«Κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να ικανοποιήσουν τις ιδεολογικές τους ονειρώξεις» (04.07.2015)

«Κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να ικανοποιήσουν τις ιδεολογικές τους ονειρώξεις» (04.07.2015) Κύριο

Συνέντευξη του Θεόδωρου Καράογλου στην εφημερίδα "KARFITSA" και στο "KARFITSA.GR" (04.07.2015)

«Κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να ικανοποιήσουν τις ιδεολογικές τους ονειρώξεις»


Από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής θα κριθεί η συνέχιση της ελληνικής πορείας μέσα στη ζώνη του ευρώ και την Ε.Ε. ή η διακοπή της. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει λίγες ώρες πριν στηθούν οι κάλπες για το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, ο Βουλευτής της Ν.Δ., Θεόδωρος Καράογλου. Ο πρώην Υπουργός κατηγορεί την κυβέρνηση για έλλειψη plan b, χαρακτηρίζει «καταστροφική» την έξοδο από το ευρώ και τονίζει πως η ακολουθούμενη πολιτική στέλνει στην ουρά των συσσιτίων έντεκα εκατομμύρια Έλληνες.
1. Κύριε Καράογλου, τελικά μήπως ένα "ΟΧΙ" στο δημοψήφισμα της Κυριακής δεν σημαίνει έξοδο από το Ευρώ, όπως λέει η ΝΔ; Μήπως η αξιωματική αντιπολίτευση κινδυνολογεί;
"Καμία κινδυνολογία κ. Στολάκη, πρόκειται για την ωμή πραγματικότητα. Δεν μπορούν να φορέσουν παρωπίδες σε 11 εκατομμύρια Έλληνες. Είναι σαφές πως το δημοψήφισμα αφορά στην παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ. Το δίλημμα είναι ευρώ ή δραχμή. Δεν υπάρχει σχέδιο Β για την ελληνική Κυβέρνηση, παρά μόνο μια έξοδο από την Ευρώπη η οποία ούτε ηρωική θα είναι, ούτε εθνικά υπερήφανη. Καταστροφική θα είναι, με απρόβλεπτες συνέπειες για όλους τους Έλληνες".

2. Με ένα ξεκάθαρο "ΟΧΙ" επί των προτάσεων των εταίρων δεν θεωρείτε ότι ο κ. Τσίπρας θα έχει στα χέρια του ένα σκληρό διαπραγματευτικό χαρτί;
"Με ένα ξεκάθαρο όχι, ο κ. Τσίπρας θα έχει στα χέρια του την οργή των 18 υπολοίπων μελών της Νομισματικής Ένωσης. Αν θέλουμε μια Ελλάδα απομονωμένη διεθνώς, ευάλωτη, μια Ελλάδα στα... σκοινιά, τότε μπορούμε να συνεχίσουμε τον μονόδρομο που έχει χαράξει ο Αλέξης Τσίπρας και οι αλλαλάζοντες σύντροφοί του. Εδώ θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Κανείς δεν είπε ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Ο.Ν.Ε. Όμως τα προβλήματα τα αντιμετωπίζεις όντας μέσα στην οικογένεια και όχι έξω από αυτήν. Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει η... Αλβανία του Χότζα στον 21ο αιώνα".

3. Τι διαφορετικό θα έκανε η Νέα Δημοκρατία;
"Η Νέα Δημοκρατία παρέδωσε στον κ. Τσίπρα μια χώρα εντός της Ευρώπης και εντός του ευρώ. Η οικονομία είχε αρχίσει να ανακάμπτει, η ανεργία υποχωρούσε αργά αλλά σταθερά, ποτέ δεν τέθηκαν υπό αμφισβήτηση μισθοί και συντάξεις, ποτέ δεν τέθηκε στο τραπέζι το ενδεχόμενο "κουρέματος" των καταθέσεων. Πρωτόγνωρες καταστάσεις για τους Έλληνες σήμερα. Και αυτά που κάποιοι θεωρούσαν... παράλογα μέχρι πριν 10 ημέρες, αποτελούν τη ζώσα πραγματικότητα. Μια δυσάρεστη πραγματικότητα, η οποία απειλεί να στείλει στην ουρά των συσσιτίων 11 εκατομμύρια Έλληνες".

4. "Βλέπετε" εκλογές κι αν ναι πότε;
"Είναι, ίσως, το πιο πιθανό σενάριο. Εφόσον ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν είναι, όπως είπε, "παντός καιρού" και ο λαός ψηφίσει την Κυριακή με ρεαλισμό και λογική υπέρ του ναι, τότε άμεσα οδηγούμαστε σε εκλογές. Και ασφαλώς είναι αυξημένες οι ευθύνες της Ν.Δ., καθώς θα κληθεί να διαχειριστεί το χάος της δημιουργικής ασάφειας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και να διαπραγματευθεί μια βιώσιμη συμφωνία με τις Βρυξέλλες."

5. Η συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ έφεραν τον κ. Τσίπρα στη θέση του νικητή των εκλογών του Ιανουαρίου. Εάν επικρατήσει το "ΟΧΙ" στο δημοψήφισμα λόγω της αντίδρασης του κόσμου, φέρετε μερίδιο ευθύνης; Δηλώσεις του τύπου "τρέξτε για χαρτιά υγείας" δεν θεωρείτε πως έχουν εξοργίσει τον ελληνικό λαό;
"Από την πρώτη στιγμή είχα δηλώσει, κ. Στολάκη, πως η Ν.Δ. Δεν είναι άμοιρη ευθυνών ούτε για το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιανουαρίου, ούτε προφανώς για την κατάσταση της χώρας. Αναγκαστήκαμε σε μια επώδυνη συγκυβέρνηση, συγκρουστήκαμε με τον ίδιο μας τον εαυτό ιδεολογικά για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τη χώρα ζωντανή. Και είναι σαφές πως αυτό πληρώσαμε. Προσέξτε, όμως. Τα capital controls δεν τα αποφάσισε η δική μας Κυβέρνηση, ούτε προκαλέσαμε εμείς την ύφεση, τις ουρές στα ΑΤΜ ή απειλούμε τις καταθέσεις των πολιτών. Τα παραπάνω τα προκάλεσε η Κυβέρνηση Τσίπρα με τις άστοχες ενέργειες της. Από εκεί και πέρα προσωπικά δεν ήμουν ποτέ πολιτικός των συνθημάτων και του λαϊκισμού. Η μέχρι σήμερα πορεία μου δεν μου επιτρέπει φράσεις που δυναμιτίζουν το κλίμα. Ήμουν και είμαι σταθερά υπέρ της νηφαλιότητας, της λογικής, της εθνικής συνεννόησης. Η ελληνική ιστορία διδάσκει πως η διχόνοια μόνο συμφορές έχει προκαλέσει στον τόπο αυτό".

6. Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η Ολομέλεια της Βουλής για το δημοψήφισμα, συνάδελφοί σας έσπευσαν στα ATM's της Βουλής για να βγάλουν χρήματα. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
"Δεν μπορώ να σχολιάσω τίποτα πάνω σε αυτό. Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις και τη συμπεριφορά του. Θυμίζω μόνο πως εμείς οι πολιτικοί πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα και να στηρίζουμε με πράξεις αυτά που διακηρύττουμε".

7. Σας φοβίζει ενόψει δημοψηφίσματος το γεγονός ότι ο κόσμος δεν έχει ελπίδα και έχει... ξύσει τον πάτο του βαρελιού;
"Θα ήταν εγκληματικό εάν επιχειρούσα να ωραιοποιήσω μια κατάσταση που βιώνω ακόμη και στο κοντινό μου περιβάλλον. Το ζήτημα είναι αν μπορούμε να κατανοήσουμε, αν μπορούμε να αντιληφθούμε πως η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη. Το θέμα δεν είναι να γίνει φτωχότερος ο γείτονας. Η φτωχοποίηση του πληθυσμού είναι μια από τις τραγικές συνέπειες της κρίσης. Η δική μας Κυβέρνηση προσπάθησε να την αντιμετωπίσει κάνονας κάποια θετικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Στις 25 Ιανουαρίου, όμως, αυτή η προσπάθεια διακόπηκε. Σε τελική ανάλυση, είναι καλό να μην μπερδεύουμε την ελπίδα με το όνειρο και πρώτιστα να μην επενδύουμε, όπως κάνουν κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ, στην απελπισία του Έλληνα πολίτη για να ικανοποιήσουμε τις δικές μας ιδεολογικές ονειρώξεις".

8. Αλήθεια, είναι εικόνα κοινοβουλίου όταν βουλευτές χτυπούν τα έδρανα της Βουλής για να μην ακουστεί η άποψη της Προέδρου, Ζωής Κωνσταντοπούλου; Σκέφτεται η ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κ. Κωνσταντοπούλου;
"Δυστυχώς η κα Κωνσταντοπούλου αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Όπως είχα πει και την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της, ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε τον... λύκο να φυλάει τα πρόβατα. Η Πρόεδρος της Βουλής συμπεριφέρεται ως κομματάρχης, φτιάχνοντας το ηγετικό της προφίλ για την επόμενη ημέρα στο ΣΥΡΙΖΑ. Στο πρόσωπό της αποτυπώνεται ο Αριστερός αυταρχισμός. Και κάτι τελευταίο, η Προεδρία της Βουλής δεν είναι προσωπικό φέουδο και σίγουρα δεν είναι σκηνή θεάτρου".