Ο υψηλός ΕΝΦΙΑ απειλεί τα ιδρύματα προστασίας παιδιών

Ο υψηλός ΕΝΦΙΑ απειλεί τα ιδρύματα προστασίας παιδιών Κύριο

Αρ. πρωτ.: 8357

Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2017

Προς:
-Υπουργό Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Ο υψηλός ΕΝΦΙΑ απειλεί τα ιδρύματα προστασίας παιδιών»

Για ακόμη μία χρονιά δεκάδες κοινωφελή ιδρύματα, ιδρύματα προστασίας παιδιών και Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη του ΕΝΦΙΑ. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ επιμένει να ζητά μέσω της επιβολής του ΕΝΦΙΑ από τους φορείς προστασίας παιδιών και αδυνάμων, όπως το «Χαμόγελο του Παιδιού», τα «Παιδικά Χωριά SOS», το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Μέλισσα» στη Θεσσαλονίκη, το Ίδρυμα Γεωργ. & Αικ. Χατζηκώνστα –Εκπαιδευτικής Μέριμνας Νέων και πολλά ακόμα σε όλη την επικράτεια, να καταβάλουν υπέρογκα ποσά, καθιστώντας επισφαλή την εύρυθμη λειτουργία τους.
Πρόκειται για ιδρύματα με μεγάλη κοινωνική προσφορά, που έχουν δοκιμαστεί εδώ και χρόνια, καλύπτοντας μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις υπηρεσίες και παροχές προς τους κοινωνικά αδυνάμους και κυρίως τα απροστάτευτα παιδιά, που θα έπρεπε να παρέχονται από το ίδιο το Κράτος.
Εν μέσω μάλιστα της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα η προσφορά τους γίνεται ακόμα πιο πολύτιμη, καθώς έχουν αυξηθεί οι ανάγκες, τη στιγμή μάλιστα που μειώνονται οι οικονομικοί τους πόροι.
Η Κυβέρνηση με το πρόσχημα ότι εκμεταλλεύονται τα κληροδοτήματα που έχουν στη διάθεσή τους από δωρεές τους επιβάλλει σχεδόν τιμωρητικά υπέρογκα ποσά για τον ΕΝΦΙΑ, όπως 70.335.24 € στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και 95.000€ στα «Παιδικά Χωριά SOS», ποσά που προφανώς αδυνατούν να καλύψουν.
Την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο με αντίστοιχη κατατεθείσα ερώτηση με αριθμό πρωτοκόλλου 8046/08.09.2016 και θέμα «Ο υψηλός ΕΝΦΙΑ απειλεί με λουκέτο ιδρύματα προστασίας παιδιών» τέθηκε το ζήτημα και πάλι προς το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο όμως ακόμα δεν έχει απαντήσει.
Απαντήσεις έδωσαν σπουδαίοι ιδιώτες που με τη μεγαλοψυχία τους ανέλαβαν να προχωρήσουν σε δωρεές και να καλύψουν τον ΕΝΦΙΑ για τα κοινωφελή αυτά ιδρύματα που προσφέρουν ουσιαστικό έργο και αποτελούν το σπίτι και την οικογένεια εκατοντάδων παιδιών που το έχουν ανάγκη. Ωστόσο σε μια ευνομούμενη και ανεπτυγμένη χώρα απαντήσεις θα έπρεπε να δίνει πρώτα το ίδιο το Κράτος.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να επανεξετάσει τα αιτήματα καταβολής των υπέρογκων ποσών του ΕΝΦΙΑ για τα κοινωφελή ιδρύματα που προσφέρουν σπουδαίο έργο, ώστε να μην διακυβευθεί η συνέχιση της λειτουργίας και της προσφοράς τους σε παιδιά και οικογένειες που το έχουν πραγματικά ανάγκη;

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να στηρίξει ουσιαστικά το έργο των φορέων και ιδρυμάτων που στηρίζουν ανήλικα παιδιά και που δοκιμάζονται από το υψηλό τίμημα του ΕΝΦΙΑ;