«Μεγάλη καθυστέρηση από το ΤΑΝ-ΤΕΑΔ στην έκδοση εκκαθαρίσεων για την εξαγορά πλασματικών ετών»

«Μεγάλη καθυστέρηση από το ΤΑΝ-ΤΕΑΔ στην έκδοση εκκαθαρίσεων για την εξαγορά πλασματικών ετών» Κύριο

Αρ. πρωτ.:760/30.10.2017

Θεσσαλονίκη, 30 Οκτωβρίου 2017

Προς:
-Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης
και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Μεγάλη καθυστέρηση από το ΤΑΝ-ΤΕΑΔ στην έκδοση εκκαθαρίσεων για την εξαγορά πλασματικών ετών»

Με μεγάλη καθυστέρηση, περίπου ένα χρόνο μετά την ψήφιση του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου, εκδόθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η με αριθμ. Φ.80000/οικ.Γ13/22702/966/30.05.2017 εγκύκλιος για την εξαγορά των πλασματικών ετών, βάζοντας τέλος στην «ομηρία» χιλιάδων ασφαλισμένων που ήταν εν αναμονή συνταξιοδότησης.
Δυστυχώς όμως, ενώ έχουν περάσει περίπου 5 μήνες από τότε, δεν έχουν αποσταλεί σχετικές διευκρινήσεις που αφορούν στην εξαγορά των πλασματικών ετών, με αποτέλεσμα τα ταμεία (που πλέον υπάγονται στον ΕΦΚΑ) να μην προχωρούν στις προβλεπόμενες ενέργειες. Ένα από τα ταμεία αυτά είναι και το ΤΑΝ-ΤΕΑΔ (Τομέας Ασφάλισης Νομικών και Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων), το οποίο παρόλο που έχει προχωρήσει στις αναγνωρίσεις του χρόνου για την εξαγορά πλασματικών ετών σε μέλη του, δεν έχει προβεί σε εκκαθαρίσεις για πληρωμές.
Αποτέλεσμα των δυσλειτουργιών είναι πολλοί ασφαλισμένοι που έχουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης να υφίστανται υλική αλλά και ηθική ζημία, αφού υποχρεώνονται να περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις εκκαθαρίσεις των ταμείων ώστε να καταβάλλουν τα ποσά που τους αναλογούν και να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξαγοράς των πλασματικών ετών.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Μέχρι πότε θα έχουν αποσταλεί οι διευκρινήσεις στο ΤΑΝ-ΤΕΑΔ, προκειμένου το ταμείο να είναι σε θέση να προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις για πληρωμές;

- Ποιος είναι ο αριθμός των εκκρεμών αιτήσεων στο παραπάνω ταμείο;

- Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθαρίσεων του συνόλου των εκκρεμοτήτων που αφορούν στην εξαγορά των πλασματικών ετών στο παραπάνω ταμείο;