Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους μυδοκαλλιεργητές

Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους μυδοκαλλιεργητές Κύριο

Αρ. πρωτ.: 5585

Θεσσαλονίκη, 12 Φεβρουαρίου 2019
Προς Υπουργό:
-Οικονομικών
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους μυδοκαλλιεργητές»

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού Κόλπου που δραστηριοποιούνται σε έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς στην περιοχή του Θερμαϊκού καλλιεργείται το 80 με 90% της εθνικής παραγωγής σε μύδια, με το μεγαλύτερο ποσοστό μάλιστα να αποτελεί εξαγώγιμο προϊόν.
Και ενώ οι ίδιοι οι επαγγελματίες του κλάδου οφείλουν να είναι συνεπείς στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και παράλληλα προσπαθούν να ζήσουν τις οικογένειές τους, ακόμα περιμένουν την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για το 3ο τετράμηνο του 2017 και για όλο το έτος 2018.
Το γεγονός αυτό δημιουργεί σωρεία λειτουργικών προβλημάτων σε επαγγελματικό επίπεδο, ενώ την ίδια στιγμή υποβαθμίζεται το βιοτικό επίπεδο των μυδοκαλλιεργητών που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε όλες τις υποχρεώσεις τους.
Η πρακτική αυτή της παρατεταμένης καθυστέρησης στην απόδοση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους δικαιούχους μυδοκαλλιεργητές ελλοχεύει τον κίνδυνο να θέσει σε πλήρη απαξίωση έναν δυναμικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας με σημαντικά εξαγωγικά χαρακτηριστικά.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Για ποιους λόγους έχει καθυστερήσει η απόδοση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους μυδοκαλλιεργητές με αποτέλεσμα να υπάρχουν οφειλές από το 3ο τετράμηνο του 2017;

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν άμεσα τα αρμόδια Υπουργεία, ώστε να εξοφληθούν οι οφειλές της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους μυδοκαλλιεργητές για το υπόλοιπο του 2017 και το σύνολο του 2018;