Κυκλώματα επαιτείας κατακλύζουν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης

Κυκλώματα επαιτείας κατακλύζουν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης Κύριο

Θεσσαλονίκη, 26 Απριλίου 2017

Αρ. Πρωτ.:

Προς Υπουργό Εσωτερικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Κυκλώματα επαιτείας κατακλύζουν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης»

Μία τραγική πραγματικότητα βιώνουν καθημερινά δεκάδες ηλικιωμένοι άνθρωποι ή άτομα με ειδικές ανάγκες, που έχουν πέσει θύματα στα πλοκάμια ενός κυκλώματος σύγχρονης δουλεμπορίας, που δρα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα από την εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής (23.04.2017), κυκλώματα που ξεκινούν τη δράση τους κυρίως από τη γειτονική Βουλγαρία, μεταφέρουν ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες στη χώρα μας, όπου και τους εξαναγκάζουν στην επαιτεία.
Πρόκειται για ένα κύκλωμα που τοποθετεί σε κομβικά κεντρικά σημεία αυτοκινητόδρομων και κεντρικών οδών της πόλης Θεσσαλονίκης επαίτες, που στο τέλος της ημέρας τους παραδίδουν όσα χρήματα έχουν συγκεντρώσει επαιτώντας.
Οι όποιες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τον περιορισμό του φαινομένου δεν φαίνεται να δίνουν ουσιαστική απάντηση στο πρόβλημα, καθώς συνήθως βεβαιώνονται πταισματικές παραβάσεις ατόμων για επαιτεία, και αυτοί που συλλαμβάνονται είναι τα ίδια τα θύματα του κυκλώματος και όχι οι διακινητές.
Το φαινόμενο παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθώς εξαπλώνεται και στο εμπόριο ανακυκλώσιμων υλικών, με δεκάδες ρακοσυλλέκτες να αναζητούν ανακυκλώσιμα υλικά στους κάδους της Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια να τα πωλούν ή να τα μεταφέρουν στη χώρα προέλευσής τους. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις το 5-7% των ανακυκλώσιμων υλικών της πόλης συγκεντρώνεται από τους ρακοσυλλέκτες.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες έχει προβεί μέχρι σήμερα η Ελληνική Αστυνομία για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των σύγχρονων δουλεμπόρων που δρουν στους δρόμους της Θεσσαλονίκης;

-Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο το φαινόμενο και να προστατευθούν τόσο τα ίδια τα θύματα όσο και η δημόσια ασφάλεια;