Αποκλεισμός των ΑΜΕΑ από τη δωρεάν μετακίνηση

Αποκλεισμός των ΑΜΕΑ από τη δωρεάν μετακίνηση Κύριο

Αρ. Πρωτ.: 5494/09.05.2017

Θεσσαλονίκη, 9 Μαΐου 2017

Προς Υπουργό:

-Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Αποκλεισμός των ΑΜΕΑ από τη δωρεάν μετακίνηση»

Χωρίς τέλος φαίνεται να είναι η ταλαιπωρία για μία από τις πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες συνανθρώπων μας, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αναφορικά με τη χορήγηση δελτίων για τις δωρεάν μετακινήσεις τους.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για έκδοση ή ανανέωση δελτίου μετακίνησης ΑμΕΑ έληξε στις 28 Φεβρουαρίου 2017. Ωστόσο, καθώς πρόκειται για άτομα που αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα υγείας σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στην έγκαιρη ενημέρωση με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι να μην μπορούν να ενημερωθούν για τις διαδικασίες και τις καταληκτικές ημερομηνίες.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι χωρίς τα απαραίτητα δελτία δωρεάν μετακινήσεων ατόμων με ειδικές ανάγκες έχουν μείνει ακόμα και όλοι όσοι έχουν περάσει από τις επιτροπές των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), τα αποτελέσματα των οποίων όμως ανακοινώνονται σε χρόνο μεταγενέστερο της εκπνοής της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, δηλαδή της 28η Φεβρουαρίου.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

-Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπισθεί η αδυναμία έκδοσης δελτίων δωρεάν μετακίνησης των ΑμΕΑ, από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας στους δικαιούχους που έχουν χάσει τις προθεσμίες;