κίνδυνοι μεγαλώνουν συνεχώς. Το χειρότερο, όμως, όλων είναι ότι ποτέ ξανά στο παρελθόν ο ορίζοντας της Ελλάδας δεν ήταν τόσο σκοτεινός. Αυτό θέλουμε να αλλάξουμε και θα τα καταφέρουμε μέσα από την πανελλήνια εκστρατεία εθνικής ανάταξης που έχουμε ξεκινήσει».

7. Και μία προσωπική ερώτηση. Πως φαντάζεστε το δικό σας πολιτικό μέλλον; Ποιος είναι ο επόμενος προσωπικός σας στόχος στην πολιτική σας διαδρομή;

«Με κάθε ειλικρίνεια σας απαντώ ευθέως: "οι επόμενες εθνικές εκλογές". Εγώ, κ. Αρμένη, είμαι στρατιώτης της Νέας Δημοκρατίας και ως τέτοιος θα βρεθώ και πάλι στην πρώτη γραμμή του αγώνα όταν με το καλό προκηρυχθούν εθνικές εκλογές. Χωρίς υπερβολές και μεγάλες κουβέντες, όπως έχω πορευτεί εξάλλου όλα τα χρόνια, θα προσπαθήσω να φανώ αντάξιος της στήριξης και της εμπιστοσύνης του κόσμου που με τιμά με την ψήφο του, έχοντας ως μοναδικό μου "όπλο" την αλήθεια. Αυτή είναι η μια και απόλυτη προτεραιότητά μου, η μάχη να κάνουμε τη Β΄ Θεσσαλονίκης "φυτώριο" ανάπτυξης, επίκεντρο υγιούς επιχειρηματικότητας, πρωτογενούς παραγωγής, πλούσιας εξαγωγικής δραστηριότητας, αλλά και μεταποίησης. Όλα όσα, δηλαδή, δεν είναι σήμερα, καθώς η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την έχει μετατρέψει σε ένα απέραντο hot spot».