«Επιδρομές αγριόχοιρων στην επαρχία Λαγκαδά»

«Επιδρομές αγριόχοιρων στην επαρχία Λαγκαδά» Κύριο

Αρ. πρωτ.:1130/13.11.2017

Θεσσαλονίκη, 13 Νοεμβρίου 2017

Προς Υπουργό:
Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Επιδρομές αγριόχοιρων στην επαρχία Λαγκαδά»

Σε απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες στην ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά, καθώς συνεχίζονται ασταμάτητα οι επιδρομές αγριόχοιρων σε καλλιέργειες, με αποτέλεσμα οι ζημίες που υφίστανται να είναι τεράστιες. Τα περιστατικά των επιδρομών αγριόχοιρων, που παρατηρούνται έντονα από την προηγούμενη χρονιά και συνεχίζονται ασταμάτητα έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και καταστροφές στις καλλιέργειες, με τους αγρότες να ζητούν μέτρα προστασίας για την ευρύτερη περιοχή.
Δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης που βρίσκονται οι αγρότες και οι παραγωγοί, τα παραπάνω περιστατικά της αύξησης των αγριόχοιρων και οι επιδρομές τους σε καλλιέργειες δυσχεραίνουν τον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής. Οι ζημίες είναι τεράστιες, το κόστος μεγάλο και η απόγνωση του αγροτικού κόσμου επιδεινώνεται διαρκώς. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει μέτρα στήριξης των αγροτών, οι καλλιέργειες των οποίων πλήττονται από τις επιδρομές αγριόχοιρων, πέραν των αποζημιώσεων που καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ και να ανακουφίσει έμπρακτα τους παραγωγούς αυτούς.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να προστατευθούν οι αγρότες της επαρχίας Λαγκαδά, οι καλλιέργειες των οποίων καταστρέφονται από τις επιδρομές των αγριόχοιρων;