«Κολλημένη στη γραφειοκρατία η θαλάσσια συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης»

«Κολλημένη στη γραφειοκρατία η θαλάσσια συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης» Κύριο

Αρ. πρωτ.:1211/16.11.2017

Θεσσαλονίκη, 16 Νοεμβρίου 2017

Προς:
-Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών
-Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Κολλημένη στη γραφειοκρατία η θαλάσσια συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης»

Κολλημένη στη γραφειοκρατία και ξεχασμένη περισσότερα από δυο χρόνια στα συρτάρια της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων, περιμένοντας εξέταση και έγκριση, παραμένει η θαλάσσια αστική συγκοινωνία Θεσσαλονίκης.
Αν και το έργο είναι ώριμο μελετητικά, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα στις 13 Νοεμβρίου 2017 η ιστοσελίδα «Voria.gr», καθώς η σχετική μελέτη για τους περιβαλλοντικούς όρους έχει εγκριθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς, η διυπουργική επιτροπή της ΕΣΑΛ δεν έχει ασχοληθεί ακόμη με το θέμα της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης. Ο λόγος είναι οι αντιρρήσεις που εκφράζει το υπουργείο Περιβάλλοντος στην κατασκευή των κτηρίων που προβλέπεται να δημιουργηθούν στις ειδικές εξέδρες που θα είναι μέσα στη θάλασσα, εντός των οποίων θα λειτουργούν τα εκδοτήρια των εισιτηρίων και η αίθουσα αναμονής του επιβατικού κοινού. Μάλιστα το αρμόδιο Υπουργείο, σύμφωνα πάντα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, έχει διαμηνύσει πως ή θα αφαιρεθούν τα κτήρια ή θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει την αδειοδότηση εντός λιμενικής ζώνης.
Μοιραία, η σημαντική καθυστέρησή έχει ως αποτέλεσμα να μην εγκρίνεται η μελέτη περιβαλλοντικών όρων που θα επιτρέψει τη δημοπράτηση του έργου και άρα να μην προχωρά η κατασκευή ενός έργου που θα συνδέει ακτοπλοϊκά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τους Νέους Επιβάτες.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Πότε θα γνωμοδοτήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων υπέρ της δημιουργίας των στεγάστρων που θα λειτουργούν τα εκδοτήρια και ο χώρος υποδοχής επιβατών;

- Μετά την υπογραφή της παραπάνω γνωμοδότησης, τι χρονικό διάστημα απαιτείται για τη δημοπράτηση και έναρξη κατασκευής του έργου;

- Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν τα δρομολόγια της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης;