Μονοπωλιακές διαδικασίες στην είσπραξη λογαριασμών υπέρ τρίτων

Μονοπωλιακές διαδικασίες στην είσπραξη λογαριασμών υπέρ τρίτων Κύριο

Θεσσαλονίκη, 21 Μαρτίου 2017

Αρ. Πρωτ.: 4345

Προς Υπουργό Οικονομικών

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: «Μονοπωλιακές διαδικασίες στην είσπραξη λογαριασμών υπέρ τρίτων»

Την εποχή των κεφαλαιακών ελέγχων και του επαναπροσδιορισμού της χρήσης μετρητών και πλαστικού χρήματος από τους πολίτες, προβληματισμό προκαλεί μία διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις διαδικασίες εξόφλησης λογαριασμών υπέρ τρίτων.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4446/2016 μία εταιρία φαίνεται αποτελεί τον μοναδικό πάροχο είσπραξης πληρωμών έναντι τρίτων, δημιουργώντας καθεστώς μονοπωλίου στην ελληνική αγορά. Συνεπώς η είσπραξη λογαριασμών υπέρ τρίτων, όπως ΔΕΚΟ, τηλεφωνίας, ενέργειας κτλ, εάν δεν πραγματοποιούνται στις ίδιες τις εταιρείες μπορούν να πραγματοποιηθούν και από «ηλεκτρονικά πορτοφόλια», δυνατότητα που ωστόσο παρέχεται από μία μόνο εταιρεία.
Πρόκειται για τη δημιουργία ενός μονοπωλιακού καθεστώτος, που θα ζημιώσει χιλιάδες επαγγελματίες, για τους οποίους μέχρι σήμερα η είσπραξη λογαριασμών υπέρ τρίτων αποτελούσε ένα σημαντικό έσοδο, αυξάνοντας και με αυτόν τον τρόπο την επικινδυνότητα να μπουν και άλλα λουκέτα στην αγορά.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

-Επιβεβαιώνει το αρμόδιο Υπουργείο τον φωτογραφικό χαρακτήρα της εν λόγω διάταξης του νόμου 4446/2016, σύμφωνα με την οποία δημιουργείται μονοπωλιακό καθεστώς στις εισπράξεις λογαριασμών υπέρ τρίτων;

-Με βάση ποια κριτήρια μία και μόνο εταιρεία επιλέχθηκε για τις εισπράξεις λογαριασμών υπέρ τρίτων;

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να ενταχθούν και άλλες εταιρείες στις διαδικασίες εισπράξεων λογαριασμών υπέρ τρίτων, ώστε να διαφυλαχθεί το κοινό συμφέρον;