Σήμα κινδύνου από τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης

Σήμα κινδύνου από τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης Κύριο

Αρ. πρωτ.: 3990/08.03.2017

Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2017

Προς Υπουργό:

Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Σήμα κινδύνου από τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης»

Σε δεινή κατάσταση βρίσκονται τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, με τα περισσότερα από αυτά να κινδυνεύουν με λουκέτο και άλλα να προσπαθούν να επιβιώσουν στην δυσχερή οικονομική κατάσταση. Σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε πρόσφατα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, το προηγούμενο έτος έβαλαν λουκέτο 42 φαρμακεία και πολλά κάνουν τιτάνιες προσπάθειες να ανταπεξέλθουν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους. Η πτωτική πορεία των εσόδων των φαρμακείων της Θεσσαλονίκης κυμαίνεται από 50% έως 80% και αυτό επιβαρύνεται εξαιτίας της προκαταβολικής κατάθεσης χρημάτων, που ζητούν οι φαρμακοβιομηχανίες, προκειμένου να τροφοδοτήσουν τους φαρμακοποιούς. Σε αυτά έρχονται ασφαλώς να προστεθούν και τα χρήματα, που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ στα φαρμακεία από τα συσσωρευμένα χρέη.
Το 2016 έκλεισε με αρνητικούς δείκτες, οι οποίοι αποτυπώνονται ακόμη και σε σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά. Αποτέλεσμα αυτή της κατάστασης είναι να αυξηθούν τα λουκέτα, αλλά και να μειωθεί το προσωπικό, που απασχολείται στα φαρμακεία, με το ελαστικό ωράριο να κυριαρχεί. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να αναλάβει πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα, που επικρατεί στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, να καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ τα οφειλόμενα στους φαρμακοποιούς, έτσι ώστε οι φαρμακοποιοί να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να μην κινδυνεύσουν και άλλα φαρμακεία με λουκέτο.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Ποιο είναι το ύψος των χρημάτων, που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης;

- Σε ποιες ενέργειες, προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν και άλλα φαρμακεία με λουκέτο;