Ασυδοσία και ανομία στο “Μπιτ Παζάρ” στη Θεσσαλονίκη

Ασυδοσία και ανομία στο “Μπιτ Παζάρ” στη Θεσσαλονίκη Κύριο

Θεσσαλονίκη, 28 Μαρτίου 2017

Αρ. Πρωτ.:4536/28.03.2017

Προς Υπουργό:
-Εσωτερικών
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Ασυδοσία και ανομία στο "Μπιτ Παζάρ" στη Θεσσαλονίκη»

Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και το μεγάλο αριθμό προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αποκατάστασής τους, παραχωρήθηκαν στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Προσφύγων Θεσσαλονίκης οικόπεδα στην περιοχή της οδού Τοσίτσα. Εκεί κατασκευάστηκαν το 1928 διώροφα κτίρια, στο ισόγειο των οποίων λειτουργούν έως και σήμερα καταστήματα, στην πλειονότητά τους υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Δυστυχώς, όμως, παρά το γεγονός ότι καθημερινά συρρέουν για διασκέδαση χιλιάδες άτομα κυρίως νεαρής ηλικίας, οι συνθήκες χαρακτηρίζονται τουλάχιστον τριτοκοσμικές και επικίνδυνες χωρίς την παραμικρή αισθητική, αφού έχει γίνει «κατάληψη» στις έξι στοές του συγκροτήματος από καταστηματάρχες, με αυθαίρετη εξάπλωση των τραπεζοκαθισμάτων και με μηδενικές συνθήκες ασφάλειας.
Με το ΦΕΚ 229/4.11.2016, τεύχος ΑΑΠ της Υφυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Απόφαση 3428): «Χαρακτηρισμός ως διατηρητέων μεμονωμένων κτηρίων εντός του "ιστορικού τόπου" της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής αυτού, συνόλων κτηρίων-καταστημάτων της Στοάς Σαούλ, της αγοράς Μπιτ Παζάρ, της περιοχής Αγίου Μηνά και της Παλαιάς Λαχαναγοράς και καθορισμός ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης αυτών, καθώς και ειδικών χρήσεων των κτηρίων-καταστημάτων της αγοράς Μπιτ Παζάρ», επιχειρήθηκε η αναβάθμιση και ανάδειξη μεγάλου αριθμού ιστορικών κτιρίων της Θεσσαλονίκης.
Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει γίνει η παραμικρή προσπάθεια εφαρμογής του ανωτέρω νόμου, με αποτέλεσμα μέρα με την ημέρα η κατάσταση να γίνεται ακόμη πιο ανεξέλεγκτη, με τους ελέγχους τόσο της Δημοτικής Αστυνομίας, όσο και των άλλων αρχών έχουν ατονήσει.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Ποιός είναι ο ακριβής αριθμός των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στο συγκρότημα κατοικιών «Μπιτ Παζάρ»;

-Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης της ανωτέρω ιστορικής περιοχής, ύστερα και από τις ενέργειες του αρμόδιου Υπουργείου;