«Προκλητική επίσκεψη του Τούρκου Αντιπροέδρου στη Θράκη»

«Προκλητική επίσκεψη του Τούρκου Αντιπροέδρου στη Θράκη» Κύριο

Αρ. πρωτ.:958/06.11.2017

Θεσσαλονίκη, 06 Νοεμβρίου 2017

Προς:
-Υπουργό Εξωτερικών
-Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
-Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Προκλητική επίσκεψη του Τούρκου Αντιπροέδρου στη Θράκη»

Διήμερη επίσκεψη, με πολλά ερωτηματικά ως προς τη στόχευσή της, στη Θράκη και την Αθήνα πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου. Μια επίσκεψη που είχε απαράδεκτες και προσβλητικές δηλώσεις από μέρος του, συνοδευόμενες από πλήθος παραβιάσεων του εναέριου χώρου της πατρίδας μας.
Ο κ. Τσαβούσογλου δεν δίστασε, μεταξύ άλλων, να μιλήσει ευθέως για «τουρκική μειονότητα στη Θράκη, η οποία αριθμεί 150.000 Τούρκους μουσουλμάνους», διαβεβαιώνοντας ότι η Τουρκία είναι πάντοτε κοντά στην «τουρκική μειονότητα» της Δυτικής Θράκης. Επίσης ανέφερε την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία», υποστηρίζονται ότι και εκεί υπάρχει «τουρκική μειονότητα», όπως επίσης στη Βουλγαρία και το Κόσοβο.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα μας, εκτός από τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, κ. Δραγασάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά, συναντήθηκε και με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γαβρόγλου, συζητώντας «θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», σύμφωνα με την λιτή ανακοίνωση του Υπουργείου.
Την ίδια ώρα που ο. Τσαβούσογλου βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, η Τουρκική επιθετικότητα κλιμακωνόταν. Συνολικά εννιά τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 60 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας στο κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο, καθώς και σε 10 παραβιάσεις του FIR Αθηνών, ενώ τουρκικό ελικόπτερο πέταξε δυο φορές πάνω από τα Ίμια, σε ύψος 100 και 800 ποδών αντίστοιχα.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Ποιος ήταν ο λόγος της επίσκεψης του Τούρκου αντιπροέδρου στη Θράκη και από ποιόν έλαβε άδεια;

- Ποια θα είναι η αντίδραση της Κυβέρνησης, μετά τις προκλητικές από μέρος του δηλώσεις με τις οποίες στην ουσία αμφισβητεί την Ελληνικότητα της Θράκης;

- Με αφορμή την λιτή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, για ποιόν λόγο η Κυβέρνηση επέλεξε άκρα μυστικότητα στις συναντήσεις της με τον κ. Τσαβούσογλου;