Δραματική αύξηση λουκέτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη

Δραματική αύξηση λουκέτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη Κύριο

Θεσσαλονίκη, 3 Απριλίου 2017

Αρ. Πρωτ.: 4733/03.04.2017

Προς Υπουργούς:
- Οικονομικών
-Οικονομίας και Ανάπτυξης

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Δραματική αύξηση λουκέτων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη»

Τραγική καταγράφεται η κατάσταση στον κλάδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σύμφωνα με στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, και συνεπώς για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.
Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2017, μέσα σε 90 ημέρες, 220 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο, ενώ μόλις 82 έκαναν έναρξη στο μητρώο του ΒΕΘ. Κατά μέσο όρο δηλαδή 2,4 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη εγκαταλείπουν τον επιχειρηματικό στίβο υπό το βάρος της υπερφορολόγησης και των πολιτικών χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό που ακολουθεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ.
Το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά λόγω της συνεχιζόμενης και χωρίς αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η έλλειψη ρευστότητας, η μείωση της κατανάλωσης λόγω οικονομικής αδυναμίας, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια την επιχειρηματικότητα και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες βιοτεχνικές μονάδες σε κλείσιμο ρολών. Η κατάσταση αυτή στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας που πλήττεται από πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, έχει ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα και όσο παρατείνεται τόσο πιο δύσκολη θα είναι η αναστροφή του κλίματος.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν άμεσα τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να στηριχθεί ουσιαστικά και να προστατευθεί η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη και να μην αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα ποσοστά ανεργίας με ακόμα επιπλέον λουκέτα;