Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Θ. Καράογλου στην εφημερίδα «Politik» και τον δημοσιογράφο Γιάννη Χαβιανίδη, που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Θ. Καράογλου: Ζητούμενο η ισόρροπη ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας

Κατευθείαν στα βαθιά κλήθηκε να... κολυμπήσει ο νέος υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη, κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος προτού εγκατασταθεί στο κτίριο του ΥΜΑΘ έπρεπε να διαχειριστεί με τους συναρμόδιους υπουργούς τη φονική κακοκαιρία που έπληξε τη Χαλκιδική.

Τώρα που η "μπόρα" κόπασε, θέτει ως πρωταρχικό του στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη της Βόρειας Ελλάδας. «Εκείνο που έχει σημασία είναι κάθε ημέρα να αφαιρούμε και ένα βάρος από τις πλάτες των συμπατριωτών μας. Να τους δείξουμε ότι μπορούν και πρέπει να ονειρεύονται. Να τους αποδείξουμε ότι υπάρχουν καλύτερες ημέρες. Όχι με λόγια, αλλά με έργα» τονίζει στη συνέντευξή του στην Politik.

1.Κύριε Καράογλου, ξεκινήσατε κατευθείαν στα... βαθιά καθώς η φονική κακοκαιρία που έπληξε τη Χαλκιδική δεν σας έδωσε χρόνο προσαρμογής...

«Κύριε Χαβιανίδη, είναι αλήθεια πως η δεύτερη θητεία μου στο Διοικητήριο ξεκίνησε με τη φονική κακοκαιρία που έπληξε τη Χαλκιδική, αφήνοντας πίσω της νεκρούς και τραυματίες. Από νωρίς τα ξημερώματα βρέθηκα στις πληγείσες περιοχές και μαζί με άλλους συναδέλφους υπουργούς συντονίσαμε τις δράσεις προκειμένου να αποκατασταθούν τα προβλήματα στις υποδομές, να ανακουφιστούν οι πληγέντες, να ανακάμψει όσο το δυνατόν ταχύτερα η τουριστική κίνηση και φυσικά να επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή των κατοίκων και των τουριστών. Παράλληλα, με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, οι πληγέντες δήμοι Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας, Σιθωνίας και Πολυγύρου θα λάβουν έκτακτη επιχορήγηση για την αποκατάσταση των δημοτικών υποδομών, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης έστειλε αίτημα για την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ για φυσικές καταστροφές. Επιπλέον, μηχανικοί του υπουργείου Υποδομών έχουν ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών σε σχολεία και κατοικίες. Άλλο θέμα που μας απασχολεί είναι και αυτό που αφορά τον αριθμό 112, του συστήματος έκτακτης προειδοποίησης για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, που δεν λειτουργεί στη χώρα μας αν και είχαν προηγηθεί οι καταστροφές στο Μάτι και τη Μάνδρα της Αττικής. Εξυπακούεται ότι θα πράξουμε το αυτονόητο, δηλαδή το συγκεκριμένο σύστημα να λειτουργήσει άμεσα».

2. Κρατάτε στα χέρια σας το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργείου Εσωτερικών, με αρμοδιότητα τα θέματα της Μακεδονίας και της Θράκης. Ποιές είναι οι προτεραιότητές σας;

«Το πρωτεύον είναι η ισόρροπη αναπτυξιακή δραστηριότητα σε όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας μέσω της προσέλκυσης εγχώριων και διεθνών επενδύσεων. Να δώσουμε, δηλαδή, και πάλι ζωή στη Μακεδονία και τη Θράκη, ώστε να κρατήσουμε τους νέους ανθρώπους στην περιφέρεια παρέχοντας τους τη δυνατότητα σταθερής και καλά αμειβόμενης εργασίας που θα τους επιτρέψει να ζήσουν και να προοδεύσουν στον τόπο τους. Με τον τρόπο αυτόν αφενός θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε την τεράστια πληγή της ανεργίας, ζήτημα που απασχολεί το σύνολο της κοινωνίας μας και αφετέρου θα σταματήσουμε την εθνική αιμορραγία του "brain drain". Το χαρτοφυλάκιο που ανέλαβα είναι γνώριμο, έχω εμπιστοσύνη στο προσωπικό του υπουργείου με το οποίο άλλωστε έχουμε δουλέψει μαζί τη διετία 2012-2014, ζητώ από όλους συνεργασία για πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα για τη Μακεδονία και τη Θράκη».

3. Τι διαφορετικό πρεσβεύει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη;

«Γνωρίζουμε πως οι συμπατριώτες μας έχουν αυξημένες προσδοκίες και απαιτήσεις από εμάς. Όπως ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν υπάρχει ούτε... δευτερόλεπτο για χάσιμο. Με το "καλημέρα" κληθήκαμε να διαχειριστούμε τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική και παρά το γεγονός ότι καλά-καλά δεν είχαμε αναλάβει τα χαρτοφυλάκιά μας δουλέψαμε συντονισμένα. Άρα αυτό που πρεσβεύει η Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη είναι άμεσα, μετρήσιμα και χειροπιαστά αποτελέσματα στη διακυβέρνηση της χώρας. Και όλα αυτά με σοβαρότητα, συνέπεια, ταχύτητα, σεμνότητα, μα πάνω από όλα με αποτελεσματικότητα. Εκείνο που έχει σημασία είναι κάθε ημέρα να αφαιρούμε και ένα βάρος από τις πλάτες των συμπατριωτών μας. Να τους δείξουμε ότι μπορούν και πρέπει να ονειρεύονται. Να τους αποδείξουμε ότι υπάρχουν καλύτερες ημέρες. Όχι με λόγια, αλλά με έργα. Όχι με επικοινωνία, αλλά με την ουσία της πολιτικής που δεν είναι άλλη από το να υπηρετεί με συνέπεια την κοινωνία».

4. Πως αξιολογείτε την έκδοση του ελληνικού επταετούς ομολόγου;

«Η έκδοση του ελληνικού επταετούς ομολόγου κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένη. Πρώτον διότι οι προσφορές ξεπέρασαν τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ, υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 5 φορές, με το Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, και δεύτερον γιατί το επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε στο 1,9%, που είναι το χαμηλότερο επιτόκιο με το οποίο δανειστήκαμε ποτέ ως χώρα μετά την ένταξή μας στην Ευρωζώνη. Άρα δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι οι αγορές έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Συνέντευξη του Υφ. Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και την εκπομπή "Οι Απέναντι", με τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Παπαδημητρίου (15-07-2019)

Συμμετοχή του Υφ. Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εκπομπή της ΕΡΤ-1 "Πρωινή βάρδια", με τους δημοσιογράφους Μάνο Νιφλή και Κώστα Αλατζά (16-07-2019)

Συνέντευξη Υφυπουργού Εσωτερικών, αρμόδιου για τα θέματα της Μακεδονίας και της Θράκης, κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Θ. Καράογλου: «Κερδίσαμε γιατί είπαμε την αλήθεια στο λαό»

«Η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές της 7ης Ιουλίου γιατί είπε την αλήθεια στους Έλληνες. Δεν χτύπησε φιλικά την πλάτη κανενός, ούτε έταξε τα πάντα στους πάντες. Έπεισε με το κυβερνητικό της πρόγραμμα».
Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στη Μακεδονία της Κυριακής ο νέος υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης, ο οποίος στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη αποκαλύπτει τις προτεραιότητές του.
«Κύριο ζητούμενο είναι η δημιουργία νέων και σταθερών θέσεων εργασίας. Η ισόρροπη αναπτυξιακή δραστηριότητα σε όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, η προσέλκυση εγχώριων και διεθνών επενδύσεων, όπως επίσης και η εμπέδωση κλίματος οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας στην κοινωνία και τις αγορές, αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχω μπροστά μου» σημειώνει.
Όσο για το πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη δηλώνει με έμφαση: «Την κυβερνητική πολιτική και τον πρωθυπουργό τον εκφράζει ο υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη. Δεν χρειάζονται μεσάζοντες ούτε δομές αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, οι οποίες δημιουργήθηκαν μόνο και μόνο για να λειτουργήσουν ως... φυτώρια ανερχόμενων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ».

1.Κύριε Καράογλου, τι έφερε τη νίκη της ΝΔ την περασμένη Κυριακή;

«Τη μεγάλη νίκη που οδήγησε στην αυτοδυναμία την έφερε στη Νέα Δημοκρατία ο ρεαλισμός, το κοστολογημένο και υλοποιήσιμο κυβερνητικό πρόγραμμα που καταθέσαμε κατά την προεκλογική περίοδο, ο θετικός πολιτικός μας λόγος και το γεγονός ότι η κοινωνία έχει αντιληφθεί πως ήρθε πλέον η ώρα να δρομολογηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά μας. Κύριε Οικονόμου, η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές της 7ης Ιουλίου γιατί πολύ απλά είπε την αλήθεια στους Έλληνες. Δεν χτύπησε φιλικά την πλάτη κανενός, ούτε έταξε τα πάντα στους πάντες. Έπεισε με το κυβερνητικό της πρόγραμμα, ότι η Ελλάδα που μας αξίζει δεν είναι ουτοπία ή αυταπάτη, αλλά μπορεί να γίνει πραγματικότητα εφόσον υπάρχει η απαιτούμενη πολιτική βούληση».

2. Παρά την επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ άντεξε, καταφέρνοντας να ξεπεράσει πανελλαδικά το 30%. Πως το εξηγείται;

«Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι που αφορά αποκλειστικά τον Αλέξη Τσίπρα και τους συνεργάτες του. Εκείνο που εγώ μπορώ να σας πω είναι ότι η Νέα Δημοκρατία κατόρθωσε να αυξήσει τη δυναμική της από το 28% των εθνικών εκλογών του 2015, σε 40% τον Ιούλιο του 2019. Αυτή ενίσχυση των ποσοστών της κατά 12 μονάδες, σε συνδυασμό με την επίτευξη του στόχου της αυτοδυναμίας, είναι η έμπρακτη απόδειξη πως η Νέα Δημοκρατία είναι η μοναδική πολιτική δύναμη ευθύνης στην πατρίδα μας. Είναι το μόνο πολιτικό κόμμα που άντεξε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης. Δεν εξαϋλώθηκε, δεν άλλαξε όνομα, δεν παρέκκλινε από τις αρχές, τις αξίες και τα πιστεύω της και στις 7 του Ιούλη δικαιώθηκε για τη συνέπεια που επέδειξε, όπως επίσης και για τον μετριοπαθή πολιτικό της λόγο. Τον λόγο της συνέπειας, της πολιτικής αξιοπρέπειας και του ήθους».

3. Ποιο είναι το βασικό διακύβευμα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη;

«Άμεσα και μετρήσιμα αποτελέσματα στη διακυβέρνηση της χώρας! Αυτό μας ζήτησε, κύριε Οικονόμου, ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο.
Με σοβαρότητα, συνέπεια, ταχύτητα, σεμνότητα και αποτελεσματικότητα, καλούμαστε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπατριωτών μας. Να αφαιρούμε από τις πλάτες τους ένα βαρίδιο κάθε φορά και να τους δείχνουμε το δρόμο προς το αύριο. Για να αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο διακυβέρνησης. Να αφήσουμε στην άκρη λογικές και πρακτικές του χθες, στρέφοντας την προσοχή μας σε προτεραιότητες και χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση μικρών και μεγάλων στόχων. Πιστεύουμε στην πολιτική και όχι στην επικοινωνία. Πιστεύουμε στις πράξεις και όχι στα λόγια. Έργα περιμένουν από εμάς οι πολίτες, για αυτό και έχουν από τη νέα κυβέρνηση αυξημένες απαιτήσεις και προσδοκίες. Ξέρετε, οι προθέσεις δεν αρκούν. Οι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη από χειροπιαστές αποδείξεις ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο και εμείς εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση».

4.Δε φοβάστε ότι η πληθώρα εξωκοινοβουλευτικών υπουργικών στελεχών μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη;

«Κάθε άλλο! Είμαι βαθιά πεπεισμένος πως ο συνδυασμός πολιτικής εμπειρίας και τεχνοκρατικής αντίληψης των πραγμάτων θα οδηγήσει σε μια δημιουργική σύνθεση. Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο είδα μια καλοκουρδισμένη μηχανή, όπου ο καθένας γνωρίζει εξ αρχής τους στρατηγικούς στόχους που καλείται να υλοποιήσει. Σύνθημά μας είναι "το σχεδιάζουμε, υλοποιούμε, αξιολογούμε τις πολιτικές μας ώστε να κάνουμε καλύτερη τη ζωή των συμπατριωτών μας". Σε λίγες μόνο ώρες δρομολογήσαμε και εφαρμόσαμε πρωτοβουλίες που άλλοι χρειάστηκαν μήνες και χρόνια. Δική μας ευθύνη και υποχρέωση είναι να βάζουμε υψηλούς στόχους και να περπατάμε με χαμηλά το κεφάλι. Το πρώτο δείγμα γραφής είναι θετικό».

5. Επανέρχεστε ύστερα από πέντε χρόνια στο ΥΜΑΘ. Ποιες είναι οι προτεραιότητες; Τι θα κάνετε διαφορετικά απ' ότι την περίοδο 2012-2014;

«Αναλαμβάνω γνώριμο χαρτοφυλάκιο και αυτό καθιστά απολύτως σαφές πως δεν υπάρχει ούτε... δευτερόλεπτο για χάσιμο, ούτε λεπτό περιόδου χάριτος. Δεδομένου ότι όπως σε όλη τη χώρα, έτσι και στη Μακεδονία και τη Θράκη, η ανεργία είναι η μεγαλύτερη "πληγή", κύριο ζητούμενο είναι η δημιουργία νέων και σταθερών θέσεων εργασίας. H ισόρροπη αναπτυξιακή δραστηριότητα σε όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας, η προσέλκυση εγχώριων και διεθνών επενδύσεων, όπως επίσης και η εμπέδωση κλίματος οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας στην κοινωνία και τις αγορές, αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχω μπροστά μου».

6. Στα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η δημιουργία μιας νέας ΔΕΘ με την ανάπλαση του χώρου. Τι σκοπεύετε να κάνετε;

«Εκείνο που έχει σημασία είναι η Διεθνής Έκθεση να συνεχίσει να λειτουργεί αναπτυξιακά για την πόλη της Θεσσαλονίκης και τη Βόρεια Ελλάδα. Είναι το κόσμημα της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να λειτουργεί ως αναπτυξιακός βραχίονας. Όσον αφορά στην ανάπλαση του χώρου, μέσα από έναν γόνιμο διάλογο θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Η ανάπλαση της ΔΕΘ βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης για την αναβάθμιση της Μακεδονίας και της Θράκης. Δεν χωρά καμία αμφιβολία πως ένα νέο εκθεσιακό κέντρο θα λειτουργήσει αναζωογονητικά για τη Θεσσαλονίκη».

7. Ποια θα είναι η τύχη του πρωθυπουργικού γραφείου που ίδρυσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη;

«Με διακυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας την κυβερνητική πολιτική και τον πρωθυπουργό τον εκφράζει ο υφυπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και τη Θράκη. Δεν χρειάζονται μεσάζοντες, ούτε δομές αμφιβόλου αποτελεσματικότητας οι οποίες δημιουργήθηκαν μόνο και μόνο για να λειτουργήσουν ως... φυτώρια ανερχόμενων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ».

8. Τι θα κάνετε με τον ΟΑΣΘ που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης και ταλαιπωρεί τους κατοίκους της;

«Έχω επισημάνει πολλές φορές πως όπου το κράτος παριστάνει τον επιχειρηματία παράγει προβλήματα, ελλείμματα και διαφθορά. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση του ΟΑΣΘ. Από τότε που ανέλαβε η κρατική διοίκηση τα προβλήματα, τα ελλείμματα και η διαφθορά υπάρχουν σε μέγιστο βαθμό. Από εκεί και πέρα, είναι αυτονόητο ότι σε συνεργασία με τον αρμόδιο Υπουργό Κώστα Καραμανλή, θα πρέπει να αλλάξει άμεσα η αποτυχημένη διοίκηση του ΟΑΣΘ και να δούμε πως θα κυκλοφορήσουν περισσότερα λεωφορεία στους δρόμους, ώστε να δώσουμε μια ανάσα στους συμπολίτες μας. Όπως και να έχει, η επόμενη ημέρα στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης θα είναι πολύ καλύτερη».

Συνέντευξη του Υφ. Εσωτερικών, αρμόδιου για τον τομέα Μακεδονίας και Θράκης, κ. Θ. Καράογλου, στον 102 FM της ΕΡΤ3 και την εκπομπή «Με δυο Καλημέρες», με τον δημοσιογράφο Νίκο Λαδιανό (10-07-2019)

Συνέντευξη Θ. Καράογλου στον Real Fm 97,8 και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Καμπουράκη και Στεφανία Κασίμη (09-07-2019)

Συνέντευξη του κ. Θεόδωρου Καράογλου στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και την εκπομπή "GPS", με τους δημοσιογράφους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο (08-07-2019)

Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2019 10:10

Στον Alpha 96,5

Συνέντευξη του κ. Θεόδωρου Καράογλου στον Alpha 96,5, με τη δημοσιογράφο Ειρήνη Εμινίδου (08-07-2019)

Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2019 08:58

Στην εκπομπή "Επικοινωνία" της ΕΡΤ-3

Συμμετοχή του κ. Θεόδωρου Καράογλου στην εκπομπή "Επικοινωνία" της ΕΡΤ-3, με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κουγιουμτζόπουλο και Χριστίνα Συμεωνίδη (07-07-2019)

Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2019 07:03

Στην εκπομπή "Εκλογές 2019" της TV-100

Συμμετοχή του κ. Θεόδωρου Καράογλου στην εκπομπή "Εκλογές 2019" της Tv100, με τους δημοσιογράφους Βαγγέλη Πλάκα και Μαρία Μουστάκα (07-07-2019)

Σελίδα 1 από 118