Σε άντρο παραβατικότητας μετατρέπεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Σε άντρο παραβατικότητας μετατρέπεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κύριο

Αρ. πρωτ.:6501/20.06.2017

Θεσσαλονίκη, 20 Ιουνίου 2017

Προς Υπουργό:

-Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
-Εσωτερικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Σε άντρο παραβατικότητας μετατρέπεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης»

Το μεγαλύτερο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα της χώρας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τα τελευταία χρόνια μετατρέπεται σταδιακά σε άντρο παραβατικότητας. Καθημερινά, εντός του ιδρύματος, γίνεται ανεξέλεγκτα διακίνηση ναρκωτικών ουσιών από εξωπανεπιστημιακά άτομα, ενώ παράλληλα παρατηρούνται πολλά κρούσματα βίας, κλοπών, ακόμη και πορνείας.
Παρά τις πολύ μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρύτανης, κ. Περικλής Μήτκας, και τις συνεχείς εκκλήσεις του προς την Πολιτεία να ενισχυθεί η αστυνόμευση στους χώρους του Ιδρύματος προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος κυριαρχίας της ανομίας, τα μέτρα που έχουν ληφθεί κατόπιν εορτής τους τελευταίους μήνες δεν έχουν αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Οι δυο νεκροί από υπερβολική χρήση ναρκωτικών εντός του ιδρύματος, τα σχεδόν καθημερινά αιματηρά επεισόδια, αλλά και οι διαρκείς επιθέσεις σε φοιτητές και εργαζόμενους του Πανεπιστημίου, αποτελούν απτές αποδείξεις του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και του καθεστώτος ανομίας που επικρατεί στον περιβάλλοντα χώρο του.
Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με την πλήρη αδιαφορία της Κυβέρνησης, που αντί να προστατεύσει τον πνευματικό πλούτο, την έρευνα και το μέλλον της νέας γενιάς ανοίγει εκ νέου θέμα ασύλου στα Πανεπιστήμια, ανάγκασε για πρώτη φορά 471 φοιτητές του Α.Π.Θ., να στείλουν επώνυμη επιστολή στον Πρύτανη κ. Περικλή Μήτκα αλλά και στον Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Κωνσταντίνο-Βασίλειο Κατσάμπαλο, μέσω της οποίας εκφράζουν και εκείνοι την αγωνία και τον προβληματισμό τους, τόσο για το σήμερα, όσο και το αύριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την ομαλοποίηση της κατάστασης εντός του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος;

- Πόσες συλλήψεις έχουν γίνει εντός και πέριξ του Πανεπιστημίου για εμπορία και κατοχή ναρκωτικών ουσιών;

- Πως αντιλαμβάνεται η Κυβέρνηση «τη θωράκιση του ακαδημαϊκού ασύλου» που έχει τεθεί στη διαβούλευση και τι απάντηση έχει να δώσει στους 471 φοιτητές που αγωνιούν για την τύχη του Ιδρύματος;