Ψαλίδι 60% στις συντάξεις των νέων συνταξιούχων ΟΓΑ που παραμένουν αγρότες

Ψαλίδι 60% στις συντάξεις των νέων συνταξιούχων ΟΓΑ που παραμένουν αγρότες Κύριο

Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2017

Αρ. Πρωτ.: 4632

Προς Υπουργό:
-Εργασίας,
Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
-Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Ψαλίδι 60% στις συντάξεις των νέων συνταξιούχων ΟΓΑ που παραμένουν αγρότες»

Με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο 4387/2016, η κύρια σύνταξη όσων συνταξιούχων συνεχίζουν να έχουν επαγγελματική δραστηριότητα μειώνεται κατά 60%.
Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 20 ορίζεται ότι: «...στους εξ ιδίου δικαιώματος συνταξιούχους τους Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ, οι ακαθάριστες συντάξεις κύριες και επικουρικές καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60% για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή τη δραστηριότητα».
Στην παράγραφο 6 του ίδιου άρθρου σημειώνεται ότι «οι διατάξεις του παρόντος άρθρου έχουν εφαρμογή για όσους αναλάβουν εργασία ή θα αυτοαπασχοληθούν, γενικά, από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου και εντεύθεν, καθώς και τα πρόσωπα της παραγράφου 3 του άρθρου 4. Ειδικά για τα πρόσωπα που ανέλαβαν εργασία ή αυτοαπασχόληση πριν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου διατηρούνται σε ισχύ και εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 36 του νόμου 2676/1999, όπως αντικαταστάθηκε με τον ν.3863/2010, και ισχύει μέχρι την ημερομηνία έναρξης του παρόντος».
Ο παλαιότερος νόμος 3863/2010 εξαιρούσε τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ από το «πέναλτι» που και παλαιότερα προβλεπόταν για τους συνταξιούχους που αναλαμβάνουν εργασία, ωστόσο η ισχύς του παύει μετά την ενεργοποίηση του νέου Ασφαλιστικού.
Κατά συνέπεια, όσοι αγρότες θα βγαίνουν εφεξής στη σύνταξη θα πρέπει να μεταβιβάσουν τα δικαιώματά τους και να σταματήσουν κάθε παραγωγική δραστηριότητα που είχαν μέχρι τότε, εφόσον θέλουν να λάβουν ολόκληρη τη σύνταξή τους και να μη δουν το ποσό που λαμβάνουν να ψαλιδίζεται κατά 60%. Παράλληλα όμως, με το νέο ασφαλιστικό νόμο δεν θίγονται καθόλου περίπου 9.000 αγρότες ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, γεννηθέντες το 1949, οι οποίοι είχαν υποβάλει αιτήσεις και επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν από την 1η Ιουλίου του 2016.
Όσοι κατέθεσαν τα δικαιολογητικά για τη συνταξιοδότησή τους δεν γνώριζαν αν θα λάβουν ολόκληρη τη σύνταξη που δικαιούνταν ή θα περικοπεί ποσοστό 60%, επειδή συνεχίζουν να καλλιεργούν για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Ο νέος νόμος τους οδήγησε να μεταβιβάσουν άρον-άρον τα δικαιώματά τους και να απολέσουν τις αντίστοιχες επιδοτήσεις προκειμένου να διασώσουν τη σύνταξή τους. Ωστόσο για τους περισσότερους αυτό δεν κατέστη δυνατό, καθώς έπρεπε μέχρι τις 15 Ιουνίου, οπότε και εξέπνεε η προθεσμία, να κάνουν δήλωση διακοπής επαγγέλματος στη ΔΟΥ, εφόσον τηρούν λογιστικά βιβλία και να υποβάλουν αίτηση διαγραφής από το μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
Παράλληλα, οι αγρότες-ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ βρέθηκαν στον αέρα, αφού οι διαδικασίες έγκρισης και πληρωμής των εν λόγω ασφαλισμένων «πάγωσαν» λόγω της εμπλοκής με το άρθρο 20του νέου ασφαλιστικού νόμου, ο οποίος προέβλεπε «πέναλτι» 60% στις συντάξεις όσων συνέχιζαν να έχουν αγροτική δραστηριότητα ή καλλιεργητικά δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Εξετάζεται το ενδεχόμενο τροποποίησης διατάξεων του ανωτέρω νόμου, έτσι ώστε να προστατευθούν όσοι συνταξιούχοι αγρότες επιθυμούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν, αφού τελικά η αγροτική σύνταξη παραμένει ένα βοήθημα και η επιδότηση, τα δικαιώματα δηλαδή της ενιαίας ενίσχυσης, στην ουσία είναι ένας τίτλος;