Αιτήσεις μετατάξεων εκπαιδευτικών στα δημόσια Ι.Ε.Κ.

Αιτήσεις μετατάξεων εκπαιδευτικών στα δημόσια Ι.Ε.Κ. Κύριο

Αρ. πρωτ.:4429/23.03.2017

Θεσσαλονίκη, 23 Μαρτίου 2017

Προς:
-Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης
-Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Αιτήσεις μετατάξεων εκπαιδευτικών στα δημόσια Ι.Ε.Κ.»

Με το Ν. 4440/02.12.2016 η Κυβέρνηση επεδίωξε την καθιέρωση Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας για τους πολιτικούς διοικητικούς υπαλλήλους, μόνιμους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, από μια δημόσια υπηρεσία σε άλλη με μετάταξη ή απόσπαση. Σκοπός του ανωτέρω νόμου είναι να επιτευχθεί η βέλτιστη αξιοποίηση και η ορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στις δημόσιες υπηρεσίες, παράλληλα με τη διευκόλυνση των υπαλλήλων να ενισχύσουν τις επαγγελματικές δεξιότητές τους, να αποκτήσουν εμπειρία σε θέσεις διαφόρων υπηρεσιών και να προωθήσουν την επαγγελματική σταδιοδρομία τους.
Σε διατάξεις του παραπάνω νόμου, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι όσοι αποσπασμένοι δεν υποβάλλουν αίτηση, ουσιαστικά θα επιστρέψουν στις οργανικές τους θέσεις στις 15 Απριλίου 2017.
Στη συνέχεια, με την υπ' αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.49Κ/5/οικ.32342/19-12-2016 ερμηνευτική εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης εξαιρέθηκαν οι εκπαιδευτικοί που στελεχώνουν τα δημόσια ΙΕΚ. Με το νέο Ν. 4456/01-03-2017 τελικά δόθηκε το δικαίωμα αίτησης μετάταξης στα δημόσια ΙΕΚ και τελικά με την υπ' αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ49Κ/25/οικ.8467/10-03-2017 ερμηνευτική εγκύκλιο οριστικοποιήθηκε ότι αίτηση μετάταξης δικαιούνται μόνο οι εκπαιδευτικοί για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
Εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι δεν υπάρχει κανένας συγκεκριμένος σχεδιασμός για αξιοποίηση και ορθολογική κατανομή του προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες, αφού κάθε τόσο, με τις αλλεπάλληλες αλλαγές και τις ερμηνευτικές εγκυκλίους πολλοί αποσπασμένοι υπάλληλοι τελούν σε πλήρη σύγχυση.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

-Πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των αιτήσεων μετάταξης εκπαιδευτικών στα δημόσια Ι.Ε.Κ.;

-Γιατί έχουν εκδοθεί από το Υπουργείο ερμηνευτικές εγκύκλιοι οι οποίες, σχεδόν αυθαίρετα, αλλάζουν όσα αναφέρονται ξεκάθαρα στους σχετικούς νόμους;