«Σοβαρά προβλήματα από την χρήση μηχανημάτων POS»

«Σοβαρά προβλήματα από την χρήση μηχανημάτων POS» Κύριο

Αρ. πρωτ.:2838/24.01.2017

Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2017

Προς Υπουργούς:

Οικονομικών
Οικονομίας & Ανάπτυξης

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Σοβαρά προβλήματα από την χρήση μηχανημάτων POS»

Απροστάτευτοι είναι οι καταναλωτές, εξαιτίας της χρήσης των μηχανημάτων POS και των καρτών, καθώς οι επιτήδειοι που εξαπατούν τους πολίτες είναι αρκετοί και το σύστημα ασφαλείας είναι διάτρητο. Οι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα πολλαπλασιάζονται διαρκώς, χωρίς όμως η Κυβέρνηση να καταφέρει να εξασφαλίσει την ασφάλεια των συναλλαγών, με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι να εφαρμόζουν μεθόδους εξαπάτησης των καταναλωτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συχνότερες απάτες εμφανίζονται στις συναλλαγές μέσω διαδικτύου, ταχυδρομείου ή τηλεφώνου. Κρούσματα όμως εμφανίζονται και στις συναλλαγές με φυσική παρουσία σε τερματικά ΑΤΜ και POS.
Οι παγίδες είναι μεγάλες και οι τρόποι εξαπάτησης πολλοί με τους καταναλωτές να είναι πλήρως ανυπεράσπιστοι στις συναλλαγές τους. Η ολοένα και διαδεδομένη χρήση πλαστικού χρήματος επιβάλλει την άμεση λήψη μέτρων από πλευράς αρμόδιων Υπουργείων, έτσι ώστε να καθιερωθεί ένα αξιόπιστο σύστημα ασφαλείας, προκειμένου να μειωθούν οι απάτες σε βάρος των καταναλωτών και οι συναλλαγές να γίνονται μέσα σε ένα καθεστώς ασφαλείας.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κρούσματα εξαπάτησης των καταναλωτών με την χρήση των μηχανημάτων POS;