Ακόμα περιμένουν την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017 εκατοντάδες δικαιούχοι

Ακόμα περιμένουν την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017 εκατοντάδες δικαιούχοι Κύριο

Αρ. πρωτ.: 1729

Θεσσαλονίκη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Προς την Υπουργό
-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Ακόμα περιμένουν την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017 εκατοντάδες δικαιούχοι»

Όμηροι της διοίκησης του ΕΦΚΑ φαίνεται να είναι εκατοντάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες που περιμένουν την εκκαθάριση των ασφαλιστικών τους εισφορών για το έτος 2017. Οι δικαιούχοι παρά το γεγονός ότι υπερφορολογήθηκαν, υπήρξαν συνεπείς καταβάλλοντας τις ασφαλιστικές τους εισφορές και σήμερα σχεδόν δύο χρόνια μετά ακόμα περιμένουν την επιστροφή των χρημάτων τους.
Η διοίκηση του οργανισμού ανακοίνωσε πριν από πέντε μήνες και συγκεκριμένα στις 10 Μαΐου 2018 με σχετικό δελτίο τύπου ότι ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών για το έτος 2017.
Ωστόσο, διαβάζοντας πιο προσεκτικά την ανακοίνωση η διαδικασία φαίνεται ότι δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς αφορά μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες που ασκούσαν κατά το έτος 2017 αποκλειστικά επιχειρηματική ή αγροτική δραστηριότητα.
Οι υπόλοιπες κατηγορίες, δηλαδή όσοι είχαν παράλληλη μισθωτή απασχόληση και οι αμειβόμενοι με ΔΠΥ παρ. 9 αρ.39 Ν.4387/2016, βρίσκονται σε αναμονή, καθώς η διαδικασία εκκαθάρισης είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Από ότι φαίνεται τα επικοινωνιακά τεχνάσματα αποτελούν πάγια πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, η οποία και σε αυτήν την περίπτωση εμπαίζει τους πολίτες, καθώς ο ΕΦΚΑ παρουσιάζει πλεονάσματα δεσμεύοντας και μη καταβάλλοντας στους δικαιούχους τα οφειλόμενα ποσά με συνεχείς καθυστερήσεις των ασφαλιστικών τους εκκαθαρίσεων.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

-Ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των δικαιούχων, που περιμένουν ακόμα να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης των ασφαλιστικών τους εισφορών για το έτος 2017;

-Ποιο είναι το συνολικό ύψος των οφειλόμενων ποσών;

-Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ενημερωθούν οι δικαιούχοι;

-Υπάρχει πρόβλεψη να καταβληθούν εντόκως τα οφειλόμενα ποσά της εκκαθάρισης των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017, δεδομένου ότι οι δικαιούχοι περιμένουν σχεδόν δύο χρόνια;