«Αναγκαία η ενίσχυση του ναυτιλιακού τομέα της χώρας μας»

«Αναγκαία η ενίσχυση του ναυτιλιακού τομέα της χώρας μας» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 155/19.07.2018

Θεσσαλονίκη 19 Ιουλίου 2018

Προς Υπουργό:

- Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Αναγκαία η ενίσχυση του ναυτιλιακού τομέα της χώρας μας»

Απογοητευτική είναι η θέση της χώρας μας, αναφορικά με την κατάταξη των διεθνών ναυτιλιακών κέντρων, όπου η Ελλάδα για πρώτη φορά είναι εκτός των δέκα δημοφιλέστερων ναυτιλιακών κέντρων του κόσμου. Η υποχώρηση κατά μια θέση της χώρας μας στη διεθνή κατάταξη προκαλεί εύλογο προβληματισμό, δεδομένου ότι ανέκαθεν στην πατρίδα μας ήταν έντονο το ναυτιλιακό στοιχείο, με τα οφέλη να είναι πολλαπλά για την εθνική μας οικονομία. Παρόλο το γεγονός, ότι το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο, η πολιτεία δεν δίνει τα απαραίτητα κίνητρα και δεν δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για την προσέλκυση και περαιτέρω ανάπτυξη ναυτιλιακών δραστηριοτήτων, αλλά εφαρμόζει ένα ασταθές φορολογικό σύστημα, με αποτέλεσμα η χώρα μας να κατατάσσεται σε χαμηλές θέσεις μεταξύ των διεθνών ναυτιλιακών κέντρων.
Η προσέλκυση επιχειρήσεων, που σχετίζονται με την θάλασσα και το ναυτιλιακό τομέα απαιτεί την δημιουργία συνθηκών συνεχούς ανταγωνισμού και καινοτομίας. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί ένα βασικό στοιχείο, αυτό του μεγάλου εμπορικού στόλου, που διαθέτει η Ελλάδα. Η ελληνική ναυτιλία αναμφίβολα αποτελεί έναν από τους βασικότερους τομείς ενίσχυσης της εξωστρέφειας και της εθνικής μας οικονομίας. Παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον το σύνολο του ναυτιλιακού κόσμου της χώρας μας συνεχίζει να επενδύει και να επεκτείνεται, αφήνοντας το αποτύπωμά του διεθνώς. Εν μέσω αυξανόμενου διεθνούς ανταγωνισμού η παρουσία του ελληνόκτητου εμπορικού στόλου αποτελεί ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Προς αυτή την κατεύθυνση και λαμβάνοντας υπόψη τις γενικότερες συνθήκες, το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει με την πολιτική του να δημιουργήσει συνθήκες προσέλκυσης ναυτιλιακών δραστηριοτήτων στη χώρα μας, έτσι ώστε η πατρίδα μας να γίνει και πάλι ένα από τα σημαντικότερα ναυτιλιακά κέντρα παγκοσμίως.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Με ποιον τρόπο προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να ενισχύσει τον ναυτιλιακό τομέα της χώρας μας, δεδομένου ότι η πατρίδα μας για πρώτη φορά κατατάσσεται εκτός της δεκάδας των σημαντικότερων ναυτιλιακών κέντρων διεθνώς;