Σε αδιέξοδο οι μυδοκαλλιεργητές χωρίς την έκδοση αδειών

Σε αδιέξοδο οι μυδοκαλλιεργητές χωρίς την έκδοση αδειών Κύριο

Θεσσαλονίκη, 22 Μαρτίου 2017

Αρ. Πρωτ.:

Προς Υπουργό:
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Σε αδιέξοδο οι μυδοκαλλιεργητές χωρίς την έκδοση αδειών»

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι μυδοκαλλιεργητές, ένας από τους πιο σημαντικούς κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής στη Βόρεια Ελλάδα, λίγο καιρό μάλιστα πριν ξεκινήσει η νέα καλλιεργητική περίοδος στον Θερμαϊκό Κόλπο.
Πρόκειται για έναν κλάδο που οδηγείται στην εξαφάνιση με τη συνεχή μείωση των επαγγελματιών, καθώς δεν εκδίδονται νέες άδειες, ενώ δεν ανανεώνονται και οι παλαιότερες που εκκρεμούν. Χαρακτηριστικό της συρρίκνωσης του κλάδου αποτελεί το γεγονός ότι ενώ το 1990 είχαν εκδοθεί 71 άδειες, σήμερα νόμιμα λειτουργούν μόλις 23 παλαιές άδειες αξιοποιώντας μία μικρή έκταση 350 στρεμμάτων μέσα στη θάλασσα.
Μόνο στην περιοχή του Θερμαϊκού καλλιεργείται το 80 με 90% τη εθνικής παραγωγής σε μύδια, δηλαδή περίπου 30.000 τόνοι το χρόνο, με το μεγαλύτερο ποσοστό να αποτελεί σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν.
Η αδιαφορία στην έκδοση νέων αδειών ή ακόμα και για την ανανέωση παλαιότερων, ζημιώνει τόσο τους επαγγελματίες του κλάδου όσο και την τοπική και εθνική οικονομία. Την ίδια στιγμή λειτουργεί και ως ανασταλτικούς παράγοντας στο να επενδύσει ένας νέος άνθρωπος στον τόπο του και να ασχοληθεί επαγγελματικά με τις μυδοκαλλιέργειες.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Για ποιους λόγους το αρμόδιο Υπουργείο δεν εκδίδει νέες και δεν ανανεώνει παλαιότερες άδειες μυδοκαλλιεργητών, ώστε να μπορούν να δραστηριοποιούνται νόμιμα οι επαγγελματίες και να αναπτυχθεί περαιτέρω ο κλάδος;

-Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για τη δημιουργία και λειτουργία της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) στον Θερμαϊκό Κόλπο και σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο;