«Μάστιγα για το Κράτος και την επιχειρηματικότητα οι συνεχείς αλλαγές της φορολογικής νομοθεσίας»

«Μάστιγα για το Κράτος και την επιχειρηματικότητα οι συνεχείς αλλαγές της φορολογικής νομοθεσίας» Κύριο

Αρ. πρωτ.:593/23.10.17

Θεσσαλονίκη, 23 Οκτωβρίου 2017

Προς:
-Υπουργό Οικονομικών
-Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ
«Μάστιγα για το Κράτος και την επιχειρηματικότητα οι συνεχείς αλλαγές της φορολογικής νομοθεσίας»

Διαχρονικά, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Ελληνικού Κράτους είναι η πολυνομία, η οποία δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα, τόσο στην κατανόηση του τι ισχύει τελικά στην πατρίδα μας, όσο και στην εν γένει λειτουργία της κρατικής μηχανής που για τον παραπάνω κυρίως λόγο είναι αναποτελεσματική.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του www.capital.gr, το οποίο επικαλείται αναφορές επιχειρηματικών συνδέσμων αλλά και δικαστικές πηγές, η Ελλάδα κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ πολυνομίας στη φορολογική νομοθεσία, με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και την αποθάρρυνση των επίδοξων επενδυτών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε διάστημα 50 μηνών, σε 4 από τους βασικότερους νόμους που εφαρμόστηκαν το 2014 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών, ΕΝΦΙΑ, κλπ) έγιναν 82 μεταβολές, προσθέτοντας ή καταργώντας ταυτόχρονα διάφορες διατάξεις. Δηλαδή, κάθε 20 ημέρες τροποποιείται κάποιος από τους παραπάνω νόμους. Σύμφωνα μάλιστα με το ίδιο δημοσίευμα, στην Ελλάδα από το 1975 έχουν ψηφιστεί πάνω από 250 φορολογικοί νόμοι.
Εκτός των ανωτέρω, η Ελλάδα είναι η πρώτη από τις 26 χώρες της Ε.Ε. στον αριθμό εκκρεμών υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια, αφού εκεί μεταφέρονται κατά βάση τα προβλήματα λειτουργίας του κράτους. Μέχρι το καλοκαίρι του 2017 στα Δικαστήρια εκκρεμούσαν 288.229 υποθέσεις, από τις οποίες οι 245.795 εκκρεμούσαν στα Πρωτοδικεία και οι 42.434 στα Εφετεία, ενώ από τις παραπάνω οι 58.082 αφορούν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια ψηφίστηκαν 38 νόμοι για την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης, τα προβλήματα όμως δεν λύθηκαν, αφού οι όποιες δικονομικές ρυθμίσεις τελικά δεν πλήττουν τη ρίζα του προβλήματος.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προχωρήσουν προκειμένου να απλουστευθεί η φορολογική νομοθεσία και να σταματήσει η «βιομηχανία» έκδοσης νόμων και εγκυκλίων;

- Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα Διοικητικά Δικαστήρια από τις χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμούν εδώ και πολλά έτη;