Σε λίστες αναμονής για φάρμακα οι ασθενείς στη Θεσσαλονίκη

Σε λίστες αναμονής για φάρμακα οι ασθενείς στη Θεσσαλονίκη Κύριο

Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2017

Αρ. Πρωτ.:4609/29.03.2017

Προς Υπουργό Υγείας
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Σε λίστες αναμονής για φάρμακα οι ασθενείς στη Θεσσαλονίκη»

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία κρούουν οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε φάρμακα που παρατηρούνται στα φαρμακεία της πόλης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που σε καθημερινή βάση τουλάχιστον 15 άτομα βρίσκονται σε αναμονή ανά φαρμακείο προκειμένου να προμηθευτούν τα φάρμακά τους ενώ μπορεί να περιμένουν από 25 μέρες έως κα 3 ή 4 μήνες, ανάλογα με το φάρμακο που χρειάζονται.
Καθημερινά κατά μέσο όρο λείπουν 70-80 σκευάσματα από κάθε φαρμακείο και η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που οι ίδιοι φαρμακοποιοί έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν ο ένας τον άλλο και να βοηθήσουν τους πολίτες να λάβουν την αγωγή τους.
Πιο κρίσιμες είναι οι ελλείψεις που σημειώνονται σε εμβόλια, κυρίως για παιδιά ηλικίας από έξι μηνών έως 15 ετών, για ιλαρά, ανεμοβλογιά και ηπατίτιδα. Ενώ ακόμα πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά στα φάρμακα τα οποία ο ασθενής πρέπει να λάβει συγκεκριμένη στιγμή, όπως ινσουλίνες, φάρμακα για την υπέρταση, για το γαστρεντερικό κα. Ιδιαίτερα η ινσουλίνη είναι ένα φάρμακο που δεν μπορεί να αντικατασταθεί, όπως η αντιβίωση από σκεύασμα άλλης εταιρίας, καθώς η δοσολογία καθορίζεται με βάση το συγκεκριμένο φάρμακο που παίρνει ο ασθενής.
Η κατάσταση για τους ασθενείς γίνεται ακόμα πιο δύσκολη στις περιπτώσεις που λαμβάνουν πολλά φάρμακα, οπότε και λόγω ελλείψεων δυσκολεύονται να συμμορφωθούν στις αγωγές τους, ενώ τα φάρμακα που λείπουν είναι τέτοια που για να πάρει κάτι άλλο ο ασθενής, θα πρέπει ο γιατρός να αλλάξει όλο το σχήμα της θεραπείας του.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι ελλείψεις σε φάρμακα στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης;

-Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών των φαρμάκων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο των εξαγωγών φαρμάκων που κανονικά προορίζονται για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών;