Προβλήματα στη λειτουργία των δομών φιλοξενίας και κράτησης προσφύγων

Προβλήματα στη λειτουργία των δομών φιλοξενίας και κράτησης προσφύγων Κύριο

Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2017

Αρ. Πρωτ.:4607/29.03.2017

Προς Υπουργό:
-Εργασίας,
Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
-Μεταναστευτικής Πολιτικής

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα στη λειτουργία των δομών φιλοξενίας και κράτησης προσφύγων»

Η προσφυγική κρίση που μαστίζει όλη την Ευρώπη αλλά κυρίως τη χώρα μας, έχει οδηγήσει την Κυβέρνηση στη δημιουργία και λειτουργία πλήθους δομών φιλοξενίας και κράτησης προσφύγων-μεταναστών.
Για την αξιοπρεπή λειτουργία των παραπάνω δομών, μέσω του ΟΑΕΔ και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ είχαν προσληφθεί εντός του 2016, με οκτάμηνες συμβάσεις περίπου 2.500 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 1.700 παρέμειναν στις δομές και οι υπόλοιποι απασχολήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες των Δήμων.
Με δεδομένο ότι τον Απρίλιο λήγουν οι οκτάμηνες συμβάσεις και δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία κίνηση από τα αρμόδια Υπουργεία για την προκήρυξη νέων θέσεων που θα απασχοληθούν στις δομές, λαμβάνοντας υπόψη και τις αυξημένες προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές που αναμένεται να παρουσιαστούν τους καλοκαιρινούς μήνες, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι θα δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στη διαχείριση του όλου ζητήματος.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Ποιός είναι ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται για την ικανοποιητική λειτουργία των δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών;

-Με ποιόν τρόπο και βάση ποιού χρονοδιαγράμματος προβλέπεται να στελεχωθούν;