(VIDEO) Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ν/Σ του Υπουργείου Παιδείας για το νέο σχολείο

(VIDEO) Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ν/Σ του Υπουργείου Παιδείας για το νέο σχολείο Κύριο

Ομιλία του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Ν.Δ., κ. Θεόδωρου Καράογλου, στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με θέμα την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση (28-07-2021)

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

στα χρόνια πριν την ενηλικίωσή μας, αλλά και τα επόμενα ως γονείς, έχουμε ακούσει και έχουμε πει πολλές φορές τη φράση: «Μπες στο πανεπιστήμιο και το μέλλον είναι μπροστά σου».

Αμέσως μετά προτρέπαμε τα παιδιά μας να πάρουν γρήγορα το πτυχίο τους «ώστε να βρουν μια καλή δουλειά και να έχουν μια καλή σταδιοδρομία».

Και όμως, παρόλα αυτά η Ελλάδα κατέχει μια αρνητική πρωτιά αφού είμαστε «παγκόσμιοι πρωταθλητές» στους άνεργους πτυχιούχους.

Πρόκειται για μια πραγματικότητα η οποία έπαψε να μας σοκάρει αφού πλέον το πτυχίο δείχνει όμορφο στην κορνίζα, αλλά δυστυχώς δεν φτάνει...

Οι προσπάθειες εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που επιχειρήθηκαν στα χρόνια της μεταπολίτευσης ήταν δεκάδες. Όμως στην πράξη κάθε εγχείρημα κατέληγε σε απορρύθμιση...

Οι τροχοί της άμαξας σπάνια κινήθηκαν προς τα εμπρός στη συγκεκριμένη κατεύθυνση και κάπως έτσι επί 47 χρόνια εξακολουθούμε να συζητούμε μονότονα τι είδους παιδεία θέλουμε...

Στα χρόνια που προηγήθηκαν λέξεις όπως:
-αξιοσύνη,
-αριστεία
-και εξωστρέφεια
εξοστρακίστηκαν από το εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Ήταν «θύματα» μιας εμμονικής επιμονής που έμοιαζε με υποταγή σε μια αριστερόστροφη λογική η οποία, από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου και του άκρατου λαϊκισμού, υποσχόταν «εισαγωγή στα πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις».

Η ορμή εκείνης της περιόδου, σε συνδυασμό με έναν οπισθοδρομικό δογματισμό που κυριάρχησε, «έσπειρε» τμήματα ΑΕΙ σχεδόν σε όλη τη χώρα ώστε οι υποψήφιοι «να παίρνουν τουλάχιστον ένα χαρτί», αδιαφορώντας για το αν το εκπαιδευτικό μας σύστημα πατούσε σε στέρεες βάσεις.

Κάπως έτσι, ενώ η Ελλάδα έχει το 4ο υψηλότερο ποσοστό εγγραφών σε ΑΕΙ μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, εν τούτοις το 30% των φοιτητών μας δεν αποφοιτά ποτέ.

Αντίστοιχα, σχεδόν το 42% των φοιτητών μας σπουδάζει για περισσότερα τα έξι χρόνια, ενώ σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Eurostat, το 2018 η Ελλάδα κατείχε την τελευταία θέση στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών με ρυθμό αποφοίτησης 9,17%,
το οποίο απέχει πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κυμαίνεται στο 24,5%.

Αυτή ήταν η αντίληψη των πραγμάτων που ίσχυε μέχρι πρότινος και δεν χωρά καμία αμφιβολία επ' αυτού.

Τουλάχιστον μέχρι σήμερα, γιατί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης οραματίζονται και επενδύουν σε ένα σύγχρονο σχολείο, το οποίο θα παρέχει:
-περισσότερα
-και καλύτερα εφόδια.

Θέλουμε το ελληνικό σχολείο να είναι:
-πιο ουσιαστικό,
-πιο δημιουργικό,
-πιο ποιοτικό,
-πιο ανοιχτό.

Να συνδυάζει την καινοτομία:
-με την τεχνολογία
και τη γνώση,
λειτουργώντας ως ο κοινός προορισμός χιλιάδων μαθητών που κάνουν όνειρα για το μέλλον.

Κατά την προσωπική μου άποψη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από τη στιγμή που συμφωνούμε για την αμυντική στρατηγική της χώρας, θα πρέπει να συμφωνούμε και σε ό,τι αφορά την εκπαιδευτική στρατηγική της πατρίδας μας, ιδίως από τη στιγμή που η Παιδεία είναι η πρώτη γραμμή άμυνας κάθε Έθνους.

Ας μην γελιόμαστε, η Παιδεία είναι η μεγαλύτερη
επένδυση που μπορούμε να κάνουμε ως χώρα. Και δεν υπερβάλλω, γιατί πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε πως το επίπεδο της Παιδείας καθορίζει το παρόν και το μέλλον μας.

Προφανώς κάθε μεταρρύθμιση κρίνεται και αξιολογείται στο πεδίο της πραγματικότητας. Το ίδιο ισχύει και με την παρούσα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση η οποία θα κριθεί στην τάξη και στα αμφιθέατρα.

Όμως, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, αυτήν τη φορά έχουμε την αποφασιστικότητα να πετύχουμε γιατί είναι πασιφανές ότι η κοινωνία μας έπαψε να σκοντάφτει στη διαχρονική αναβλητικότητα που διέκρινε το λαό μας.

Πρόσφατη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα της Κυριακής αποκαλύπτει ότι στην πατρίδα μας υπάρχει το κρίσιμο κοινωνικό σύνολο που στηρίζει με κάθε τρόπο την αλλαγή για το μέλλον της πατρίδας μας.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μέτρηση 7 στους 10 συμπατριώτες μας συστρατεύονται με την κυβερνητική πρόταση για:
-την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών,
-την καθιέρωση ορίου φοίτησης
-και την ελάχιστη βάση εισαγωγής στα πανεπιστήμια,
ενώ 3 στους 4 συμφωνούν με τη χρήση κάρτας για την είσοδο στα ΑΕΙ.

Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι συντριπτικό «ναι» στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση λέει:
-το 53,4% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ,
-το 76,6% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ
-και το 34,6% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ.

Άρα, είναι ώριμες οι συνθήκες να πούμε «ως εδώ με την μετριοκρατία».

Το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας περιγράφει:
-τη συνολική λογική λειτουργίας
-και το γενικό προσανατολισμό του εκπαιδευτικού συστήματος που αξίζει στα παιδιά μας.

Όπως εξήγησα την Παρασκευή στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το νέο σχολείο δεν πρέπει να είναι ζήτημα πολιτικής σκοπιμότητας, ούτε πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο.
Πρωτίστως αποτελεί θέμα εθνικής στόχευσης.

Σκοπός της παιδείας πρέπει να είναι η διαμόρφωση: -παραγωγικών
-και σκεπτόμενων προσωπικοτήτων.

Ανθρώπων που:
-σκέφτονται,
-αναζητούν
-και αγαπούν τη γνώση.
Άρα, δική μας ευθύνη είναι η επανασύνδεση της εκπαίδευσης με την παιδεία.

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι κτίσμα πάνω στην άμμο» υποστήριζε ο Αδαμάντιος Κοραής και προσωπικά συμφωνώ απόλυτα μαζί του.

Στο πλαίσιο αυτό απελευθερώνουμε τη δημιουργική δύναμη των σχολείων μας με τρεις συγκεκριμένες κινήσεις:
-Πρώτον, περιβάλλουμε με εμπιστοσύνη τους εκπαιδευτικούς, δίνοντας τους τη δυνατότητα να επιτελούν το λειτούργημά τους με μεγαλύτερη αυτονομία.

Ειδικότερα:
-Θα επιλέγουν σχολικά βιβλία,
-θα αξιολογούν τους μαθητές με εναλλακτικούς τρόπους,
-θα αξιοποιούν τις σχολικές εγκαταστάσεις εκτός ωραρίου,
-θα διοργανώνουν εκπαιδευτικές εκδρομές,
-θα συνεργάζονται με φορείς για τη διοργάνωση δράσεων.

Δεύτερον, ενισχύουμε το ρόλο του Διευθυντή και των εκπαιδευτικών σε ρόλο ευθύνης.

Για εμάς ευθύνη δεν σημαίνει βάρος και φόβος, αλλά αποστολή και καθήκον.

Στο πλαίσιο αυτό:
-θεσπίζονται υποστηρικτικά όργανα στο Διευθυντή, με μοριοδότηση και συνεκτίμηση στο φάκελο αξιολόγησης, όπως ενδοσχολικοί συντονιστές, μέντορες και υποδιευθυντές με εισήγηση του Διευθυντή.
Ακόμη, ο Διευθυντής θα έχει την ευχέρεια να αξιοποιήσει τις σχολικές εγκαταστάσεις για εκδηλώσεις, συνέδρια και προγράμματα, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της σχολικής ζωής.

Τρίτον, θεσπίζουμε πλαίσιο αυξημένης διαφάνειας και λογοδοσίας.

Το πετυχαίνουμε:
-αφαιρώντας εξουσίες από κεντρικές υπηρεσίες και μεταβιβάζοντας τις σε επίπεδο σχολικής μονάδας,
-κάνοντας πιο ευέλικτο και λειτουργικό το σχήμα των σχολικών συμβουλίων,
-αλλά και καθιερώνοντας διαγνωστικά τεστ αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος για μαθητές της έκτης τάξης του Δημοτικού και της τρίτης τάξης του Γυμνασίου στα μαθήματα της γλώσσας και των μαθηματικών.

Όσον αφορά στην αναγκαιότητα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, βάζουμε τέλος στο φαινόμενο εισαγωγής φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με χαμηλές βαθμολογίες.

Θέλουμε φοιτητές που θα γίνουν πτυχιούχοι και όχι «αιώνιοι» φοιτητές που χάνουν άσκοπα τα χρόνια τους.

Θέλουμε η νεολαία μας να επιλέγει δρόμους με προοπτική και όχι μονοδρόμους στασιμότητας.

Μια παρατήρηση έχω να κάνω όσον αφορά στις ρυθμίσεις για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση.

Η συγχώνευση των δομών που επιδιώκει το Υπουργείο Παιδείας είναι σωστή. Όμως, ζητώ από την Υπουργό, κα. Κεραμέως, η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης να συνεχίσει απρόσκοπτα την αυτόνομη λειτουργία της.

Από τα σπλάχνα της στελεχώνονται οι 26 Μητροπόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ υπό την φωτισμένη καθοδήγηση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα, κ.κ. Γεωργίου, οι απόφοιτοι της διακρίνονται για την επιστημονική τους αξιοσύνη.

Η εγγραφή τους στην Ακαδημία γίνεται μόνο μέσα από τη διαδικασία των Πανελληνίων εξετάσεων και συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα:
-Ιερατικών Σπουδών
-και Διαχείρισης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων.

Ως εκ τούτου, η συνέχιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης είναι η ελάχιστη αναγνώριση της πολύπλευρης συνεισφοράς της:
-στην Εκκλησία,
-την κοινωνία,
-τη Θεσσαλονίκη
-και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα.

Παρακαλώ, κυρία Υπουργέ, να εξετάσετε το θέμα με προσοχή.

Συνοψίζοντας, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι το πρωτογενές κεφάλαιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της ελληνικής κοινωνίας.

Μέσω αυτής διασφαλίζουμε στα παιδιά μας:
-αξιοπρέπεια
-και ευθύνη στις επιλογές τους,
κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό εφόσον αναλογιστούμε ότι στα χέρια τους κρατούν το μέλλον της πατρίδας μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η Κυβέρνηση πορεύεται κοιτάζοντας μπροστά και αγωνιώντας για το μέλλον των Ελλήνων.

Ό,τι έγινε στο παρελθόν αποτελεί ιστορία. Το μέλλον, όμως, είναι μπροστά μας και ως επί το πλείστον πρέπει να το διαμορφώνουν εκείνοι που τολμούν για το καλύτερο.
Μπροστά μας έχουμε μια μεγάλη πρόκληση και η Νέα Δημοκρατία, ως η παράταξη της ευθύνης και των μεταρρυθμίσεων που αλλάζει την Ελλάδα, υπερψηφίζει το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας.

Σας ευχαριστώ.