Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μυδοκαλλιεργητές

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μυδοκαλλιεργητές Κύριο

Αρ. πρωτ.: 3394

Θεσσαλονίκη, 13 Φεβρουαρίου 2017

Προς Υπουργό:

Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μυδοκαλλιεργητές»

Ένας από τους πιο παραγωγικούς κλάδους, οι μυδοκαλλιεργητές αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, με αποτέλεσμα οι επιπτώσεις για την εθνική μας οικονομία να είναι πολλαπλές. Τα προβλήματα των μυδοκαλλιεργητών στην περιοχή Κυμίνων-Μαλγάρων αφορούν την Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών, η δημιουργία της οποίας είναι αναγκαία, όπως επίσης απαραίτητη είναι η υλοποίηση έργων υποδομής, όπως η διάνοιξη του διαύλου προς το λιμάνι και η κατασκευή οικίσκων για την στέγαση των καλλιεργητών. Σημαντικά είναι επίσης και τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι μυδοκαλλιεργητές αναφορικά με το φορολογικό και το ασφαλιστικό καθεστώς. Η μείωση των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών κρίνεται επιβεβλημένη, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Η ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας μπορεί να επέλθει μέσω της στήριξης του πρωτογενούς τομέα της χώρας, κάτι που επιμελώς αγνοεί η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι παραγωγοί-καλλιεργητές μυδιών στην περιοχή Κυμίνων-Μαλγάρων αποτελούν ένα δυναμικό κομμάτι της εθνικής μας οικονομίας, η στήριξη του οποίου με συγκεκριμένα μέτρα θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυσή του και την αναβάθμισή του ως εξαγωγικός κλάδος. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει υπόψη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των μυδοκαλλιεργητών και να μεριμνήσει για την επίλυσή τους, έτσι ώστε να τονώσει την εθνική μας οικονομία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να ενισχύσει τους παραγωγούς-καλλιεργητές μυδιών, που αποτελούν έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας μας;