«Τεράστιες ζημιές στη Μαυρούδα του Δήμου Βόλβης»

«Τεράστιες ζημιές στη Μαυρούδα του Δήμου Βόλβης» Κύριο

Αρ. πρωτ.: 102/18.07.2018

Θεσσαλονίκη, 18 Ιουλίου 2018

Προς Υπουργό:

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Τεράστιες ζημιές στη Μαυρούδα του Δήμου Βόλβης»

Τεράστιες ζημιές και σημαντικές καταστροφές από την χθεσινή έντονη βροχόπτωση, σημειώθηκαν στην Μαυρούδα του Δήμου Βόλβης. Δεν πέρασαν παρά ελάχιστες μέρες, που ο Δήμος Βόλβης κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έπειτα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν περιοχές του Δήμου. Αυτή τη φορά η ισχυρή καταιγίδα άφησε πίσω της ολοκληρωτική καταστροφή, με τις περισσότερες ζημιές να παρατηρούνται στις καλλιέργειες, όπως αυτή της ρίγανης. Σημειωτέον ότι η Μαυρούδα είναι κατεξοχήν το χωριό της ρίγανης, με τους παραγωγούς να μην έχουν προλάβει να συλλέξουν τη σοδειά τους, η οποία καταστράφηκε σχεδόν εξολοκλήρου από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Ως εκ τούτου, οι ίδιοι βρίσκονται σε απόγνωση με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, καθώς οι ζημιές στις καλλιέργειές τους είναι πολλές, την στιγμή που το εισόδημά τους συνεχώς μειώνεται, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Η καταστροφή είναι ολοκληρωτική με αποτέλεσμα να αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες και άλλες υποχρεώσεις τους. Είναι προφανές, ότι το πλήγμα που δέχτηκαν στην παραγωγή τους οι καλλιεργητές είναι μεγάλο. Ως εκ τούτο το αρμόδιο Υπουργείο οφείλει άμεσα να επιληφθεί του θέματος και να προχωρήσει στην άμεση αποζημίωση των πληγέντων καλλιεργητών, αλλά και να λάβει μέτρα κάλυψης και ανακούφισης των παραγωγών.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο, διαμέσου των υπηρεσιών του να προβεί στην άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους πληγέντες καλλιεργητές ρίγανης στη Μαυρούδα του Δήμου Βόλβης;