Αυλαία για την "Αντιγόνη" από το Λύκειο

Αυλαία για την "Αντιγόνη" από το Λύκειο Κύριο

Αρ. πρωτ.:

Θεσσαλονίκη, 2 Φεβρουαρίου 2017

Προς Υπουργό:

Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Αυλαία για την ¨Αντιγόνη¨ από το Λύκειο»

Τίτλοι τέλους για την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή βάζει το Υπουργείο Παιδείας, δημιουργώντας οργή και αγανάκτηση στην εκπαιδευτική κοινότητα. Έπειτα από τον «Επιτάφιο» του Περικλή το Υπουργείο καταργεί την διδασκαλία της «Αντιγόνης» βάζοντας στο στόχαστρο το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών. Με μια απαράδεκτη ενέργεια αφαιρεί από την εκπαίδευση ένα εμβληματικό έργο, που αποτελεί πρότυπο παγκόσμιας εμβέλειας. Ένα κείμενο που προάγει την δημοκρατία κα τα ιδεώδη του ανθρωπισμού. Προφανώς όμως για την Κυβέρνηση αυτά δεν έχουν καμία σημασία και για αυτό προχωρά σε αυτή την απαράδεκτη ενέργεια, δημιουργώντας αναστάτωση και σύγχυση στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Είναι γνωστές άλλωστε οι προτεραιότητες που θέτει η Κυβέρνηση στο εκπαιδευτικό σύστημα, βασισμένη στις ιδεοληπτικές τις αγκυλώσεις. Αντί να ενισχύσει τα βασικά μαθήματα, αφαιρεί μνημειώδη αρχαία κείμενα, όπως η «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και ο «Επιτάφιος» του Περικλή, μειώνει διδακτικές ώρες σε μαθήματα, όπως η Βιολογία και εισάγει στα σχολεία στα σεμινάρια έμφυλων ταυτοτήτων, δίνοντας μάλιστα οδηγίες για την υποχρεωτική υλοποίησή τους. Αυτές οι απαράδεκτες ενέργειες από πλευράς Υπουργείου τορπιλίζουν το εκπαιδευτικό μας σύστημα και το υποβαθμίζουν ακόμη περισσότερο. Οφείλει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να λάβει σοβαρά υπόψη τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών και τον σάλο που έχει προκαλέσει με τις άστοχες ενέργειές της και να εγκαταλείψει όποια σκέψη κατάργησης βασικών μαθημάτων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Ποιοι είναι οι λόγοι κατάργησης της διδασκαλίας της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή από τα Λύκεια;

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να εγκαταλείψει όποια σκέψη κατάργησης της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών από τα σχολεία;