Υπολειτουργούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

Υπολειτουργούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Κύριο

Αρ. πρωτ.: 6751

Θεσσαλονίκη 12 Ιουνίου 2018

Προς:

-Υπουργό Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Υπολειτουργούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας»

Την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Μανώλης Αναγνωστάκης» του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) μία ενδιαφέρουσα εκδήλωση, προκειμένου οι πολίτες να μάθουν πως μπορούν να βοηθήσουν ανθρώπους που παρουσιάζουν έκτακτα προβλήματα υγείας, μέχρι να έρθει εξειδικευμένη βοήθεια.
Στην εκδήλωση αυτή μίλησαν διακεκριμένοι επιστήμονες από το χώρο της υγείας, πανεπιστημιακοί καθηγητές αλλά και διευθυντές Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι οποίοι μεταξύ άλλων επισήμαναν τα παρακάτω:
- Σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια, ενώ σε κάθε κλίνη ΜΕΘ πρέπει να αντιστοιχούν 6 νοσηλευτές, στην Ελλάδα αντιστοιχούν περίπου 2,2.
- Στην πατρίδα μας λειτουργούν 54 ΜΕΘ που διαθέτουν 638 κλίνες, εκ των οποίων διαχρονικά οι 120-150 είναι κλειστές.
- Η Θεσσαλονίκη διαθέτει 102 κλίνες, εκ των οποίων περίπου το 20% δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού.
- Για τις ΜΕΘ προσλαμβάνονται μέσω ΟΑΕΔ ή ΚΕΕΛΠΝΟ συμβασιούχοι νοσηλευτές, οι οποίοι μέχρι να μάθουν να λειτουργούν τις ΜΕΘ αποχωρούν λόγω λήξεως των συμβάσεών τους.
- Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την ειδικότητα του εντατικολόγου, ήδη το 40% των θέσεων για ειδικότητα παραμένουν κενές.
- Υπάρχει ανάγκη λειτουργίας Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για ασθενείς που η κατάστασή τους σταθεροποιείται μετά από τη νοσηλεία σε ΜΕΘ, προκειμένου να αποδεσμεύονται κλίνες για άλλους ασθενείς. Στη Θεσσαλονίκη σήμερα δεν λειτουργεί καμία Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
Γίνεται σαφές, ειδικά όταν διατυπώνονται απόψεις από εξειδικευμένους επιστήμονες, ότι το αρμόδιο υπουργείο πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα των ΜΕΘ, προκειμένου να σωθούν επιπλέον ζωές ανθρώπων που νοσηλεύονται σε αυτές.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει για τη μόνιμη στελέχωση των ΜΕΘ τόσο με ιατρούς, όσο και με νοσηλευτικό προσωπικό;

2. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας;