Ληστρικό επιτόκιο του Υπ. Εργασίας στις εισφορές του ΕΦΚΑ

Ληστρικό επιτόκιο του Υπ. Εργασίας στις εισφορές του ΕΦΚΑ Κύριο

Αρ. πρωτ.:3163/06.02.2017

Θεσσαλονίκη, 06 Φεβρουαρίου 2017

Προς:
-Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΕΡΩΤΗΣΗ


«Ληστρικό επιτόκιο του Υπουργείου Εργασίας στις εισφορές του ΕΦΚΑ»

Περαιτέρω «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς βάζουν τα τελικά ειδοποιητήρια με τις νέες εισφορές βάσει εισοδήματος που καλούνται να πληρώσουν από 1ης Ιανουαρίου 2017 περίπου 1,6 εκατομμύρια ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ, του ΟΓΑ, καθώς και οι εργαζόμενοι που είναι μισθωτοί με ασφάλιση ΙΚΑ αλλά διατηρούν και μπλοκάκι για παροχή μη εξαρτημένης εργασίας σε έναν ή περισσότερους εργοδότες.
Ως γνωστόν η πρώτη δόση των εισφορών πρέπει να καταβληθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2017 και η δεύτερη έως τις 31 Μαρτίου του ίδιου έτους. Ωστόσο, εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία αφορά στον τρόπο εξόφλησης των εισφορών και περιλαμβάνεται στα λεγόμενα «ψιλά γράμματα» του σχετικού νόμου.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται και σε σχετικό δημοσίευμα, ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον ασφαλισμένο να πληρώσει έναντι των εισφορών, καταβάλλοντας είτε το 50%, είτε το 35% ή ακόμη και το 5% του μηνιαίου ποσού. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, το ποσό που δεν καταβάλλεται τοκίζεται μηνιαίως με 8%, γεγονός που κάνει ακόμη πιο δυσβάσταχτο το ύψος των εισφορών των επόμενων μηνών, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα επιτόκια της ΔΟΥ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι 0,73% μηνιαίως και ο πληθωρισμός στην Ελλάδα το Δεκέμβριο του 2016 έκλεισε στο 0,3%.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

-Με ποιο σκεπτικό ορίστηκε ως μηνιαίο επιτόκιο το 8% για όσους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ καταβάλλουν μέρος των εισφορών;

-Εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του παραπάνω επιτοκίου, το οποίο μπορεί κάλλιστα να χαρακτηρισθεί ως «ληστρικό»;