«Αύξηση των αιώνιων φοιτητών στα Πανεπιστήμια»

«Αύξηση των αιώνιων φοιτητών στα Πανεπιστήμια» Κύριο

Αρ. πρωτ.:3806/01.03.2017

Θεσσαλονίκη, 1 Μαρτίου 2017

Προς Υπουργό:

Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Αύξηση των αιώνιων φοιτητών στα Πανεπιστήμια»

Ραγδαία αύξηση των αιώνιων φοιτητών στα Πανεπιστήμια της χώρας παρατηρείται τα τελευταία χρόνια με τα στοιχεία να είναι ιδιαίτερα απογοητευτικά για το ανώτατο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό, ότι τα τελευταία 12 χρόνια οι αιώνιοι φοιτητές διπλασιάστηκαν και 1 στους 10 από όσους κατορθώνουν να πάρουν πτυχίο μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Ανύπαρκτη είναι επίσης και η σύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα αντιμετωπίζει προβλήματα δομής και ποιότητας με το αρμόδιο Υπουργείο να μην έχει χαράξει μια στρατηγική για την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Οι μοναδικές «τομές» που έκανε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η κατάργηση της αριστείας και η ενοχοποίηση της αξιοκρατίας.
Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να απενεχοποιήσει την έννοια της επιτυχίας, να ενθαρρύνει την καινοτομία στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, έτσι ώστε να συνδεθεί με τη αγορά εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ θα αναβαθμιστούν και θα βρεθούν στις πρώτες θέσεις για το επίπεδο γνώσης και επαγγελματικής κατάρτισης, που θα προσφέρουν. Με αιώνιους φοιτητές, με μειωμένα κονδύλια για την παιδεία, με έλλειψη ουσιαστικού σχεδίου το εκπαιδευτικό μας σύστημα θα υποβαθμίζεται διαρκώς και η σύνδεσή του με την αγορά εργασίας συνεχώς θα μειώνεται.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να αναβαθμιστούν τα Πανεπιστήμια της χώρας και να ενισχυθεί η σύνδεση της αγοράς με εργασίας με την εκπαίδευση;