Δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ στο ΚΥ Ζαγκλιβερίου

Δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ στο ΚΥ Ζαγκλιβερίου Κύριο

Αρ. πρωτ.: 1109

Θεσσαλονίκη 31 Αυγούστου 2018

Προς Υπουργό Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ στο ΚΥ Ζαγκλιβερίου»

Συνεχή και διαρκώς αυξανόμενα φαίνεται να είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται στο Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου του Δήμου Λαγκαδά, λόγω της έλλειψης προσωπικού στα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, που καλύπτουν τις ανάγκες διακομιδής των ασθενών τόσο του Δήμου, όσο και των όμορων περιοχών.
Η περιοχή της υγειονομικής κάλυψης που καλούνται να εξυπηρετήσουν από το Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβερίου περιλαμβάνει τους Δήμους Λαγκαδά και Βόλβης, καθώς και περιοχές της ορεινής Χαλκιδικής. Πρόκειται για μία μεγάλη έκταση με κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού τους θερινούς μήνες λόγω τουρισμού, αλλά και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις.
Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων στα Λαγκαδίκια, που έχει αυξήσει τις επιχειρησιακές ανάγκες και τις διακομιδές από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.
Η απουσία σταθμού ΕΚΑΒ στην περιοχή, και πιο συγκεκριμένα στο Κέντρο Υγείας Ζαγκλιβέριου δημιουργεί ένα μεγάλο κενό και υποβαθμίζει την υγειονομική κάλυψη της ευρύτερης περιοχής, αλλά και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΕΚΑΒ.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να διασφαλισθεί η εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Ζαγκλιβερίου και κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε διακομιδές με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στην περιοχή;

-Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να εξετάσει τη δυνατότητα ίδρυσης σταθμού ΕΚΑΒ στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Υγείας Ζαγκλιβερίου και εάν ναι ποιο είναι το πλάνο υλοποίησης της δράσης;