Σύμβουλος του υπουργού Παιδείας "φακελώνει" φοιτητές ανάλογα με τις πεποιθήσεις τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σύμβουλος του υπουργού Παιδείας "φακελώνει" φοιτητές ανάλογα με τις πεποιθήσεις τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών Κύριο

Αρ. πρωτ.: 5223

Θεσσαλονίκη, 31 Ιανουαρίου 2019

Προς:
-Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Σύμβουλος του υπουργού Παιδείας "φακελώνει" φοιτητές ανάλογα με τις πεποιθήσεις τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών»

Σε μια συγκαλυμμένη προσπάθεια να «φακελώσει» τους φοιτητές του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ανάλογα με τις πεποιθήσεις τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών, προχώρησε ο πρόεδρος του παραπάνω τμήματος, κ. Θεοχάρης Αθανασιάδης, στις εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019.
Λίγες μόνο ημέρες μετά τη θυελλώδη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο, η οποία προκάλεσε την αγανάκτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, ο παραπάνω πανεπιστημιακός, ο οποίος... τυγχάνει να είναι σύμβουλος του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου, αλλά και μέλος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, διενεργεί άτυπο... δημοψήφισμα με πρόσχημα τις φοιτητικές εξετάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, στο δεύτερο θέμα των εξετάσεων ρωτά τους φοιτητές του εάν μπορούν να παρουσιάσουν τις βασικές ρυθμίσεις αυτής της Συμφωνίας, ποια είναι η προσωπική τους άποψη για αυτήν και αν θα μπορούσαν να αντλήσουν στοιχεία και επιχειρήματα από την ιστορία προκειμένου να υποστηρίξουν την άποψή τους.
Αν και στις διευκρινήσεις ο κ. Αθανασιάδης υποστηρίζει πως όσοι επιλέξουν να απαντήσουν το δεύτερο θέμα δεν θα αξιολογηθούν για το αν θα ταχθούν υπέρ ή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά για την ικανότητά τους να υποστηρίξουν πειστικά και με επιχειρήματα τις θέσεις τους, η επιλογή του συγκεκριμένου ερωτήματος έχει προκαλέσει έντονη αναστάτωση στους φοιτητές. Αφενός γιατί όσοι επέλεξαν να τοποθετηθούν επί του συγκεκριμένου ερωτήματος ανησυχούν δικαιολογημένα ότι θα «φακελωθούν» από τον Πρόεδρο του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων για μελλοντικές τους βαθμολογήσεις και αφετέρου διότι ο συγκεκριμένος καθηγητής (με έντονη αρθρογραφία στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ) έχει εκφράσει πολλές φορές δημόσια τις ενστάσεις και αντιρρήσεις του αναφορικά με την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, όπως γράφτηκε και στον Τύπο μετά τον ορισμό του από τον κ. Γαβρόγλου ως μέλος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, στις διαλέξεις που έχει δώσει κατά καιρούς ο κ. Αθανασιάδης έχει αποκαλέσει «εθνικίστρια» την Πηνελόπη Δέλτα, «τοκογλύφο» τον στρατηγό Μακρυγιάννη, ενώ έκανε λόγο για... δήθεν καταστροφές του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής καταστροφής.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι εξυπηρετεί το συγκεκριμένο ερώτημα στην παρούσα χρονική συγκυρία, δεδομένου ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών πραγματοποιήθηκε ελάχιστα 24ωρα πριν τις εξετάσεις;

- Πόσο συναφές είναι το ερώτημα που έθεσε στους φοιτητές του με το επιστημονικό πεδίο του τμήματος;

- Δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος καθηγητής, ο οποίος τυγχάνει να είναι και Πρόεδρος του τμήματος, έχει τοποθετηθεί δημόσια υπέρ της... οικουμενικότητας της Μακεδονίας, πόσο ασφαλείς ως προς την αντικειμενική αξιολόγηση του γραπτού τους μπορούν να αισθάνονται οι φοιτητές που θα ταχθούν κατά της Συμφωνίας;